TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Χρονος… Η Αρχη και το Τελος μας!





ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:

ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ: "ΨΑΓΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ"



"Δεν υπάρχει χρόνος που να μην υπήρξε: Το τέλος και η αρχή είναι όνειρα." - Αναξίμανδρος




Ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα χρήματα, ή και η κοινωνική θέση, είναι αυτά που καθορίζουν την αξία ενός ανθρώπου κάνουν το τραγικό λάθος να τους διαφεύγει πως τα σημαντικότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι άυλης μορφής και μη μετρήσιμα.

Για παράδειγμα: η αγάπη, η ευτυχία, η υγεία κτλ.

Μισό λεπτό, ρε παιδιά, θα αναρωτηθείς: «την υγεία μπορούμε να την μετρήσουμε με διάφορες παραμέτρους της ιατρικής, πχ. όταν κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις κτλ».

Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα και ο λόγος είναι ο εξής: όταν είσαι υγιείς, τι ακριβώς μετράς; Απλά, παίρνεις μία επιβεβαίωση ότι τα δεδομένα σου βρίσκονται εντός κάποιον προδιαγεγραμμένων (;;;) παραμέτρων. Όταν, από την άλλη, έχεις κάποιο θέμα υγείας τότε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σου, σου δείχνουν την απόρροια μίας κατάστασης η οποία προήλθε από κάπου. Τι όμως προκάλεσε τη διαταραχή στο σώμα σου ώστε να έχεις αυτά τα αποτελέσματα;

Εδώ και χιλιετίες οι σοφοί, ο εσωτερισμός, ο Ιπποκράτης κτλ. μας λένε ξεκάθαρα, και δίχως περιστροφές, (πέρα από την επίδραση της διατροφής) ότι τις διαταραχές που βιώνουνε στο υλικό μας σώμα είναι η έκφραση διαταραχών που προέρχονται από το άυλο επίπεδο μας… δηλαδή, από το λεγόμενο αστρικό μας σώμα και ου το καθεξής. Με άλλα λόγια, αν κάποιος συναντούσε ένα υγιές άτομο αλλά θα έβλεπε στο αστρικό του σώμα να δημιουργούνται συγκεκριμένες «ανωμαλίες», θα ήταν σε θέση να προλάβει την εκδήλωση πάσας διαταραχής στο υλικό σώμα.

Εξ ου και, σχετικά πρόσφατα, αναπτύσσονται «εναλλακτικές ιατρικές μέθοδοι» που μεταξύ άλλων μετρούν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μας και σε πάρα πολλές περιπτώσεις ήταν 100% αποτελεσματικές.





Οπότε τίθεται το ερώτημα: με βάση τα παραπάνω, η συμβατική ιατρική είναι άχρηστη; Προφανώς και όχι! Το θέμα είναι ότι τα δύο «ρεύματα» δεν συνεργάζονται ιδιαίτερα μεταξύ τους. Από τη μία, η συμβατική ιατρική έχει εγκλωβιστεί στο δογματισμό της με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών να είναι ανημέρωτοι με τις «εναλλακτικές» μεθόδους και κατ’ επέκταση οι περισσότεροι από δαύτους να αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν με το νέο ρεύμα ιατρικής. Από την άλλη δε, στην «εναλλακτική ιατρική» έχουν εισχωρήσει πολλοί τσαρλατάνοι οι οποίοι υπόσχονται τον ουρανό με τ’ άστρα στους ασθενείς ώστε να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά, παίζοντας με τον πόνο τους, καθώς και με αυτό τον τρόπο υπονομεύουν τους σοβαρούς «εναλλακτικούς» γιατρούς.

Μόνο όταν τα δύο αυτά ρεύματα θα αρχίσουν να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους θα είναι σε θέση να παράξουν ιατρικά θαύματα.

Αλήθεια, γνώριζες ότι ο καρκίνος (αναφερόμαστε για όλες τις μορφές του) έχει ήδη θεραπευτεί 8 φορές(!!!) ως τώρα, με 8 διαφορετικούς τρόπους; Και όλα αυτά από τον προηγούμενο αιώνα ήδη! Όχι με φάρμακα, αλλά με ανώδυνες εναλλακτικές μορφές και με ποσοστό επιτυχίας 100%! «Παραδόξως» όμως, όλοι οι γιατροί που συμμετείχαν στις έρευνες, είτε είχαν κάποιο «ατύχημα», είτε έχουν «εξαφανιστεί» και οι δουλειά τους έχει «χαθεί». Ψάξε λίγο το όλο θέμα και θα εκπλαγείς με τα όσα θα ανακαλύψεις…

Ας επιστρέψουμε όμως στο σημερινό μας θέμα…

Μία άλλη παράμετρος που ορίζει και επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή μας, και δεν είναι μετρήσιμη, είναι ο χρόνος!





ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Δίχως να μπούμε σε επιστημονικές έννοιες και επεξηγήσεις, μιας και κάτι τέτοιο ίσως να σε κούραζε, η ουσία είναι ότι ο αληθινός χρόνος είναι μη μετρήσιμος (τουλάχιστον με τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα) ενώ ο «πραγματικός» χρόνος είναι σχετικός και στην ουσία παράγωγο του μυαλού μας.

Για αυτό ακριβώς το λόγο βλέπεις, μεταξύ άλλων, να συνυπάρχουν ο κυκλικός χρόνος (πχ. εναλλαγές μεταξύ των εποχών, μέρα-νύχτα), ο γραμμικός χρόνος (π.χ. το διάστημα από τη γέννηση ως το θάνατο), καθώς και ο χρόνος της αντίληψης, ότι δηλαδή άλλοτε ο χρόνος σέρνεται και άλλοτε πετάει (πχ. όταν περνάμε όμορφα ο χρόνος πετάει).

Επί της ουσίας, όταν βρισκόμαστε σε συνειδητό επίπεδο, το μυαλό μας δημιουργεί τρεις χρονικές καταστάσεις στην αντίληψή μας, οι οποίες είναι:

Χρονολογικά: σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο κυκλικός και ο γραμμικός χρόνος.

Βιολογικά: ο οποίος μετράται με βάση τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας και την κυτταρική μας κατάσταση. Για παράδειγμα, αν κάποιος ακολουθεί μία υγιεινή διατροφή και αθλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί χρονολογικά να είναι 50 ετών αλλά το σώμα του να βρίσκεται στην ηλικία των 40 ετών (άρα θα φαίνεται νεότερος)… και κατ’ επέκταση θα ζήσει, από χρονολογικής άποψης, περισσότερο.





Ψυχολογικά: εδώ το κέντρο της χρονικής αντίληψής μας εκπορεύεται από ψυχολογικά αίτια (σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο χρόνος της αντίληψης, που αναφέραμε παραπάνω). Από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες, η τρίτη κατηγορία (δηλαδή, η ψυχολογική χρονική αντίληψη) έχει και τις μεγαλύτερες προεκτάσεις.

Για παράδειγμα: παρόλο που κάποιος μπορεί χρονολογικά να είναι 60 ετών, να νοιώθει ψυχολογικά 40ρης. Λόγο αυτής της ψυχολογικής κατάστασης, θα δραστηριοποιείται στη ζωή του όπως θα έκανε και ένας σαραντάρης. Εξ ου και υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα όπου άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών, αντί να περιμένουν απλά τη σύνταξη τους και να μοιρολατρούν για το πώς περάσανε τα χρόνια (κλασσική περίπτωση ιδιαίτερα στην Ελλάδα), ξεκινήσανε δικές τους επιχειρήσεις οι οποίες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και τους μετέτρεψε σε πολυεκατομμυριούχους.

Ένα άλλο παράδειγμα, το οποίο πηγάζει από τον ψυχολογικό μας κόσμο, είναι ο κόσμος των συναισθημάτων μας και του πως επηρεάζει την χρονική αντίληψή μας. Όταν βιώνουμε ευχάριστες καταστάσεις ο χρόνος τρέχει ενώ όταν βιώνουμε δυσάρεστες καταστάσεις, ή απλώς κάποιος βαριέται, ο χρόνος δεν λέει να περάσει. Στην πρώτη περίπτωση το κραυγαλέο παράδειγμα είναι οι ερωτευμένοι ενώ στην δεύτερη περίπτωση, ένα πολύ κλασσικό παράδειγμα είναι όταν απλά κάποιος εργάζεται σε μία δουλειά που δεν αγαπάει (και το υποσυνείδητό του τον σπρώχνει να κοιτάει συνεχώς το ρολόι του).





Όμως το πράγμα πηγαίνει ακόμα πιο βαθιά…

Όταν κάποιος «βυθιστεί» σε μία συγκεκριμένη κατάσταση (για παράδειγμα μέσω του διαλογισμού) τότε η αντίληψή μας περνάει σε ένα άλλο ανώτερο επίπεδο όπου η έννοια της χρονικής γραμμικότητας και κυκλικότητας χάνουν τη δύναμη τους. Δηλαδή, η κλασσική έννοια του χρόνου παύει να ισχύει και τα φράγματα πέφτουν.

Σε αυτό το επίπεδο ακριβώς παρατηρείται το φαινόμενο που είναι γνωστό και ως «χρονική ολίσθηση» ή οι λεγόμενες «αναδρομές».

Αν ο νους μας ταξιδέψει, ή τον κατευθύνουμε οι ίδιοι, προς το μέλλον τότε είμαστε σε θέση να δούμε μελλοντικά συμβάντα που δεν έχουν συμβεί ακόμη (τα αποκαλούμε και οράματα).

Όταν τον κατευθύνουμε προς το παρελθόν τότε μπορούμε είτε να ανασύρουμε παρελθοντικά ξεχασμένα συμβάντα, της ζωής μας, με μεγάλη λεπτομέρεια (εδώ ταξιδεύουμε στο υποσυνείδητο μας) είτε να σπάσουμε το φράγμα και να διεισδύσουμε στο παρελθόν πέρα από τα όρια της δικής μας ζωής (σε όλα τα επίπεδά του και με όλες τις προεκτάσεις του) και να γίνουμε μάρτυρες διάφορων γεγονότων και καταστάσεων (εδώ πλέον έχουμε εισχωρήσει συνειδητά στο ασυνείδητο μας).

Εξ ου και, λόγω των παραπάνω χρονικών αναδρομών, γεννήθηκαν εκφράσεις όπως:

deja vu (δηλαδή, «το έχω ήδη δει αυτό», ασχέτως αν το βλέπεις για πρώτη φορά στη συνειδητή ζωή σου),

deja vecu (δηλαδή, «το έχω ήδη βιώσει αυτό»),

deja senti (δηλαδή, «το έχω ήδη νοιώσει αυτό») και

deja visite (δηλαδή, του να γνωρίζεις ήδη ένα μέρος που επισκέπτεσαι για πρώτη φορά).





Ασχέτως ποια από τις παραπάνω τέσσερις εμπειρίες και να βιώνεις, το σίγουρο είναι πως ξαφνιάζεσαι για το γεγονός ότι διαθέτεις ήδη τη γνώση για κάτι που βλέπεις, συναντάς, βιώνεις ή νοιώθεις για «πρώτη» φορά.

Ο περισσότερος κόσμος που δεν έχει εκπαιδευτεί σε τέτοιους τύπους διαλογισμού, βιώνει τις προαναφερθείς καταστάσεις μέσω του «ονειρικού κόσμου» καθώς κοιμάται. Διότι τότε είναι που οι πέντε αισθήσεις του «απενεργοποιούνται», τότε είναι που το μυαλό του ηρεμεί και συνεπώς ανοίγουν το δρόμο προς το ασυνείδητό του.

Το όλο θέμα είναι, να μπορεί κάποιος να το κάνει συνειδητά… πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, υπάρχει και το λεγόμενο συνειδητό ονείρεμα, όπου αντί απλά να είσαι ένας θεατής, και ανήμπορος, καθώς ονειρεύεσαι… να ζεις, να κινείσαι, να δημιουργείς, να συναναστρέφεσαι και να ταξιδεύεις στους διάφορους ονειρόκοσμους.

Τέλος, πριν κλείσουμε τη συγκεκριμένη ενότητα, και αναλύσουμε το όλο θέμα σε διαφορετικό επίπεδο, θα θέλαμε να σου μιλήσουμε για το πώς αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος το χρόνο με βάση την ηλικία του.

Δηλαδή, είμαστε σίγουροι, πως όταν ήσουν παιδί ένοιωθες τις μέρες ατελείωτες ενώ καθώς μεγάλωνες, ο χρόνος σου μοιάζει όλο και λιγότερος… δηλαδή, σου φαίνεται σαν να επιταχύνει ο χρόνος καθώς μεγαλώνεις… με άλλα λόγια, η αντίληψη σου συνεχώς μεταβάλλεται.





Ο λόγος που σου συμβαίνει τούτο έχει να κάνει… σωστά φαντάστηκες… με την αντίληψη του μυαλού σου. Για να μην σε κουράζουμε, θα σου το πούμε απλά και με νούμερα.

Σε ηλικία 5 ετών ένα έτος ισούται με το 20% της ζωής μας.

Σε ηλικία 10 ετών ένα έτος ισούται με το 10% της ζωής μας.

Σε ηλικία 20 ετών ένα έτος ισούται με το 5% της ζωής μας.

Σε ηλικία 30 ετών ένα έτος ισούται με το 3% της ζωής μας.

Σε ηλικία 50 ετών ένα έτος ισούται με το 2% της ζωής μας.

Με άλλα λόγια, το μυαλό μας, όταν είμαστε 30 ετών, αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος τρέχει κατά 40% γρηγορότερα σε σχέση με του όταν ήμασταν 20 ετών.

Ενώ στα 50 μας, ο ένας χρόνος φαίνεται όπως φαίνονται οι πέντε μήνες σε έναν 20χρονο (δηλαδή στα πενήντα, μας φαίνεται ότι ο χρόνος τρέχει περίπου 2,5 φορές γρηγορότερα σε σχέση όταν ήμασταν 20 ετών).

Με άλλα λόγια:



Το μυαλό μας, μας τρολάρει!



Από πού λοιπόν προκύπτει αυτή η διαστρέβλωση της χρονικής αντίληψής μας;

Και μπορούμε να «επιβραδύνουμε» ξανά το χρόνο στα επίπεδα της χρονικής αντίληψης των 20 ή και 5 ετών;





ΛΥΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ (Τι παίζει πραγματικά)

Τα κύρια προβλήματα της διαστρέβλωσης τούτης είναι η καθημερινότητα, η ρουτίνα και ο θάνατος της δημιουργικότητας μας. Άπαξ και συμβούν αυτά αρχίζει να πραγματοποιείται η παραπάνω διαστρέβλωση.

Για παράδειγμα, όταν ήσουν παιδί, το μυαλό σου ήταν ελεύθερο από κάθε είδος σκουπίδια. Χαιρόσουν τη ζωή, η φαντασία σου κάλπαζε, συνεπώς έκανες όνειρα και πίστευες ακράδαντα στην πραγματοποίησή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε υποσυνείδητο επίπεδο, να απελευθερώνεις συνεχώς όλες σου τις δημιουργικές σου δυνάμεις με προορισμό την επίτευξη των ονείρων σου.

Και σε αυτό το σημείο θέλουμε να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή!!!

Αν μάθεις τους τρόπους να χειρίζεσαι το υποσυνείδητο σου σωστά τότε όλες σου οι πράξεις, όλες σου οι ενέργειες, θα δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Βέβαια, λάβε υπόψη σου πως αυτό επίσης απαιτεί του να εργαστείς σκληρά… του να κάθεσαι απλά και να φαντάζεσαι πράγματα δεν θα σου αποφέρει τίποτε (μην πιστεύεις τις ασυναρτησίες που βλέπεις στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο). Μόνο αν συνδυάσεις τις απίστευτες δυνάμεις του υποσυνείδητού σου με σκληρή δουλειά θα πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

Ο Μέσσι ή ο Ρονάλντο, αυτοί οι διάσημοι ποδοσφαιριστές, πέρα από το ταλέντο τους, ακόμη και σήμερα, πραγματοποιούν ατελείωτες ώρες σκληρής προπόνησης ώστε όχι μόνο να τελειοποιήσουν τις τεχνικές τους αλλά και στο να διατηρηθούν στην κορυφή. Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπεις στην τηλεόραση είναι μόνο το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς τους, του τι συμβαίνει στα παρασκήνια, μόνο σποραδικά το βλέπει κανείς.





Ανοίγουμε μία μικρή παρένθεση εδώ:

Ώστε να ελέγξουν το μέλλον της ανθρωπότητας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα παιδιά μας, δες για παράδειγμα το Χόλυγουντ τι προβάλει (σου δείχνουμε απλά ένα από τα πολλά πράγματα που συμβαίνουν). Πρώτον, ταινίες επιστημονικής φαντασίας με κεντρικούς πρωταγωνιστές σουπερ-ήρωες… Γιατί; Διότι εξιτάρουν τι φαντασία των παιδιών μας… συνδυάζοντας τα πάντα με τα αντίστοιχα παιδικά στην τηλεόραση. Δεύτερον, και σημαντικότερον, (σχεδόν) όλοι αυτοί οι σουπερ-ήρωες απέχτησαν δια μαγείας τις υπερφυσικές τους δυνάμεις. Με άλλα λόγια, σε υποσυνείδητο επίπεδο, διδάσκουν στα παιδιά ότι μπορείς να γίνεις δυνατός δίχως σκληρή εργασία!

Μα θα πει κανείς.. ο Μπάτμαν (Batman) είχε λιώσει στην προπόνηση μέχρι να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Ναι μεν, αλλά… Πρώτον, γεννήθηκε δισεκατομμυριούχος (άρα, δίχως να ιδρώσει είχε όλα τα φράγκα του κόσμου στη διάθεσή του). Κατά δεύτερον, τον έχουν προικίσει με του κόσμου τα απίστευτα ταλέντα ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να κάνει ότι κάνει… και πάει λέγοντας…

Τί από όλα αυτά έχουν σχέση με την πραγματικότητα μας; Απλά, τίποτα…

Κλείνουμε την παρένθεση:





Συνεχίζουμε με το θέμα μας…

ΟΚ, θα αναρωτηθείς, αφού γεννιόμαστε με τέτοιες δυνατότητες τότε γιατί τα περισσότερα παιδιά δεν ζούνε τα όνειρά τους;

Διότι απλούστατα, τα σκοτώνουμε και τα εκπαιδεύουμε ώστε να γίνουν ακόμη ένα γρανάζι της τετριμμένης καθημερινότητας.

Μα ποιοι θα κάνανε κάτι τέτοιο;!

Αρχής γενομένης, οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών!

Για να το καταλάβεις καλύτερα: Αντί να πούνε στα παιδιά τους, κάνε αυτό που ορίζει η καρδιά σου, αλλά αυτό που θα κάνεις κάνε το σωστά και καλά… οι γονείς τι τα λένε;

«Τι, να μη σπουδάσεις;»… «Να μην γίνεις γιατρός;»… «Μπες στο δημόσιο και βρέξει-χιονίσει ο μισθός θα μπαίνει»… «Αν δεν περάσεις τις εξετάσεις θα…θα…θα»… «και τι θα νομίζει ο κόσμος για σένα;»… «Δεν ντρέπεσαι λίγο;»… «Το παιδί μου να μην γίνει…;»

Τέτοιες βλακείες κάνουν οι γονείς και κυριολεκτικά σταυρώνουν τα ίδια τους τα παιδιά!

Άρα, ο πρώτος που καταστρέφει τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού είναι ο ίδιος ο γονιός του!

Ενώ το παιδί θέλει να παίξει, και να αναπτύξει τον δημιουργικό κόσμο της φαντασίας του, οι γονείς του το βουτάνε και το πετάνε σε ατελείωτα φροντιστήρια… ενώ το παιδί δεν το θέλει!



«Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση» - Άλμπερτ Αϊνστάιν



Για να το πούμε διαφορετικά:

Εσύ, που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, θα έκανες ποτέ σου σχέση με ένα άτομο που δεν γουστάρεις, πόσο μάλλον, που σιχαίνεσαι;

Αν έχεις «σώας τας φρένας», προφανώς και όχι!

Το παιδί σου τότε γιατί θα πρέπει να «μπει σε μία σχέση» που δεν γουστάρει καθόλου;

Μα ο γονιός ξέρει καλύτερα, έτσι δεν είναι;

Δυστυχώς, την τύφλα τους δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι!

Διάβασε επίσης το άρθρο μας:

"ΠΑΙΔΕΙΑ VS ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΠΑΡΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ…!"





Για να μην μακρηγορούμε, το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι οι γονείς, πρώτοι από όλους, φροντίζουν να διαλύσουν τα όνειρα του ίδιου του παιδιού τους! Μετά αναλαμβάνει δράση το κοντινό κοινωνικό περιβάλλον, το σχολείο – εκπαιδευτικό σύστημα, και τέλος, η ίδια η κοινωνία.



Όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως, εισάγουν τον άνθρωπο σε μία ρουτίνα… με άλλα λόγια, σε μία προδιαγεγραμμένη καθημερινότητα.

Αυτή η ρουτίνα με τη σειρά της, προγραμματίζει το μυαλό μας σε δύο συγκεκριμένα χρονικά μοντέλα: τον κυκλικό και το γραμμικό χρόνο.



Πρόσεξε τώρα τι συμβαίνει στο μυαλό σου και κατ’ επέκταση σε όλο σου το είναι.

Όσον αφορά τις βαθύτερες επιπτώσεις, δημιουργείται μία στρέβλωση τόσο στο μυαλό σου όσο και στο είναι σου.

«Μα πως είναι δυνατόν να συμβαίνει τέτοιο πράγμα στο είναι μου;», ενδεχομένως να αναρωτιέσαι…



Διότι τα πάντα είναι θέμα αντίληψης-> και η αντίληψη οδηγεί στην κατανόηση-> και κατανόηση με τη σειρά της οδηγεί στην γνώση-> η γνώση στην αυτογνωσία-> και η αυτογνωσία στην αλήθεια-> η αλήθεια στην αποκάλυψη και τη δύναμη-> και αυτά με τη σειρά τους στην απελευθέρωση σου!
(1.Μην ξεχνάς πως ο κυκλικός και ο γραμμικός χρόνος είναι μόνο δύο εκφράσεις του όλου «χρονικού ορίζοντα», και 2. δες επίσης το σπήλαιο του Πλάτων)



Διάβασε επίσης το άρθρο μας: "ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Ή ΠΛΑΤΩΝ)"





Σε σχέση με του τι συμβαίνει στις χαμηλότερες σφαίρες της ύπαρξης σου, του πως εγκλωβίζεται ο νους σου και του πως συμβαίνει αυτή η διαστρέβλωση στο μυαλό σου, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Ο τρόπος ζωής, ή αλλιώς το μοντέλο της καθημερινότητας που προωθείται παγκόσμιος, στηρίζεται στου να εισάγει στις ζωές μας την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα την επανάληψη. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε έως τη στιγμή που θα κοιμηθούμε πάλι, ο άνθρωπος προγραμματίζεται να ακολουθεί συγκεκριμένα επαναληπτικά μοτίβα… πχ, το δρόμο που παίρνουμε προς τη δουλειά μας σε καθημερινή βάση, την ακολουθία των πράξεων μας έως ότου να φύγουμε από το σπίτι κτλ.

Η παραπάνω διαδικασία είναι απολύτως όμοια με τη διαδικασία που ακολουθεί κανείς ώστε να εκπαιδεύσει ένα σκύλο!!!

Δηλαδή, το δίπολο: επανάληψη-επιβράβευση.





Με άλλα λόγια, επαναλαμβάνοντας τα κοινωνικά πρότυπα που σου προβάλλουν… δηλαδή, μιμούμενος τις προσταγές άλλων σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα (πχ. του πως θα πρέπει να αντιδράς σε συγκεκριμένα ερεθίσματα), στη συνέχεια ακολουθεί η επιβράβευση σου (γίνεσαι κοινωνικά αποδεκτός και αρεστός… και υποσυνείδητα τονώνεται το λανθασμένο εγώ σου).

Αυτό είναι το μηχανικό σκέλος της υπόθεσης.



Ώστε όμως να είναι κανείς σίγουρος ότι θα εγκλωβίσει και το μυαλό του υποκειμένου(!!!) του, δεν θα πρέπει να του επιτρέψει χρόνο για σκέψη η οποία θα μπορούσε, να οδηγούσε το υποκείμενο του προς την φιλοσοφία (με την αρχαία ελληνική έννοια του όρου).







Συνεπώς, τα χρονικά κενά θα πρέπει να «καλύπτονται» με σκουπίδια… και αυτά τα σκουπίδια δεν είναι άλλα από:

Ένα, η τηλεόραση (ο μέσος άνθρωπος σπαταλάει τουλάχιστον το 15% του χρόνου του μπροστά στην τηλεόραση… η οποία ως γνωστόν είναι ο μέγιστος σκουπιδότοπος).

Δύο, τα κοινωνικά δίκτυα. Το φαινόμενο τούτο έχει φτάσει πλέον σε τέτοια ψυχαναγκαστικά επίπεδα που o μέσος άνθρωπος τσεκάρει το κινητό του τουλάχιστον 150 φορές την ημέρα.

Διάβασε επίσης τα δύο ακόλουθα άρθρο μας:

"ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΑΚΑΡΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ (ΜΕΡΟΣ 1)!"

"ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΑΚΑΡΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ (ΜΕΡΟΣ 2)! Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ"

Αλλά δεν είναι αυτό το βάθος της όλης υπόθεσης…

Δες τι παίζει πραγματικά, παρακάτω:

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι ο άνθρωπος (σε παγκόσμιο επίπεδο) περνάει 135 λεπτά την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα.





Και δες τώρα πως θα έπρεπε να ανέλυες κανονικά αυτό το χρονικό νούμερο!

Ο μέσος όρος της διάρκειας της ζωής μας είναι στα 80 χρόνια περίπου.

80 χρόνια μας κάνουν περίπου, σαν σύνολο, 29,200 ημέρες ύπαρξης.

Με απλά μαθηματικά θα διαπιστώσεις ότι από τα 80 χρόνια της ζωής σου, τα 10,6 χρόνια τα σπαταλάς κολλημένος μέσα στα κοινωνικά δίκτυα!!!

Πρόσεξε όμως, δεν τελείωσε η πραγματική ανάλυση… και συνεχίζουμε!

Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος άνθρωπος κοιμάται 8 ώρες/ημέρα σημαίνει ότι το 1/3 της ημέρας το «χάνουμε» καθώς κοιμόμαστε.

Δηλαδή, σχεδόν 27 χρόνια (26,666 για την ακρίβεια) τα «χάνουμε» καθώς κοιμόμαστε.

Άρα, 80 – 27 = 53.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη μας πως μέχρι τα 7 μας, ζούμε στον «κόσμο μας», μας μένουν 46 χρόνια.

Τώρα,

Αν λάβει κανείς υπόψη του πως δουλεύει 8 ώρες/ημέρα, 5 ημέρες/εβδομάδα για 35 χρόνια (και έχοντας 1 μήνα άδεια/χρόνο)… σημαίνει πως ο μέσος όρος «χάνει» από τη ζωή του περίπου 22 χρόνια δουλεύοντας, και οι περισσότεροι κάνοντας κιόλας μία εργασία που δεν αγαπάνε.

Αν, αντί για αυτού, πάμε με τα περίπου 10000 ένσημα, τότε τα 22 χρόνια γίνονται 27,5 χρόνια (υπόψη, τα νούμερα αυτά βγαίνουν υπολογίζοντας τον πραγματικό χρόνο μας και έχοντας ήδη αφαιρέσει το χρόνο που χάνουμε καθώς κοιμόμαστε).

Συνεπώς:

Αν, πάρεις το πρώτο παράδειγμα έχεις πραγματικό υπόλοιπο ζωής: 24 χρόνια.

Αν, πάρεις το δεύτερο παράδειγμα έχεις πραγματικό υπόλοιπο ζωής: 18,5 χρόνια.

Τώρα, αφαίρεσε από τα παραπάνω τα 10,6 χρόνια που σπαταλάς μέσα στα κοινωνικά δίκτυα και θα έχεις (βάση των δύο παραπάνω παραδειγμάτων):

24 – 10,6 = 13,4 χρόνια ζωής

18,5 – 10,6 = 7,9 χρόνια ζωής



Με άλλα λόγια: ο μέσος άνθρωπος έχει πραγματικό χρόνο ζωής από 7,9 έως 13,4 χρόνια!!!







Δύο πολύ σημαντικές επισημάνσεις:

Ένα: τι εννοούμε με πραγματικό χρόνο ζωής; Το προφανές: να ζήσεις αληθινά και να κάνεις αυτό που προστάζει η καρδιά σου ώστε να είσαι ευτυχισμένος.

Δύο: Στα 7,9 έως 13,4 χρόνια, τα οποία σου μένουν διαθέσιμα, πως θα τα διαχειριστείς;

Πως θα μοιράσεις τον πραγματικό χρόνο σου μεταξύ των αγαπημένων σου ανθρώπων, της οικογένειας σου, των παιδιών σου, του να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις και αγαπάς;



Πότε επιτελούς, θα ζήσεις αληθινά;

Του να ζεις είναι το να δημιουργείς, διαφορετικά απλά υπάρχεις… σαν νεκρός σπαταλάς το θείο δώρο της ζωής σου, βαδίζοντας σταθερά προς την ανυπαρξία σου!







ΛΥΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ (Χρόνος… Το πολυτιμότερο αγαθό σου)

Όμως, οι μεγάλοι παίχτες που ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, που ονομάζουμε ζωή, έχουν πιάσει το νόημα και σε εμπαίζουν αναλόγως.

Διότι αυτό που σου πουλάνε δεν είναι απλά κοινωνικά δίκτυα, δεν σου πουλάνε απλά διευκόλυνση αλλά χρόνο… και μόνο χρόνο!



Η κοινωνία μας, ασχέτως του τι σου διδάσκουν στα σχολεία ή στα πανεπιστήμια ή του τι σου πουλάνε στις φυλλάδες, δεν είναι μία οικονομική κοινωνία, ή μια καπιταλιστική κοινωνία… αλλά, μία κοινωνία η οποία στηρίζεται στο χρόνο!!!



Ξαφνιάζεσαι;

Συνέχιζε να διαβάσεις και θα το καταλάβεις…


Θρησκείες:

Ζωή και θάνατος… οι θρησκείες σε «προετοιμάζουν» για τη μεταθανάτια ζωή. Δηλαδή, έτσι σε κάνουν να πιστεύεις (άρα διαστρέβλωση της αντίληψης σου και πιστό προβατάκι) και θάνατος (το τελικό πεπρωμένο σου… από τη στιγμή που γεννιέσαι, ο χρόνος σου, σαν βέλος, κινείται γραμμικά με κατεύθυνση το θάνατό σου).


Σχολεία - Πανεπιστήμια:

Σχολικά έτη (εισαγωγή στον κυκλικό χρόνο), και τα μαθήματα αρχίζουν από της 8 έως της 13:30 (εισαγωγή στο γραμμικό χρόνο).

Μέθοδος διδασκαλίας; Παπαγαλία (θάνατος της κριτικής σκέψης σου).





Οικονομία (όσον αφορά εσένα ως εργάτη ή επιχειρηματία):

Η συνεχώς αυξανόμενη τάση για μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας υποχρέωσε τον άνθρωπο να παράγει όλο και περισσότερα σε ένα χρονικό πλαίσια αυστηρά αμετάβλητο. Τι σημαίνει αυτό;

Αύξηση της πίεσης και του άγχους (να θυμάσαι: το άγχος πυροδοτεί σχεδόν όλες τις μορφές των προβλημάτων στην υγεία σου)

Εισαγωγή στη ρουτίνα και στην τυποποίηση

Στο να εργάζεσαι περισσότερο από 8 ώρες/ημέρα και 5 ημέρες/εβδομάδα (κυρίως αν είσαι επιχειρηματίας)

Να μειώνεις συνεχώς τη φυσική σου δραστηριότητα – άθληση (πολύ σημαντικό τούτο όσον αφορά το νου και την υγεία σου)

Εισαγωγή καθαρά στην έννοια του γραμμικού χρόνου (πλέον μετατρέπεσαι σε μία μονοδιάστατη καρικατούρα)


Οικονομία (όσον αφορά εσένα ως προϊόν):

Όλες οι εταιρίες, από τα κοινωνικά δίκτυα, την τηλεόραση έως τις online-αγορές στο διαδίκτυο, αυτό που σου πουλάνε είναι χρόνο και μετά το συγκεκριμένο προϊόν του ενδιαφέροντος σου.

Εκφράσεις τύπου: «Που να τρέχω τώρα να…» ή «ποιος κάθεται τώρα να…», είναι εκφράσεις που απλά απορρέουν από την υποσυνείδητη συνειδητοποίηση σου, της έλλειψης χρόνου που έχεις.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, τα ντελιβεράδικα κάνουν χρυσές δουλειές, για αυτό ακριβώς το λόγο τα κοινωνικά δίκτυα κάνουν τα πάντα ώστε να σε κρατήσουν κολλημένο μέσα (δες για παράδειγμα τους ανθρώπους γύρω σου: περπατάνε στους δρόμους με ένα κινητό συνεχώς κολλημένο στο χέρι τους), για αυτό ακριβώς το λόγο τα ΜΜΕ πουλάνε χρόνο διαφήμισης και εκεί που περιμένεις να δεις την συνέχεια σου πετάνε ατελείωτες διαφημίσεις, για αυτό ακριβώς το λόγο η καθημερινή ανθρώπινη επαφή μετατρέπεται σε ψηφιακή επαφή και η καθημερινότητα μας αρχίζει πλέον να αποκτά ψηφιακή υπόσταση!





Έρωτας (ο ρομαντισμός είναι νεκρός):

Αν ανήκεις στους τυχερούς που πρόλαβε να ζήσει την εποχή πριν το διαδίκτυο τότε έχεις ζήσει πανέμορφες καταστάσεις που οι σημερινοί νέοι δεν μπορούν καν να αντιληφθούν. Πλέον, όταν δύο νέοι θέλουν απλά να συνευρεθούν (να κάνουν σεξ), δεν ακολουθούν την διαδικασία της κατάκτησης, του να εκπορθήσεις το απόρθητο κάστρο που θα σε οδηγήσει στην πύλη της καρδιάς της αγαπημένης σου… ο ρομαντισμός και όλο το «τυπολατρικό» του έχουν πεθάνει.

Το μόνο που κάνουν είναι να μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα και χρησιμοποιώντας τη δική τους διάλεκτο, απλά να κανονίζουν του πότε να κάνουν την ξεπέτα τους! Αυτός είναι ο κόσμος του σήμερα!

Οι άνθρωποι σήμερα δεν «έχουν χρόνο να σπαταλήσουν για ρομαντισμό και έρωτα»… έχουν μόνο χρόνο για ξεπέτες… δεν αφήνουν το χρόνο να τους βοηθήσει να ωριμάσουν συναισθηματικά πριν προβούν στο «τελικό στάδιο» της σχέσης τους, αλλά απλά σαν κτήνη επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις.



Καταντήσαμε μια κοινωνία της ξεπέτας… τραγικό!



Επισήμανση:

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε του τι συμβαίνει σε αστρικό επίπεδο, και όχι μόνο, όταν επιδίδεται κανείς απλά στο σεξ, αποστειρωμένος από κάθε συναίσθημα και έρωτα (και τις συνέπειες στη ζωή σας) ή στο πώς να αναζωπυρώσετε την μακροχρόνια σχέση σας και να αποβάλετε από πάνω σας τη ρουτίνα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να γράψουμε τα αντίστοιχα άρθρα… διότι αν το κάναμε τώρα θα βγαίναμε εκτός θέματος.


Πάμε παρακάτω…

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι ο άνθρωπος είναι διατεθειμένος να πληρώσει χρήματα αρκεί να κερδίσει χρόνο (τα τοπ 3 είναι: υγεία-ασφάλεια, χρόνος και σεξ).


Πολιτική:

Τι σας λένε οι δημαγωγοί-πολιτικοί; Πως αν τους ψηφίσετε, δια μαγείας, θα ρυθμίσουν όλα τα ζητήματα για χάρη σας και προς όφελός σας. Δηλαδή, δεν θα κάνετε τίποτε (άρα: από τη μία, αποποιείστε τις ευθύνες σας από την άλλη δε, αποκτάται ελεύθερο χρόνο). Τα αποτελέσματα, λίγο πολύ, τα γνωρίζουμε όλοι μας… συνεχώς σε πηδάνε!

Σε αυτό το σημείο θα σταματήσουμε με τα παραδείγματα μιας και η λίστα είναι ατελείωτη από την άλλη δε έχεις ήδη πιάσει το νόημα.



Η ουσία είναι πως όλη η ανθρώπινη κοινωνία μας είναι δομημένη σε τρεις πυλώνες:

Χρόνος (και όλα τα συναφή του), ψευδαισθήσεις και υποκρισία!

Αυτήν είναι η πραγματικότητα την οποία προσπαθεί, τόσο απεγνωσμένα, ο περισσότερος κόσμος να αποφύγει και να αντικρίσει… είτε πουλώντας αφέλεια, είτε παραχωρώντας τις (προσωπικές) ελευθερίες του οικειοθελώς, είτε δημιουργώντας επιφανειακές σχέσεις, είτε βουτώντας σε κόσμους ψεύτικους και σε εικονικές πραγματικότητες.

Η απόλυτη αποβλάκωση βρίσκεται προ των πυλών μας!!!







ΛΥΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ (Χρόνος και η πραγματική έκταση του… Τι να κάνεις…)

Πριν βουτήξουμε στα βαθιά και σε πρακτικές συμβουλές θα απαντήσουμε πρώτα στα ερωτήματα που θέσαμε παραπάνω.

Πρώτον, από πού λοιπόν προκύπτει αυτή η διαστρέβλωση της χρονικής αντίληψής μας;

Αν ήταν να το συνοψίζαμε σε μία πρόταση τότε η απάντηση θα ήταν η ακόλουθη:



«Από την συνεχώς επαναλαμβανόμενη ρουτίνα της καθημερινότητας»



Ο αντίκτυπος που αυτό έχει στην ψυχολογία ενός ανθρώπου, κατά μία έννοια, είναι όμοιος με αυτό που συμβαίνει στους τζογαδόρους μέσα στα καζίνο… με άλλα λόγια, μέσα στα καζίνο φροντίζουν να μην τοποθετούν ρολόγια ώστε ο «παίχτης» να χάσει την αίσθηση του χρόνου.

Ομοίως, η επαναλαμβανόμενη ρουτίνα της καθημερινότητας έχει ως αποτέλεσμα να διαστρεβλώνει την αίσθηση του χρόνου στο μυαλό του ανθρώπου.

Για να το κατανοήσεις καλύτερα:

Όταν ήσουν παιδί ήσουν ελεύθερος από έγνοιες και ρουτίνες… το μυαλό σου πράγματι ελεύθερο απελευθέρωνε όλες του τις δημιουργικές δυνάμεις μέσω της φαντασίας σου.

Παρακολούθησε πως παίζουν τα μικρά παιδιά… τι φαντάζονται με το μυαλό τους και σε τι φανταστικούς κόσμους εισχωρούν. Το μυαλό τους, επικεντρώνεται στο τώρα, το παρόν και μόνο! Εξ ου και έχουν έναν «ατελείωτο» χρόνο στη διάθεσή τους, εξ ου και οι μέρες τους φαντάζουν ατελείωτες! Ζούνε στο τώρα και πουθενά αλλού!

Καθώς όμως μεγαλώνει το παιδί, ξεκινά η υποχρεωτική του μύηση σε ένα αφιλόξενο κόσμο που ως μόνο σκοπό του έχει, να μετατρέψει το παιδί σε ένα αναλώσιμο αλλά υπάκουω γρανάζι της κοινωνίας, και σε ένα άβουλο καταναλωτή.





Δύο από τις ψευδαισθήσεις, που πασάρει η κοινωνία μας στα παιδιά μας, είναι: από τη μία να κάνουν το παιδί να πιστέψει στην λανθασμένη μορφής έννοια της στέρησης και από την άλλη, ότι τα πάντα σε αυτό τον κόσμο στηρίζονται στο δούναι και λαβείν.

Δηλαδή, στην πρώτη περίπτωση εισάγουν το φόβο (αρνητική ενέργεια) και στη δεύτερη περίπτωση εισάγουν την ιδιοτέλεια και την απληστία.

Στην πρώτη περίπτωση, κάνουν τον άνθρωπο να ΜΗΝ ζει στο παρόν, αλλά μονίμως να μετανιώνει για το παρελθόν του και συνεχώς να φοβάται για το μέλλον του. Και όπως συνεχώς μας αποδεικνύει η ζωή μας, η συντριπτική πλειοψηφία από τις φοβίες μας δεν βγαίνουν ποτέ αληθινές.





Με άλλα λόγια, αντί να διδαχτείς στο να ζεις στο παρόν, στο τώρα, στου να απολαμβάνεις την κάθε σου στιγμή… σε έχουν μετατρέψει σε μια μετανιωμένη μοιρολατρική μαριονέτα που συνεχώς τρέχει πίσω από ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.

Στην δεύτερη περίπτωση, σου διδάσκουν συνεχώς να αποζητάς το προσωπικό σου, το ατομικό σου, συμφέρον και ας αυτό επιβαρύνει και βλάπτει τους άλλους. Από τις πιο καραμπινάτες περιπτώσεις, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, είναι οι πολιτικοί.



Εσκεμμένα όμως αποφεύγουν να σου διδάξουν ότι τα πολυτιμότερα αγαθά σε αυτό το σύμπαν διατίθενται δωρεάν, ελεύθερα και σε αφθονία!







Η αγάπη, που δίνεις το χρόνο σου και την προσοχή σου, το χαμόγελο, ένα χάδι, μία αγκαλιά γεμάτη αγάπη και τα ευεργετικά της αποτελέσματα στον ψυχικό κόσμο ενός ανθρώπου, μία καλή κουβέντα, ο έρωτας, ο αέρας, το νερό, του να έχεις καλή υγεία, η ομορφιά της φύσης και πάει λέγοντας.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν κοστίζει όμως εσκεμμένα εκπαιδεύεσαι, από πολύ μικρή ηλικία, να τα θεωρείς δεδομένα και να τα υποβαθμίζεις!

Και όλα αυτά, σου τα «αντικαθιστούν» με υλικά αγαθά, που εν τέλει, σημασία δεν έχουν.

Βλέπεις κάποιον να πέφτει και ακούς γύρω σου να γελάνε οι άλλοι και να λένε: «Ρε το μαλάκα, δες πως φούνταρε ρε…»

Πέφτει ένα ακριβό κινητό κάτω και παγώνουν όλοι τους, λες και πέθανε κάποιος, και ακούς σχόλια σαν το ακόλουθο: «ρε φίλε, είναι ΟΚ το κινητό σου;»…





Συνεπώς, αυτό που θέλουμε να σου πούμε είναι πως, όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο προσκολλάσαι στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, διδάσκεσαι στο να χαραμίζεις συνεχώς το χρόνο σου, σε ανούσια πράγματα όπως τα κοινωνικά δίκτυα (πχ. Facebook) και στο τέλος να μην σου φτάνει ο χρόνος. Για παράδειγμα, μπαίνεις να δεις στα γρήγορα ένα μήνυμα που σου έστειλε ένας φίλος σου στο Facebook και καταλήγεις να το κωλοβαράς με τις ώρες.

Επιπροσθέτως, όσο μεγαλώνεις, φορτώνεσαι όλο και περισσότερες σκοτούρες, κάποιες είναι σοβαρές και κάποιες είναι ανούσιες… πχ. του να πας να δεις τα παιδιά σου να αθλούνται, θεώρησε το σοβαρό αλλά συνάμα και χαρμόσυνο. Του να σπαταλήσεις τις ώρες σου σε ένα ανούσιο πράγμα (πχ. κάτσε να δω τι φόρεσε αυτή ή να διαβάσω και το κουτσομπολιό για τον τάδε)… ε, είναι μαλακία!

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω μαζί με ορισμένα άλλα συγκεκριμένα σημεία (πχ, του να κάνεις μία δουλειά που δεν αγαπάς) έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να διαστρεβλώνεται η αντίληψή σου και ο χρόνος να επιταχύνει συνεχώς, όλο και περισσότερο καθώς μεγαλώνεις.



Με άλλα λόγια, έχεις πέσει μέσα σε μία νοητική «λούμπα», της οποίας η καθημερινή ασυνείδητη επανάληψη σου δίνει την ψευδαίσθηση της επιτάχυνσης του χρόνου και σε έχει μετατρέψει σε έναν καταναλωτικό νεκροζώντανο συνεπιβάτη στο πλοίο της ζωής… αποχαυνωμένος, περιμένοντας το τελικό σφύριγμα στο παιχνίδι της ζωής…







Επιβράδυνση/επαναφορά του χρόνου και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή σου:

Ας πάμε τώρα στο πρακτικό κομμάτι της όλης υπόθεσης.

Καταρχήν, θα πρέπει να ορίσουμε την έννοια του χρόνου. Τι είναι ο χρόνος τελικά; Κυκλικός, γραμμικός τι τέλος πάντων.



Η απάντηση είναι πως τόσο το παρελθόν, όσο το παρόν, όσο και το μέλλον συμβαίνουν ταυτόχρονα!







Αν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις το παραπάνω σχόλιο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μυαλό σου έχει εκπαιδευτεί υπερβολικά καλά στο να αποδέχεται την τετριμμένη καθημερινότητα. Οι «συνωμοσιολόγοι» θα λέγανε πως έχεις ενσωματωθεί επιτυχώς μέσα στο matrix (κακό για σένα βέβαια).

Για να σου δώσουμε μία γεύση στο τι συμβαίνει. Ας υποθέσουμε ότι είσαι 40 ετών. Φέρε στο μυαλό σου τη ζωή σου έως αυτό το σημείο. Από τη στιγμή της γέννησης σου έως σήμερα. Τι από όλα θυμάσαι;

Είμαστε σίγουροι πως κυρίως θυμάσαι συγκεκριμένα γεγονότα αλλά όχι τα πάντα… και τα συγκεκριμένα γεγονότα που θυμάσαι, είναι αυτά που είτε σημάδεψαν τη ροή της ζωής σου είτε είχαν την περισσότερη συναισθηματική φόρτιση για εσένα.







Ο λόγος που σου συμβαίνει αυτό είναι διότι είμαστε στην ουσία… όχι λογικά όντα αλλά συναισθηματικά πλάσματα. Κατά δεύτερον, τα ασήμαντα πράγματα που δεν είχαν να σου διδάξουν κάτι έχουν περάσει στην λήθη της προσωπικής ιστορίας σου. Τα σημαντικά όμως πράγματα, για εσένα, τα θυμάσαι… διότι αυτά απαρτίζουν την δική σου αλήθεια.







Αν συμπτωματικά, όλα αυτά τα χρόνια, κρατούσες ημερολόγιο και άνοιγες να διαβάσεις σήμερα του τι σου συνέβαινε στα 20, αυτό που θα παρατηρήσεις είναι, πως διαβάζεις τα γεγονότα σαν να είσαι απλά ένας παρατηρητής που παρακολουθεί το σενάριο ενός τρίτου προσώπου.

Φαντάσου το αλλιώς: σαν να στέκεις μπροστά σε πολλές οθόνες οι οποίες προβάλλουν ταυτόχρονα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον… και εσύ τα βλέπεις όλα ταυτόχρονα.





Κατ’ επέκταση, όταν διαισθάνεσαι κάτι, και πράγματι συμβαίνει σε κάποιο μελλοντικό χρονικό σημείο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρονική σου αντίληψη διευρύνεται.

Με πολύ πιο απλά λόγια, οι χωροχρονικές έννοιες τις οποίες ορίζει η επιστήμη, τις ορίζει απλά και μόνο ώστε να μπορέσει να έχει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες μέτρησης, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει τα μαθηματικά της μοντέλα και από και πέρα να προχωρήσει παρακάτω.





Όμως, και οι ίδιοι οι επιστήμονες, συμφωνούν πως αυτές οι έννοιες που χρησιμοποιούν δεν αντανακλούν την πραγματική φύση του χρόνου. Και αν εδώ προσθέσεις και θέματα όπως: τη σχέση του χρόνου με κάποιο είδος, τη σχέση του χρόνου και τη διάσταση στην οποία τον μελετάς κτλ. η έννοια, και η φύση, του χρόνου διευρύνεται ακόμη περισσότερα.

Για να σε βοηθήσουμε να το κατανοήσεις καλύτερα (δίχως να προβούμε σε επιστημονικές αναλύσεις), θα σου το θέσουμε διαφορετικά: ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι το χρόνο, το χώρο, τον κόσμο γύρω σου κτλ. είναι όλα μέσα στο μυαλό σου (λέξη κλειδί: το πνεύμα σου) και δεν έχουν καμία σχέση με την αληθινή φύση και πραγματικότητα του σύμπαντος. Και επειδή ισχύει τούτο, με άλλα λόγια είναι όλα θέμα αντίληψης, κάθε φορά που η αντίληψη σου (ή αλλιώς η κατανόηση σου για τον κόσμο) αλλάζει, όμοια αλλάζει και η παράμετρος του χρόνου για εσένα. Εξ ου και η αντίστοιχη σχετικότητα του χρόνου στην καθημερινότητα σου.

Και ακριβώς επειδή όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα, όλοι μα όλοι οι μεγάλοι σοφοί της ανθρώπινης ιστορίας, μας διδάσκουν το εξής:



Ζήσε στο τώρα, στο παρόν… όχι στο παρελθόν, όχι στο (ενδεχόμενο) μέλλον αλλά στο τώρα, σαν να μην υπάρχει αύριο!







Οπότε πως θα μπορούσε κανείς να πετύχει κάτι τέτοιο και να διευρύνει ξανά την αίσθηση του πάνω στο χρόνο;

Κάνοντας τα ακόλουθα:


Ένα, νοιώσε ευγνωμοσύνη!

Ευγνωμοσύνη για το ότι υπάρχεις και για το δώρο της ζωής σου.

Αν είσαι τυχερός και είσαι υγιέστατος, νοιώσε ευγνωμοσύνη. Αν είσαι τυχερός και δεν ζεις σε κάποια εμπόλεμη ζώνη νοιώσε ευγνωμοσύνη. Αν, έστω και με δυσκολία, έχεις μία στέγη πάνω από το κεφάλι σου και ένα πιάτο φαγητό νοιώσε ευγνωμοσύνη.

Πρόσεξε όμως δύο πράγματα εδώ: Ένα, νοιώθοντας ευγνωμοσύνη για τα παραπάνω φορτίζεσαι θετικά (αυτό έχει και βαθύτερες προεκτάσεις). Μην ξεχνάς, πως πολλά από τα παραπάνω που εσύ θεωρείς δεδομένα για πάρα πολύ κόσμο δεν είναι. Δύο, αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση θα πρέπει να το υπομείνεις. Αλλά όχι με τη μοιρολατρική έννοια αλλά με τη Στωική έννοια.

Διάβασε επίσης το άρθρο μας:

"ΣΤΩΙΚΙΣΜΟΣ"

Οι Στωικοί πάνω στο προηγούμενο παράδειγμα διδάσκανε τα εξής:

Αφού έχεις οικονομικά προβλήματα, σταμάτα να είσαι μοιρολάτρης, και αποδέξου την κατάσταση σου. Από εκεί και πέρα όμως, (σε ελεύθερη μετάφραση) στρώσου στη δουλειά, εργάσου σκληρά και σταδιακά θα βγεις πάλι. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει με το να γκρινιάζεις. Απαιτείται χρόνος, προφανώς, αλλά να νοιώθεις απόγνωση όχι μόνο δεν θα σου δώσει κάτι αλλά συνάμα θα σκοτώσεις και τις δημιουργικές σου δυνάμεις… με αποτέλεσμα να μην ζεις τη ζωή σου.

Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία έχει πέσει σε αυτή την παγίδα. Και αν παρακολουθήσεις την καθημερινότητα τους θα διαπιστώσεις πως κάθε μέρα επί της ουσίας γκρινιάζουν και νοιώθουν απόγνωση. Και πριν το καταλάβουν, έχουν περάσει τα χρόνια, και στο νεκροκρέβατό τους διαπιστώνουν πως ποτέ τους δεν χαρήκανε τη ζωή τους, πως ποτέ τους δεν ζήσανε αληθινά… μα είναι πλέον αργά!





Δύο, ο θάνατος: το τελικό πεπρωμένο του ανθρώπου.

Είτε σου αρέσει είτε όχι, από τη στιγμή που γεννήθηκες αυτό είναι το αναπόφευκτο πεπρωμένο σου. Κανείς δεν πρόκειται να σε σώσει από τον τελικό σου προορισμό. Και όσοι σου «πουλάνε» λύτρωση, για την μεταθανάτια ζωή, είναι απλά πλασιέ που πουλάνε αέρα κοπανιστό…

Πήγε κανείς και γύρισε από το θάνατο;

«Μα βάση του τι γράφει ο τάδε ή η τάδε»…

Ρε αγόρι μου, εσύ, τα είδες, τα έζησες;

Είναι σαν να έρθει ένας βιολιστής, που δεν έχει παίξει ποτέ του ποδόσφαιρο, να θέλει να σου διδάξει τα κόλπα του Μέσσι και να σε προετοιμάσει για επαγγελματικό επίπεδο.

Τι θα γίνεις; Βιολί θα σε κάνει, αλλά σίγουρα όχι ποδοσφαιριστή…

Είναι σαν προσπαθεί κάποιος να σου πουλήσει μετοχές. Μα θα πεις «πως», μία μετοχή θα μου αποφέρει κέρδη, θα… θα … θα…

Τότε γιατί έχει διακυμάνσεις η τιμή της;

Και θα πεις: «μα βάση τους δείκτες του χρηματιστηρίου και της οικονομίας,…»

Με άλλα λόγια, παπαριές!



Διότι, κάτι το πραγματικά αληθινό δεν έχει ποτέ διακυμάνσεις στην αξία του!



(Ρητορική) Ερώτηση: Ποια η αξία μιας ζεστής αγκαλιάς, γεμάτη αγάπη, από την μητέρα σου ή τον πατέρα σου;

Απάντηση: Αξία Ανεκτίμητη!

Όποτε αγόρι μου, πάρε τις μετοχές σου και χώσε τες εκεί που ξέρεις… διότι, αν είχαμε να επιλέξουμε ένα από τα δύο… πάντα, στην ζεστή αγκαλιά τον γονιών μας θα πηγαίναμε!

Αυτό που έχει σημασία να κατανοήσεις είναι πως κάποια στιγμή θα πεθάνεις… τέλος! Μικρή ζωή, μεγάλη ζωή, ουδείς το γνωρίζει… αλλά η κατάληξή σου είναι ο θάνατος σου… τέλος!

Το θέμα είναι, τι θα κάνεις στο ενδιάμεσο διάστημα από τη στιγμή της γέννησης σου έως το θάνατό σου. Τι στίγμα θα αφήσεις σε αυτό τον πλανήτη και αν επρόκειτο να συνεχίσεις να ζεις αιώνια στις καρδιές του κόσμου.

Για να αφήσεις το στίγμα σου, δεν χρειάζεται να γίνεις διάσημος, αλλά το θέμα είναι πως θα επηρεάσεις θετικά τους γύρω σου. Πχ, αν κάποιος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της ζωής του, αντί να του πεις λόγια που θα τον καταστρέψουν, δώσε του μία συμβουλή που θα τον βοηθήσει (αφού πρώτα βουτήξεις τη γλώσσα σου στο μυαλό σου πολύ προσεχτικά - Βούδας).





Τρία, σπάσε τη ρουτίνα σου!

Του να αλλάξεις τη ζωή σου ριζικά δεν είναι για τους πολλούς… αντί αυτού, άλλαξε σταδιακά μικρά πράγματα στη ζωή σου και δώσε νέα ερεθίσματα στον εαυτό σου και το μυαλό σου. Πχ, άλλαξε τη διαδρομή προς τη δουλειά σου, και ας είναι μεγαλύτερη, ξεκίνα ένα καινούργιο χόμπι, αν τρως συνέχεια κάτι συγκεκριμένο, τότε φάε κάτι το διαφορετικό και χάρισε μία καινούργια γευστική γκάμα στον εαυτό σου, ή ένα πράγμα που ήθελες να το κάνεις, αλλά ποτέ σου δεν «έβρισκες» χρόνο να το κάνεις… ξεκίνησέ το επιτέλους.

Βούτα στα βαθιά μα πάνω από όλα απόλαυσε το!





Τέσσερα, άγχος τέλος!

Πέρα του γεγονότος ότι το άγχος πυροδοτεί τα μύρια κακά εναντίον της υγείας σου, ψυχικής και σωματικής, το θέμα είναι ότι ζαλίζεις και τους γύρω σου.

Λάβε υπόψη σου πως και οι άλλοι έχουν δικά τους προβλήματα, δικά τους θέματα να επιλύσουν… εσύ τους έλλειπες «να τους ζαλίζεις τον έρωτα».

Μπουρ, μπουρ, μπουρ… όλη την ώρα. Αν το άτομο απέναντι σου δεν είναι κάποιος ψυχολόγος και εσύ δεν κάθεσαι στην καρέκλα του (που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ψυχολόγος «έχει πιάσει την καλή» με την περίπτωσή σου), τότε καλά θα κάνεις να το βουλώσεις.

Έχεις να μιλήσεις για κάποια ιδέα; Έχεις να πεις κάτι το σοβαρό και σημαντικό; Είσαι ευπρόσδεκτος. Ειδάλλως, δεν είσαι τίποτε άλλο από μία ενεργειακή βδέλλα!

Ίσως, που και που, σαν άνθρωποι να θέλουμε να πούμε «τον πόνο μας»… ΟΚ, το καταλαβαίνουμε τούτο. Αλλά τη μίρλα σου, σε καθημερινή βάση, να είσαι σίγουρος πως δεν τη γουστάρει κανείς.

Σπαταλάς, άσκοπα το χρόνο τους... και το δικό σου!





Πέντε, δώσε το χρόνο σου εκεί που κρίνεις ότι αξίζει να τον δόσεις!

Μην αναλώνεσαι σε ανούσια πράγματα. Δώσε το χρόνο σου μόνο εκεί που θεωρείς πως θα σε κάνει ευτυχισμένο.

Αν αγαπάς, δίνεις το χρόνο σου στα άτομα που αγαπάς.

Αν σου αρέσει να δημιουργήσεις κάτι, δώσε το χρόνο σου και εκεί.

Η ουσία είναι να αφιερώνεις το χρόνο σου μόνο σε πράγματα και άτομα που αγαπάς και θα σε κάνουν ευτυχισμένο.

Λάβε υπόψη σου όμως ότι αυτό λειτουργεί και αντίστροφα. Δηλαδή, πως οι άνθρωποι για τους οποίους νοιάζεσαι έχουν και αυτοί ζωές να ζήσουν, να κάνουν πράγματα που αγαπούν και ο χρόνος τους είναι «περιορισμένος». Συνεπώς, να εύχεσαι να είναι καλά και υγιείς και να είσαι σίγουρος πως χρόνος, ανά διαστήματα, πάντοτε θα βρίσκεται να συναντηθείτε και να τα πείτε ξανά.





Έξι, αγάπα!

Δυστυχώς είναι λίγος ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας ώστε να το σπαταλάμε σε πλεκτάνες και μίση.

Δεν γουστάρεις κάποιον; Απλά κόψε τις επαφές μαζί του.

Μα άμα δουλεύουμε στο ίδιο γραφείο;

Ε, τότε πες του να πάει στον αγύριστο…

Αν είναι το αφεντικό μου; Άλλαξε δουλειά… τέλος!





Η ουσία είναι πως αν διαιωνίζεις μία κατάσταση που σε δυσαρεστεί, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σε πεθαίνει, μέσα σου, καθημερινά και να καταστρέφει ότι δημιουργικές ενέργειες έχεις στη διάθεση σου.

Προτίμησε, να διαολοστείλεις κάποιον και να κλίσεις το θέμα παρά να σε κατατρώει κάτι σε καθημερινή βάση.

Περιστοιχίσου μόνο με άτομα που αγαπάς και σε κάνουν ευτυχισμένο.

Από εκεί και πέρα, αγάπησε τον εαυτό σου και προσπάθησε να τον κάνεις συνεχώς καλύτερο… να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος από ότι ήσουν την προηγούμενη μέρα κτλ… στα πάντα!





Εφτά, κάνε αυτό που γουστάρεις!

Προσοχή: δεν λέμε να σπάσεις κάποιον στο ξύλο, έτσι απλά, επειδή δεν γουστάρεις τη φάτσα του!

Αυτό που σου λέμε είναι να ζήσεις τη δική σου ζωή κάνοντας αυτά που αγαπάς και θα σε κάνουν αληθινά ευτυχισμένο. Όλα τα άλλα είναι περιττά!





Οχτώ, ζήσε στο τώρα!

Το παρελθόν, καλός ή κακός, έφυγε. Διδάξου τι είναι να διδαχτείς από δαύτο και «κάψε το» οριστικά. Το γραμμικό παρελθόν σου δεν έχει καμία αξία πέρα από τα διδάγματά που έχει να σου δώσει.

Σταμάτα να ανησυχείς για το μέλλον σου. Τις περισσότερες φορές, αυτά για τα οποία φοβάσαι, δεν πραγματοποιούνται καν. Κάνε ότι μπορείς ώστε να είσαι προετοιμασμένος και από εκεί και πέρα είναι «αλλονών» δουλειά να αποφασίσουν για τα μελλούμενα.

Τίποτε από τα δύο δεν έχουν σημασία…





Το μόνο που έχει για σένα πραγματική σημασία και αξία είναι το τώρα, το παρόν.

Τώρα γελάς, τώρα κλαις, τώρα κάνεις έρωτα, τώρα αναπνέεις και ζεις, τώρα αγαπάς, τώρα σκέπτεσαι, τώρα ζεις, τώρα σχεδιάζεις, τώρα φαντάζεσαι και ονειρεύεσαι, τώρα χαίρεσαι… όλα τα κάνεις στο τώρα και πουθενά αλλού!

Συνεπώς, άλλαξε τη ζωή σου, προς το καλύτερο… τώρα!





ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:

Αν παρατήρησες, τα παραπάνω οχτώ βήματα επικεντρώνονται στην ουσία πάνω σε ένα πράγμα: να σου επαναφέρουν την υπαρξιακή αίσθηση που ένοιωθες στα παιδικά σου χρόνια.

Απελευθερώνοντας τον εαυτό σου από συναισθηματικά και νοητικά σκουπίδια, πράττοντας αυτό που αγαπάς και μοιράζοντας το χρόνο σου πάνω σε αυτό που θεωρείς ότι αξίζει, θα διαπιστώσεις τα ακόλουθα (όσο και να μην το πιστεύεις αυτή τη στιγμή που διαβάζεις το άρθρο):

Θα σου επαναφέρουν την εσωτερική ηρεμία που έχεις χάσει εδώ και καιρό

Θα πυροδοτήσουν την περιέργεια και τις δημιουργικές σου δυνάμεις

Θα αναζωπυρώσουν τη δυναμική της νιότης σου

Θα ασχολείσαι με πράγματα που αγαπάς και θα σε κάνουν ευτυχισμένο

Θα σε κάνουν μαχητή πάνω στο στίβο της ζωής διότι: πλέον αντιλαμβάνεσαι πως η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες, άρα υπομένεις και επιμένεις, καθώς και αντιλαμβάνεσαι πως στο να πετύχεις κάτι χρειάζεται να κοπιάσεις, και δεν σε φοβίζει πλέον η ιδέα τούτη





Θα συμφιλιωθείς με την ιδέα του θανάτου… και αντί να κατουριέσαι πάνω σου θα δίνεις πλέον βαρύτητα στο ποιο θα είναι το στίγμα σου σε αυτή τη ζωή

Θα αφιερώνεις το χρόνο σου μόνο σε κάτι, ή κάποιον, που θεωρείς ότι αξίζει

Θα καθαρίσουν το μυαλό σου και θα το επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση

Με άλλα λόγια, επαναπρογραμματίζεις τον εαυτό σου προς κάτι καλύτερο, αγνό και καθαρό!

Αυτό θα έχει ως άμεσο αντίκτυπο να διευρυνθεί ο χρονικός σου ορίζοντας και να αντιλαμβάνεσαι το χρόνο, στην τρισδιάστατη κατάσταση που ζεις, όπως τον αντιλαμβανόσουν όταν ήσουν παιδί.

Πλέον, οι μέρες σου θα σου φαντάζουν ατελείωτες και θα διαπιστώσεις πως: εκεί που προηγουμένως δεν είχες χρόνο, και δεν προλάβαινες τίποτα… πλέον, προλαβαίνεις τα πάντα και ότι θα έχεις επιπρόσθετο χρόνο στη διάθεσή σου ώστε να σχεδιάσεις και να δημιουργήσεις το μέλλον σου!



Ο χρόνος δεν είναι ούτε εχθρός μας, ούτε σύμμαχος μας… παίρνει τη μορφή που εμείς του δίνουμε!








Τρία πράγματα ακόμα πριν κλείσουμε το σημερινό άρθρο μας:

1. Στηρίξτε την προσπάθεια μας και διαδώστε την ιστοσελίδα μας…

2. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε το άρθρο μας (ή τα άρθρα μας) μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα αλλά τηρώντας τον παρακάτω κανόνα:

Στην αναδημοσίευσή σας θα αναγράφεται τα παρακάτω και όχι λέξεις όπως: πηγή ή αλιευτικέ από…

Ιστοσελίδα: Ancient Greece Reloaded

Link: www.ancientgreecereloaded.com

Συγγραφείς: nikvas και η Ομάδα του Ancient Greece Reloaded

Ημερομηνία: (η ημερομηνία που τραβήξατε το άρθρο)

Αναρτήθηκε: 20/12/2017

3. Αν έχεις οποιαδήποτε ερώτηση μπες στο Φόρουμ μας και συνομίλησε μαζί μας εδώ:

"Φόρουμ"







Πήγαινε: στην Αρχή της Σελίδας








Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"