TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Εκατερος

Θεος του χορου των «γρηγορων χεριων»

Ο Ἑκάτερος ήταν ένας δαίμων (ή πνεύμα) ενός χορού όπου κουνούσαν γρήγορα τα χέρια και πιθανώς συμβόλιζε τις γενικές επιδεξιότητες των χεριών.

Παντρεύτηκε την κόρη του Φορωνέας και μαζί είχαν 10 παιδιά. Παντρεύτηκε την κόρη του Φορωνέας και μαζί είχαν 10 παιδιά. Τα 5 ήταν οι Δάκτυλοι (δάχτυλα) και τα άλλα 5 ήταν οι Ἑκατέριδες ή «τα κινούμενα χέρια».

Ειδικότερα ο Στράβων, σχετικά με την κτίση της Ιεράπυτνας και τους Κουρήτες, λέει ότι κατ’ άλλους μύθους οι Κουρήτες ήσαν αυτόχθονες Κρήτες και κατ’ άλλους φερμένοι από τη Φρυγία ή τη Ρόδο, για να αναθρέψουν το Δία στην Κρήτη, πρβ:



«Ο Ησίοδος αναφέρει πως ο Εκάτερος και η κόρη του Φορωνέα γέννησαν πέντε κόρες και από αυτές βγήκαν, οι Νύμφες οι Σάτυροι και οι Κουρήτες. Ο συγγραφέας της Φορωνίδας (= o Ελλάνικος ο Μυτιληναίος) αναφέρει τους Κουρήτες ως αυλητές και Φρύγες.
Άλλοι τους λένε εντόπιους και με χάλκινες ασπίδες. Άλλοι λένε τους Κορυβάντες Φρύγες, κι όχι τους Κουρήτες. Τους θεωρούν Κρητικούς και λένε ότι πρώτοι αυτοί στην Εύβοια φόρεσαν χάλκινα όπλα. Γι αυτό και τους είπαν Χαλκιδείς.
Άλλοι λένε πως οι Τιτάνες έδωσαν στη Ρέα ένοπλους διακόνους από τη Βακριανή ή κατ’ άλλους από την Κολχίδα, τους Κορύβαντες.
Στα Κρητικά κείμενα οι Κουρήτες λέγονται τροφοί του Δία και φύλακες. Η Ρέα τους έστειλε στην Κρήτη από τη Φρυγία. Άλλοι λένε ότι στη Ρόδο ήταν εννιά Τελχίνες. Ακολούθησαν τη Ρέα στην Κρήτη, ανέθρεψαν το Δία και μετονομάστηκαν Κουρήτες. Ο Κύρβα(ντα)ς, ένας σύντροφός τους που ίδρυσε την Ιεράπυπτνα, έδωσε αφορμή στους Πρασίους να λένε ανάμεσα στους Ρόδιους ότι οι Κορύβαντες ήταν δαίμονες, παιδιά του «Ήλιου και της Αθηνάς».…
( Στράβων, Γεωγραφικά βιβλίο Ι’, c 472, ΙΙΙ, 19).




Βιβλιογραφια

Στράβων, Γεωγραφικά 10. 3. 19, 10. 3. 22

Θουκυδίδης «Ιστορία Α»

Παυσανίας «Ελλάδος Περιήγησης»






Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"