TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Περσευς (μαθηματικος και γεωμετρης)




Ο Περσεύς (περ. 150 πΧ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και γεωμέτρης ο οποίος ανακάλυψε τις Σπειροειδείς τομές(!!!) σε αναλογία με τις κωνικές τομές του Απολλώνιου του Περγαίου.

Υπάρχουν μόνο δύο αναφορές στο Περσεύς και αυτές μόνο στα έργα του Πρόκλου. Οι αναφορές αυτές δεν μας δίνουν απολύτως καμία πληροφορία για το που γεννήθηκε ή το που έζησε ο Περσεύς.

Η πρώτη αναφορά μας λέει ότι ο Περσεύς σχετίζεται με την ανακάλυψη των Σπειροειδών καμπύλων, όπως ο Απολλώνιος με τις κωνικές. Η δεύτερη αναφορά είχε παρθεί από τον Γέμινο ο οποίος μας λέει ότι ο Περσεύς έγραψε ένα επίγραμμα για την ανακάλυψή του:


«Τρεις καμπύλες που βρίσκονται επάνω σε πέντε τμήματα, ο Περσεύς έκανε προσφορά στους θεούς… »


Από τα λιγοστά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιστορικοί ερευνητές υποθέτουν ότι ο Περσεύς πρέπει να έζησε πριν τον Γέμινο. Λιγότερο πιθανό, παρόλο ταύτα στέκει λογικά, ορισμένοι ερευνητές υποθέτουν ότι οι κωνικές τομές θα πρέπει να έχουν εφευρεθεί πριν τις σπειροειδείς τομές συνεπώς ο Περσεύς θα πρέπει να έχει ζήσει μετά τον Ευκλείδη.

Δίχως να μπούμε σε περεταίρω μαθηματικές – γεωμετρικές λεπτομέρειες, όσον αφορά τις σπειροειδείς τομές κτλ., θα κλείσουμε με τα εξής:

Ένα, ότι από τα λιγοστά στοιχεία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το τι ακριβώς ανακάλυψε ο Περσεύς (παρόλο που γνωρίζουμε σήμερα το τι είναι οι σπειροειδείς τομές).

Δύο, για να πάρετε μία εικόνα του πως φαίνεται η γεωμετρία των σπειροειδών τομών δείτε την παρακάτω φωτογραφία καθώς και έναν βασικό μαθηματικό τύπο.






Κλασσική μαθηματική εξίσωση στη γεωμετρία των σπειροειδών τομών.





Τέλος, μας έκανε αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η αγγλόφωνη βιβλιογραφία βρίθει με αναφορές στο όνομα του Περσεύς, στην ελληνική βιβλιογραφία το όνομα του αρχαίου έλληνα μαθηματικού απουσιάζει (σχεδόν) εντελώς!


Πηγες

[4] "School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland" by J J O'Connor and E F Robertson

I Bulmer-Thomas, Biography in Dictionary of Scientific Biography (New York 1970-1990).

T L Heath, A history of Greek mathematics I, II (Oxford, 1931).

P Tannery, Pour l'histoire des lignes et de surfaces courbes dans l'antiquité, Bull. des sciences mathématique et astronomique 8 (1884), 19-30.






Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"