TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Αστεριων ή Αστεριος




Ο Αστέριος ή Αστερίων θεωρείται ως ο πρώτος βασιλές της Κρήτης.

Ήταν γιος του Τεκτάμου και της Κρηθέας. Ο Τέκταμος, ήταν εγγονός του Έλληνα, γιου του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.

Κατά τη μυθολογία ο Αστερίων ήταν από τους καλύτερους τοξοβόλους, ονομαστός για την ευστοχία του όπως και ο Υμέναιος.

Όταν ο Δίας έκλεψε την Ευρώπη και την έφερε στην Κρήτη και συνευρέθηκε μαζί της για τρεις μέρες συνεχώς (κάτω από το ιερό πλατάνι της Γόρτυνας).

Από αυτήν την ένωση γεννήθηκαν ο Μίνωας και τα δύο αδέλφια του, οΡαδάμανθυς και ο Σαρπηδών.

Ο Δίας μη θέλοντας να αφήσει μόνη της την ωραία Ευρώπη και τα τρία παιδιά του, την έδωσε ως σύζυγο στον βασιλέα της Κρήτης.

Ο Αστέριος δεν είχε δικά του παιδιά, ούτε και έκανε άλλα παιδιά με την Ευρώπη. Υιοθέτησε τα παιδιά του Δία και τα ανέθρεψε σαν δικά του και όταν πέθανε τους κληροδότησε το βασίλειό του.


Αστερίωνας, ο Ποταμός

α) Ποταμός της Πελοποννήσου, οι κόρες του οποίου, Ακραία, Εύβοια και Πρόσυμνα, υπήρξαν οι παραμάνες της Ήρας, που τη μεγάλωσαν στον τόπο όπου αργότερα θα κτιστεί το ιερό της θεάς στο Άργος. Η κοίτη του ποταμού είναι ακόμη ορατή κοντά στο ιερό, ενώ από τις κόρες του παίρνει το όνομά του όρος απέναντι από τον ναό (Ακραία), η περιοχή γύρω από τον ιερό χώρο (Εύβοια) και η περιοχή κάτω από αυτή την τοποθεσία (Πρόσυμνα).

β) Όταν Αθηνά και Ποσειδώνας ανταγωνίζονταν για την προστασία του βασιλείου του Άργους προσέτρεξαν στους ποταμούς Ίναχο, Αστερίωνα και Κηφισό, για να διαιτητεύσουν στη διαμάχη. Όταν η ετυμηγορία ευνόησε τη θεά, ο Ποσειδώνας αποτράβηξε τα νερά από ολόκληρη την περιοχή, με αποτέλεσμα να ρέει νερό στους τρεις ποταμούς, μόνον όταν εκείνος αποφάσιζε να ρίξει βροχή.


Επίσης, στην Ελληνική Μυθολογία με το όνομα Αστερίων έχουμε και...

Το όνομα του Μινώταυρου ήταν Αστερίων.

Αστερίων, ένας ποταμός.

Αστερίων, ένας γίγαντας.

Αστερίων, ακόλουθος τους θεού Αστραέου.

Αστερίων, βασιλιάς της Κρήτης.

Αστερίων, γιος του Δία, το αληθινό όνομα του Μίνωα.

Αστερίων, γιος του Μίνωα – που ήταν ένας από τους διοικητές του στρατού του θεού Διόνυσου κατά την εκστρατεία του στους Ινδικούς πολέμους. Μετά το τέλος του πολέμου δεν επέστρεψε στην πατρίδα του αλλά έμεινε στην Κολχίδα.

Αστερίων, ένας από τους γιους του Αιγύπτου που παντρεύτηκε την Κλειώ (κόρη του Δαναού).

Αστερίων, ο βασιλιάς της Άνακτα (μετέπειτα γνωστή ως Μίλητος), που σκοτώθηκε από τον ήρωα Μίλητο. Ήταν γιος του Ανακτα (Παυσ. 7,2,5). Ήταν θαμμένος σε ένα νησάκι με το όνομά του απέναντι από τη Μίλητο και σύμφωνα με την παράδοση ο σκελετός του είχε μήκος περίπου 10 πήχεις (4,5 μέτρα) (Παυσ. 1,35,6).

Η πόλη Μίλητος

«Υπάρχουν αρκετές αντιφατικές μυθολογικές παραδόσεις σχετικά με την ίδρυση της πόλης της Μιλήτου στα παράλια της Μ. Ασίας. Σύμφωνα με την εκδοχή του Παυσανία (7.2.5), οι πρώτοι κάτοικοι ήταν αυτόχθονες Κάρες, υπό τον Άνακτα και τον Αστέριο, τους οποίους πλαισίωσαν Κρήτες άποικοι υπό τον Μίλητο, σταλμένοι από το Μίνωα. Οι Μινωίτες συνυπήρξαν με τους Κάρες και συνοίκισαν την πόλη, που έκτοτε άλλαξε όνομα και από Ανακτορία καλούνταν Μίλητος.

Αντίθετα, ο Στράβωνας θεωρεί ότι οι Κρήτες είχαν οικιστή το Σαρπηδόνα και προέρχονταν από την κρητική πόλη Μίλητο. Ο Αριστόκριτος της Μιλήτου παραθέτει τις παλαιότατες παραδόσεις των ίδιων των Μιλησίων, σύμφωνα με τους οποίους ο Μίλητος ήταν γιος του Απόλλωνα και κατέφυγε στην Καρία για να γλιτώσει από το φθόνο του βασιλιά Μίνωα, ιδρύοντας εκεί μια πόλη που πήρε το όνομά του.»

Αστερίων, πρίγκυπας της Πύλου, γιος του βασιλέα Νηλέα και της Χλωρής.

Αστερίων, ένας από τους αργοναύτες με καταγωγή από τη Θεσσαλία.

Αστερίων, ένας από τους αργοναύτες με καταγωγή από την Αχαΐα.







Πηγες


Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca III.1.2; Asterius "having died childless" III.1.3; scholiast on Iliad XII.292.

Pseudo-Apollodorus. Bibliotheca, Book 3.1.2–4

Diodorus Siculus, IV.60.3, give Asterius; Pausanias, Description of Greece II.31.1, gives Asterion

Nonnus. Dionysiaca, Book 1.354, 2.695

Kerenyi (1951), p. 111; Kerenyi (1976), p. 105.

Pseudo-Apollodorus. Bibliotheca, Book 3.1.4





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"