TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




ΗΛΕΚΤΡΥΩΝΑΣ




Στην ελληνική μυθολογία ο Ηλεκτρύωνας (Ηλεκτρύων) ήταν γιος του ήρωα Περσέα και της Ανδρομέδας. Υπήρξε πατέρας της Αλκμήνης και συνεπώς παππούς του μέγιστου των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, του Ηρακλή. Επίσης, αδέλφια του ήταν οι Αλκαίος, Σθένελος και Μήστορας.

Ο Ηλεκτρύωνας είχε για σύζυγό του την Ευρυδίκη ή Λυσιδίκη (αμφότερες ήταν κόρες του Πέλοπα) και απέκτησαν μαζί, εκτός από την Αλκμήνη, τους Αμφίμαχο, Αρχέλαο, Γοργόφονο, Κελαινέα, Λυσίνομο, Φιλόνομο και Χειρίμαχο.

Ο Ηλεκτρύωνας είχε και ένα εξώγαμο τέκνο, τον Λικύμνιο, με μια γυναίκα από τη Φρυγία, τη Μιδέα. Μία άλλη εκδοχή ωστόσο, αναφέρει ότι σύζυγος του Ηλεκτρύωνα ήταν η Αναξώ, κόρη του Αλκαίου, δηλαδή η ανιψιά του.





Ηλεκτρύωνας και Αμφιτρύωνας. Πόλεμος εναντίον των Ταφίων

Ο μύθος του Ηλεκτρύωνα είναι μπλεγμένος με του ανεψιού του και άνδρα της κόρη του Αλκμήνης, τον οποίο ενέπλεξε στον πόλεμό του εναντίον των Ταφίων και ο οποίος τελικά υπήρξε υπεύθυνος και για τον θάνατό του.

Η αιτία του πολέμου ήταν η εξής: Ο βασιλιάς των Ταφίων Πτερέλαος ήταν δισέγγονος του Μήστορα, αδελφού του Ηλεκτρύωνα. Αυτός ο παρανεψιός διεκδίκησε το βασίλειο των Μυκηνών εγείροντας κληρονομικά δικαιώματα επ’ αυτού και έστειλε και τα έξι παιδιά του επικεφαλής των στρατευμάτων τους για να λεηλατήσουν τη χώρα των Μυκηνών και να αρπάξουν τα κοπάδια του Ηλεκτρύωνα.

Στις μάχες σκοτώθηκαν τα παιδιά των δύο αντιπάλων εκτός από τον Λικύμνιο, γιο του Ηλεκτρύωνα που δεν είχε πάρει μέρος λόγω του νεαρού της ηλικίας του, και τον Ευήρη, γιο του Πτερέλαου, που είχε μείνει στο λιμάνι να φυλάει τα πλοία. Οι υπόλοιποι Τάφιοι, διαφεύγοντας, άρπαξαν τα κοπάδια του Ηλεκτρύωνα και τα φόρτωσαν στα πλοία τους.

Στη διαδρομή άραξαν για λίγο στην Ηλεία και εμπιστεύτηκαν τα γελάδια στον βασιλιά της Ήλιδας Πολύξενο. Ο Αμφιτρύωνας όμως τα εξαγόρασε και τα έφερε πίσω στις Μυκήνες. Για να εκδικηθεί τον θάνατο των παιδιών του, ο Ηλεκτρύωνας ανέλαβε εκστρατεία εναντίον του Πτερέλαου, και για να μη μείνει ακέφαλο το βασίλειο, το εμπιστεύτηκε στον Αμφιτρύωνα, όπως και την κόρη του Αλκμήνη, ορκίζοντάς τον να σεβαστεί την παρθενία της μέχρι την επιστροφή του.

Πριν φύγει για την εκστρατεία ο Ηλεκτρύωνας, ο Αμφιτρύωνας θέλησε να του παραδώσει τα γελάδια που του είχαν κλέψει οι Τάφιοι και τα είχε εξαγοράσει από τον Πολύξενο. Και λέγεται ότι ο Ηλεκτρύωνας πέθανε είτε γιατί διαφώνησε με τον Αμφιτρύωνα σε κάτι, κι εκείνος, ο ανεψιός, σκότωσε τον θείο, είτε επειδή θύμωσε για κάποια αιτία (Ησ., Ασπίς 11· πρβ. και 79 κ.ε.) είτε από ατύχημα και κατά λάθος, και μάλιστα για τα γελάδια που είχε εξαγοράσει για χάρη του θείου του.

Συγκεκριμένα, ένα από τα γελάδια αφήνιασε ή ξέκοψε από το κοπάδι και ο Αμφιτρύωνας το χτύπησε πετώντας κατά πάνω του το μπαστούνι του που κρατούσε στα χέρια· αλλά αυτό αναπήδησε στα κέρατα του ζώου, γύρισε πίσω, χτύπησε τον Ηλεκτρύωνα στο κεφάλι και τον σκότωσε.







Πηγες


Pausanias, Description of Greece 2.25.9

Apollodorus, Library 2.4.5

Sir William Smith (1876). «Dictionary of Greek and Roman biography and mythology» (στα Αγγλικά). Boston, C.C. Little and J. Brown; [etc., etc.] σελ. 8.





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"