TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Βροτεας




Ο Βροτέας ήταν γιος του Ταντάλου και της Ευρυάνασσας, αδελφός του Πέλοπα και της Νιόβης.

Παρόλο που κατά βάση ο Βροτέας ήταν κυνηγός… αυτή η ιδιότητα του δεν τον εμπόδισε να γίνει και ένας φημισμένος γλύπτης.





Λέγεται (βάση του Παυσανία), πως το λαξευμένο άγαλμα της θεάς Κυβέλης (της οποίας η λατρεία ήταν διαδεδομένη στην περιοχή) στην αρχαία περιοχή της Mαγνησίας ἡ ἐπὶ Σιπύλου (σήμερα: Μαγνησία του Σιπύλου, στη Μ. Ασία) είναι έργο του Βροτέα (το άγαλμα χρονολογείται στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ.).

Η θεά Άρτεμις, παρατηρώντας αυτό το θαυμαστό έργο, ζήτησε από τον Βροτέα να κάνει και για αυτή ένα παρόμοιο άγαλμα στο συγκεκριμένο βουνό.

Ο Βροτέας αρνήθηκε να κάνει αύτη την «χάρη» στην Άρτεμις.





Τούτο είχε ως αποτέλεσμα να επισύρει την τιμωρία της θεάς Άρτεμις στέλνοντας του τρέλα (κοινός: έκανε τον Βροτέα να χάσει τα μυαλά του και να τρελαθεί)… με αποτέλεσμα ο Βροτέας μην αντέχοντας άλλο αυτοκτόνησε, ρίχνοντας τον εαυτό του στην πυρά.

Τέλος, βάση των διάφορων πηγών λέγεται ότι ο Βροτέας είχε και ένα γιο που τον ονόμασε Τάνταλο βάση του φημισμένου παππού του παιδιού (το όνομα της μητέρας δεν το γνωρίζουμε).

Αυτός ο Τάνταλος έγινε ο βασιλιάς της Λυδίας και ήταν ο πρώτος σύζυγος της Κλυταιμνήστρας (κόρη του βασιλιά Τυνδάρεω και της Λήδας). Τελικά, ο Αγαμέμνονας σκότωσε τον Τάνταλο και πήρε ως σύζυγο του την Κλυταιμνήστρα.


Βροτέας και Αναγέννηση

Την περίοδο της Αναγέννησης, ο Βροτέας θα «μετονομαστεί» σε Βροτέους (το λατινικό Broteas γίνεται Brotheus)…

Και με βάση του μύθου που δημιουργούν οι καλλιτέχνες της Αναγέννησης, κάνουν τον Βροτέα να είναι γιος του θεού Βουλκάνους και της θεάς Μινέρβας.

Να επισημάνουμε μόνο πως όλη αυτή η «νέα» μυθοπλασία στηρίζεται σε μία πρόταση που μπορεί κανείς να τη βρει γραμμένη στο έργο του Οβίδιου, Ibis.

Τέλος, βάση αυτού του μύθου, μην αντέχοντας άλλο την ασχήμια του, ο Βροτέας ρίχτηκε από μόνος του (δηλ.: αυτοκτόνησε) στην πυρά, κατά άλλους, έπεσε μέσα στο ηφαίστειο του όρους της Αίτνας… και πέθανε.







Πηγες



Robert Graves, 1960. The Greek Myths (Section 108).

Pausanias, Greece, iii.22.4.

Apollodorus, Epitome, i.24; ii.2.

Ovid, Ibis, line 517 (with scholiast noted by Graves).

Ovid. Metamorphoses xii, 260

Pausanias. Descriptions of Greece, iii.22.4. "the Magnesians, who live to the north of Mount Sipylus (Spil Mount), have on the rock Coddinus the most ancient of all the images of the Mother of the gods. The Magnesians say that it was made by Broteas the son of Tantalus."





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"