ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΘΕΕΣ

Η τρέχουσα ενότητα επικεντρώνεται στους Θεούς και τις Θεές της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (εκτός των θεών του Ολύμπου, τους Τιτάνες και τους Πρωτογενείς – οι οποίοι έχουν τις δικές τους ξεχωριστές κατηγορίες).

Οι Θεοί και οι Θεές έχουν διαχωριστεί στις παρακάτω έξι ομάδας: της Γεωργίας, τους Χθόνιους, της Υγείας, της Υπαίθρου, του Ουρανού και του Νερού (ή του Υγρού στοιχείου).

Συγκεκριμένα:

Θεότητες της Γεωργίας (Θεότητες που σχετίζονται με τη Γεωργία)
Πήγαινε απευθείας στις: Θεότητες της Γεωργίας

Χθόνιες Θεότητες (Θεότητες που σχετίζονται με τον Κάτω Κόσμο)
Πήγαινε απευθείας στις: Χθόνιες Θεότητες

Θεότητες της Υγείας (Θεότητες που φέρνουν Υγεία ή Αρρώστιες και Κατάρες)
Πήγαινε απευθείας στις: Θεότητες της Υγείας

Θεότητες της Υπαίθρου (Θεότητες που έχουν τη δύναμη να εξουσιάζουν τα στοιχεία της Υπαίθρου)
Πήγαινε απευθείας στις: Θεότητες της Υπαίθρου

Θεότητες του Ουρανού (Θεότητες που έχουν τη δύναμη να εξουσιάζουν τα στοιχεία του Ουρανού)
Πήγαινε απευθείας στις: Θεότητες του Ουρανού

Θεότητες του Νερού (Θεότητες που έχουν τη δύναμη να εξουσιάζουν τα στοιχεία των Θαλασσών, του Νερού και του Υγρού στοιχείου)
Πήγαινε απευθείας στις: Θεότητες του Νερού

Ο παραπάνω διαχωρισμός βασίστηκε στην προσέγγιση του: "Greek Gods"

Θα βρείτε τις απαραίτητες ιστορικές πληροφορίες και περιγραφές, καθώς και περαιτέρω πηγές που θα σας επιτρέψουν να επεκτείνετε την έρευνά σας.

"Θεοί/Θεές που Δεν ανήκουν σε κάποια Συγκεκριμένη Κατηγορία" (Τους υπόλοιπους Θεούς θα τους βρεις στην ενότητα της Μυθολογίας)
Πήγαινε απευθείας στην: ΜυθολογίαΘεότητες της Γεωργίας

Οι θεότητες ή οι Θεοί της κατηγορίας αυτής σχετίζονται με τις (μυστηριακές) τελετές, τις εφευρέσεις και την τεχνογνωσία της γεωργίας που κατείχαν οι Αρχαίοι Έλληνες της εποχής εκείνης. Οι περισσότερες θεότητες σχετίζονται και με μυστηριακές λατρείες όπως τα Ελευσίνια Μυστήρια ή τα Μυστήρια της Αρκαδίας.


ΑΔΩΝΙΣ

ΑΦΑΙΑ

ΚΑΡΜΗ


Χθόνιες Θεότητες

Οι θεότητες ή οι Θεοί της κατηγορίας αυτής σχετίζονται με τον υπόκοσμο (τον Κάτω Κόσμο) όπου πηγαίνουν οι ψυχές των νεκρών. Επίσης, σχετίζονται και με τελετουργίες θυσιών, κατά τις οποίες οι προσφορές προς τους θεούς γινόταν κάτω από τη Γη (σε σπηλιές κτλ.).


ΑΜΦΙΑΡΑΟΣ

ΑΣΚΑΛΑΦΟΣ

ΧΑΡΩΝ


Θεότητες της Υγείας

Οι θεότητες ή οι Θεοί της κατηγορίας αυτής σχετίζονται με θέματα θεραπείας, υγείας και ευεξίας. Επίσης, σχετίζονται με τη διατήρηση της καλής υγείας, την αποτροπή ή την θεραπεία ασθενειών και νοσημάτων.


ΑΚΕΣΩ

ΑΙΓΛΗ

ΑΣΚΛΗΠΙOΣ


Θεότητες της Υπαίθρου

Οι θεότητες ή οι Θεοί της κατηγορίας αυτής έχουν τη δύναμη να εξουσιάζουν τα στοιχεία της φύσης. Επίσης, σχετίζονται με: δάση, βουνά, πεδιάδες, λιβάδια, φυτείες και τα ζώα των αντίστοιχων κατηγοριών.


ΑΙΤΝΑ

ΑΝΘΟΥΣΕΣ

ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ


Θεότητες του Ουρανού

Οι θεότητες ή οι Θεοί της κατηγορίας αυτής έχουν τη δύναμη να εξουσιάζουν τα στοιχεία του Ουρανού και του Φωτός. Επίσης, σχετίζονται με: τη μέρα και τη νύχτα, τους ανέμους, τα σύννεφα, τον αέρα, τη βροχή, το χιόνι, το ουράνιο τόξο, τα αστέρια και τους πλανήτης.


ΑΙΟΛΟΣ

ΑΙΘΕΡΑΣ (Ή ΑΙΘΗΡ)

ΑΝΕΜΟΙ


Θεότητες του Νερού

Οι θεότητες ή οι Θεοί της κατηγορίας αυτής έχουν τη δύναμη να εξουσιάζουν τα στοιχεία του Νερού καθώς και να ελέγχουν τις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες (δηλ. τα «αλμυρά» και τα «γλυκά» νερά). Επίσης, σχετίζονται με: τις θάλασσες, τους ωκεανούς, τις θαλάσσιες θύελλες, τα κύματα, τα ρεύματα, τα πλάσματα της θάλασσας, τις λίμνες, τις πηγές, τα έλη, τα σιντριβάνια καθώς και με τα υπόγεια νερά.


ΑΙΓΑΙΟΣ (Ή ΑΙΓΑΙΩΝ)

ΑΧΕΛΩΟΣ

ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ