TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
Τοξικοι Ανθρωποι… η καταστροφη σου!

ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:

ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ: "ΨΑΓΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ"
Στο σημερινό μας άρθρο θα σου μιλήσουμε για μία (μεγάλη) κατηγορία ανθρώπων, τους οποίους τους συναντάς γύρω σου σε καθημερινή βάση, και οι οποίοι επηρεάζουν τη ζωή σου σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι γνωστοί με τον όρο «τοξικοί άνθρωποι».

Παρόλο που το συγκεκριμένο θέμα είναι πολυδιάστατο, στο σημερινό μας άρθρο, θα προσπαθήσουμε να σου παρουσιάσουμε μία, όσο το δυνατόν, ολοκληρωμένη εικόνα για το υπό συζήτηση θέμα.

Συνεπώς, οι κύριες κατηγορίες του άρθρου μας είναι οι ακόλουθες:

1. Η ψυχοσύνθεση σου

2. Τι είμαστε;

3. Τοξικοί άνθρωποι… η συγκεκριμένη κατηγορία χωρίζεται στις ακόλουθες υποενότητες:

που τους συναντάς,

πως τους αναγνωρίζεις,

πως ενεργούν, και

πώς να τους αντιμετωπίσεις

Η Ψυχοσύνθεση σου

Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ανάλυση και αναφορά, όσον αφορά τους τοξικούς ανθρώπους, το πρώτο και βασικότερο πράγμα που θα πρέπει να κατανοήσεις είναι του πως σχηματίστηκε η ψυχοσύνθεση σου.Κατά κανόνα η ψυχοσύνθεση σου στηρίζεται πάνω σε τρεις πυλώνες:

τις αρχές σου, τα ιδανικά σου και τα πιστεύω σου.Αυτοί οι τρεις πυλώνες, και το τι εσωκλείουν, δημιουργήθηκαν με το χρόνο και έχουν άμεσα επηρεαστεί από τους εξής κύκλους:Οικογένεια Κοντινό Κοινωνικό Περιβάλλον Σχολείο/Πανεπιστήμιο/Εκπαίδευση σου Εργασία Κοινωνικοί σου κύκλοι ΕμπειρίεςΟικογένεια

Η οικογένεια είναι η πρώτη που αναλαμβάνει να εμφυσήσει μέσα σου τις πρώτες αρχές και κοσμοθεωρίες σου. Σημαντικό παράγοντα παίζουν οι πεποιθήσεις των γονέων σου, η εκπαίδευση τους και γενικώς το περιβάλλον τους και η σχέση μεταξύ των γονέων σου.

Συνήθως, αν υπάρχει μία αρμονία μέσα στο σπίτι, και οι γονείς σου είναι δεμένοι και αγαπημένοι, τότε οι πιθανότητες είναι υπέρ του να δημιουργήσεις έναν ισορροπημένο ψυχικό κόσμο. Απεναντίας, αν υπάρχει ένταση μέσα στο σπίτι τότε οι πιθανότητες είναι του να δημιουργηθεί ένα παιδί με «διαταραγμένο» ψυχικό κόσμο. Συνήθως, τα παιδιά που προέρχονται από τέτοιες οικογένειες παρουσιάζουν μία αστάθεια μέσα τους και έχουν τις προδιαγραφές να μετατραπούν σε τοξικούς ανθρώπους.

Σημαντική επισήμανση: Στην προηγούμενη παράγραφο χρησιμοποιούμε τη λέξη-κλειδί «συνήθως» μιας και τίποτε δεν είναι απόλυτο… απλά, είναι θέμα πιθανοτήτων. Δηλαδή, ποια συμβάντα αυξάνουν τις πιθανότητες να οδηγήσουν μία κατάσταση προς ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.


Κοντινό Κοινωνικό Περιβάλλον

Το αμέσως επόμενο επίπεδο που δημιουργεί τις αρχές σου, τα ιδανικά σου και τα πιστεύω σου είναι το κοντινό κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να απαρτίζεται από τους παππούδες σου, τους θείους και τις θείες σου, τα ξαδέρφια σου, οικογένειες που βρίσκονται κοντά στη δική σου οικογένεια και πάει λέγοντας.

Αν για παράδειγμα, ο κοντινός κοινωνικός κύκλος είναι ισορροπημένος, τότε η ισορροπία που αποκτάς από την οικογένεια σου εξελίσσεται ακόμη περισσότερο.

Από την άλλη δε, αν υποθέτοντας πως ζεις μέσα σε μία ισορροπημένη οικογένεια και πως δεν αντιμετωπίζεις κάποια ενδοοικογενειακή βία, αν στον κοντινό κύκλο βρίσκονται άτομα βίαια ή – να το θέσουμε ωμά – ανώμαλα τότε δημιουργείται στο παιδί μία διττή κατάρρευση του εσωτερικού του κόσμου.

Γιατί, είναι το ερώτημα;

Διότι, σε ένα φυσιολογικό κοντινό περιβάλλον συνήθως οι γονείς, επηρεασμένοι από τα συναισθήματά τους, λανθασμένα εξυμνούν το σόι τους. Συνεπώς, στο μυαλό του παιδιού δημιουργείται μία ιδεατή εικόνα όσον αφορά τους συγγενείς του. Όταν όμως κάποιος συγγενής «επιτεθεί» στο παιδί κατά πρώτον, καταρρέει αυτός ο ιδεατός κόσμος και κατά δεύτερον, αρχικά σε υποσυνείδητο επίπεδο και αργότερα σε συνειδητό, παύει να εμπιστεύεται την κρίση των γονέων του. Με άλλα λόγια, στα μάτια του παιδιού, η «σοφία» των γονέων του παύει να έχει ουσία και σημασία.

Για αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και συνεχής επαγρύπνηση, από τους γονείς, που και πως θα «εκθέσουν» το παιδί τους.

Σχολείο/Πανεπιστήμιο/Εκπαίδευση σου

Όταν περάσεις πλέον σε αυτό το στάδιο, οι δικές σου κοσμοθεωρίες έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με τις κοσμοθεωρίες των άλλων παιδιών καθώς και με την στοχευμένη εκπαίδευση του συστήματος.

Σε αυτό το στάδιο, τα «χρόνια της αθωότητάς σου» και ο ιδεατός κόσμος σου καταρρέουν απότομα, και στις στάχτες του μυαλού σου νέες, και πολλές φορές αντικρουόμενες, κοσμοθεωρίες γεννιούνται και αρχίζουν να αναδύονται.

Αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που οι έφηβοι, έως και το στάδιο των φοιτητικών τους χρόνων, βρίσκονται σε σύγχυση, επαναστατούν για το κάθε τι, έχουν πολλές φορές «απόλυτες» κοσμοθεωρίες και θεωρούν πως κατέχουν τη μοναδική αλήθεια.

Με άλλα λόγια βρίσκονται σε σύγχυση και σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας ζωής, η πυξίδα τους χάνει τον προσανατολισμό της.

Λάβε υπόψη σου πως σε αυτό το στάδιο μπαίνουν πολλές βάσεις που θα καθορίσουν την υπόλοιπη ζωή τους. Όμως, σε αυτό το στάδιο είναι που το άτομο βρίσκεται και στη μεγαλύτερη φάση της σύγχυσης του. Για αυτό ακριβώς το λόγο, αυτοί που ελέγχουν το σύστημα, κάνουν σε αυτό το στάδιο τα αδύνατα-δυνατά να πλάσουν τις συνειδήσεις των νέων.

Δεν είναι τυχαίο, πως τα ισχυρά έθνη όταν θέλουν να στρατολογήσουν νέους πράκτορες κάνουν κρούση σε φοιτητές. Δεν είναι τυχαίο πως κουμμουνιστικές ιδεολογίες, ιδεολογίες που η ίδια ιστορία έχει αποδείξει εντελώς λάθος, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε μαθητές και φοιτητές.

Δεν είναι τυχαίο, πως αν θέλεις να κάνεις σε κάποιον πλύση εγκεφάλου ένα από τα βασικά πράγματα που κάνεις είναι να δημιουργήσεις σύγχυση (το ίδιο ισχύει και πάνω στην στρατιωτική-πολεμική ψυχολογία).

Εργασία

Μόλις εισέρθεις σε αυτό το στάδιο, οι κοσμοθεωρίες που ανέπτυξες κατά τα μαθητικά-φοιτητικά σου χρόνια αμφισβητούνται για ακόμη μία φορά. Αυτή τη φορά, έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα. Και αυτό που αντιλαμβάνεσαι είναι πως η πραγματικότητα πάντοτε κερδίζει!

Σε αυτό το στάδιο στην ουσία έχεις δύο επιλογές: είτε αναθεωρείς τις κοσμοθεωρίες σου και αρχίζεις να αναπτύσσεις την αυτογνωσία σου, με αποτέλεσμα να δρας δυναμικά στη ζωή σου… είτε, αρχίζεις να μετατρέπεσαι σε ένα φοβισμένο και υπόδουλο πλάσμα.

Κάτι το οποίο το παρατηρείς και στην εργασιακή καθημερινότητά σου. Βλέπεις, για παράδειγμα, άτομα δυναμικά στη δουλειά που παρόλο η ζωή δεν τους τα φέρνει εύκολα… αυτά τα άτομα τραβάνε μπροστά άφοβα και με ψηλά το κεφάλι. Οι βδέλλες από την άλλη, προσπαθούν να κάνουν λαμογιά αντί να είναι σοβαροί επαγγελματίες. Στο ελληνικό δημόσιο, μόνο ένα μικρό ποσοστό, προσπαθεί πράγματι να εργαστεί και να εξυπηρετήσει τους πολίτες σωστά και γρήγορα (αυτός είναι και ο ρόλος τους)… η συντριπτική πλειοψηφία δε, οι ανάξιοι και που μπήκαν με μέσο, το μόνο που κάνουν είναι να ταλαιπωρούν τους πολίτες… κλασσικό παράδειγμα βδέλλας.


Οι Κοινωνικοί σου κύκλοι

Τα προηγούμενα στάδια επίσης σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις έναν ευρύτερο κοινωνικό κύκλο που ξεφεύγει από τα οικογενειακά όρια. Αυτοί οι κύκλοι συνάμα φέρνουν μαζί τους επιπρόσθετες κοσμοθεωρίες που έρχονται να προστεθούν και να επηρεάσουν τις δικές σου αντιλήψεις και κατ’ επέκταση την ψυχοσύνθεση σου.

Ώστε να εμβαθύνεις στην ψυχολογική σου ωρίμανση, σημαντικό ρόλο παίζει του κατά πόσο θα επεκτείνεις την αυτογνωσία σου και κατά πόσο θα ενισχύσεις τον συναισθηματικό σου κόσμο.


Εμπειρίες

Όλα τα στάδια που αναφέραμε παραπάνω, δημιουργούν ένα σύνολο εμπειριών. Το σύνολο, η ποιότητα και η αντιμετώπισή σου, αυτών των εμπειριών, είναι που εν τέλει καθορίζει την ψυχοσύνθεση σου.

Ώστε να συνεχίσεις την περαιτέρω εξέλιξή σου, την εμβάθυνση και την ποιοτική ωρίμανσή σου απαιτείται αυτογνωσία.

Καθώς εξελίσσεσαι, σε αυτογνωσιακό επίπεδο, βρίσκεσαι σε κίνηση και ζεις. Άπαξ και πάψεις να εξελίσσεσαι αυτομάτως μετατρέπεσαι σε ένα νεκροζώντανο πλάσμα που απλά υπάρχεις στην ανυπαρξία σου και απλά περιμένεις το τέλος της ζωής σου… μιας ζωής που ποτέ σου δεν έζησες αληθινά.

Τι είμαστε;

Τελικά, ποια είναι η πραγματική φύση του ανθρώπου;

Η απάντηση είναι η εξής: είμαστε ενέργεια, ή αλλιώς, είμαστε ενεργειακά πλάσματα με κινητήριο δύναμη τα συναισθήματά μας.

Για να το καταλάβεις καλύτερα δες την παρακάτω συστοιχία:Συναίσθημα Σκέψη / Ιδέα Πράξη / ΔράσηΜε άλλα λόγια:

Πρώτα γεννάται μέσα σου ένα συναίσθημα.

Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει αυτό το συναίσθημα;

Είτε από μία εικόνα που αντικρίζεις ή απλά από μία εμπειρία που με τη σειρά της, θα πυροδοτήσει μέσα σου κάποιο θετικό ή αρνητικό συναίσθημα (συνήθως σε υποσυνείδητο επίπεδο… εξ ου και η αυτογνωσία σου είναι το απόλυτο υπερόπλο στη φαρέτρα σου).

Αυτό το συναίσθημα με τη σειρά του θα γεννήσει μέσα στο μυαλό σου, είτε μία σκέψη είτε θα αποτελέσει την αφορμή για τη δημιουργία μίας ιδέας.

Τέλος, η σκέψη ή η ιδέα θα σε σπρώξει στου να δράσεις ή αλλιώς, στου να πράξεις κάτι.

Για αυτό ακριβώς το λόγο όσοι ελέγχουν το σύστημα στοχεύουν πάντοτε στου να δημιουργούν συγκεκριμένα συναισθήματα, τα οποία θα γεννήσουν μέσα στο μυαλό σου συγκεκριμένες σκέψεις-ιδέες που με τη σειρά τους θα σε σπρώξουν να πράξεις συγκεκριμένες προκαθορισμένες ενέργειες τις οποίες μπορούν να ελέγξουν κατά το δοκούν. Ένα από τα κύρια όπλα τους είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και όλα τα κοινωνικά δίκτυα.

Όσον αφορά τους τοξικούς ανθρώπους συγκεκριμένα, όπως θα διαπιστώσεις διαβάζοντας τη συνέχεια του άρθρου μας, όλες οι πράξεις τους, όλες οι ενέργειές του και όλα τα λόγια τους στοχεύον πάντοτε τον συναισθηματικό σου κόσμο!

Τοξικοί Άνθρωποι

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι ένα από τα χειρότερα δεινά που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Βέβαια, το όλο θέμα έχει και εσωτερικές προεκτάσεις και διαστάσεις οι οποίες, αν της αναλύσει κανείς, ξεφεύγουν από τα «κλασσικά» δεδομένα.

Παρόλο ταύτα, στο άρθρο μας θα εστιάσουμε περισσότερο σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά σου, μα κυρίως, στου πώς να τους αντιμετωπίσεις.

Καταρχάς ας ορίσουμε τι είναι τοξικοί άνθρωποι:«Οι Τοξικοί Άνθρωποι είναι ενεργειακά βαμπίρ, κοινωνικά αρπακτικά που ασκούν γοητεία, χειραγωγούν και φέρνουν τη ζωή στα μέτρα τους, με τον πιο ανελέητο τρόπο, αφήνοντας πίσω τους ένα μονοπάτι από ραγισμένες καρδιές, τσακισμένες προσδοκίες, κατεστραμμένα όνειρα και άδεια πορτοφόλια. Έχουν πλήρη έλλειψη συνείδησης και συναισθημάτων προς όλους, εγωιστικά παίρνουν ό,τι μπορούν και κάνουν ό,τι αντέχουν, στα περιορισμένα πλαίσια του νου τους, παραβιάζοντας τις κοινωνικές νόρμες και προσδοκίες χωρίς την παραμικρή αίσθηση ενοχής ή λύπης» (παραφράζοντας ελαφρά τον Hervey Milton Cleckley).

Με άλλα λόγια κάνουν τα πάντα, εφόσον μπορούν και τους επιτρέπεται από πλευράς σου, ώστε να ικανοποιήσουν το Λανθασμένο-Εγώ τους αδιαφορώντας (συνειδητά ή υποσυνείδητα) για τους γύρω τους.

Να τονίσουμε πως με την έννοια Λανθασμένο-Εγώ εννοούμε το εξής:Λανθασμένο-Εγώ: Είναι η ψευδαίσθηση εξαιτίας της οποίας αισθάνεται κανείς απόλυτος κύριος, υπέρτατος ιδιοκτήτης και νόμιμος δικαιούχος όλων των απολαύσεων του κόσμου (και της ικανοποίησης των δικών του ιδιοτελών στόχων) και κατά συνέπεια ταυτίζει την ατομική ψυχή με το υλικό σώμα. Είναι η αιτία που προκαλεί το περιορισμό της ψυχής από την ύλη.Έχοντας ορίσει τι είναι τοξικοί άνθρωποι ας απαντήσουμε πλέον στο πρώτο ερώτημα...

Που μπορεί κανείς να συναντήσει ή να έρθει αντιμέτωπος με τους τοξικούς ανθρώπους;

Δυστυχώς, τοξικούς ανθρώπους μπορεί κανείς να συναντήσει παντού… κυριολεκτικά παντού!

Στο οικογενειακό του περιβάλλον, να βρίσκεται σε σχέση με ένα τοξικό άτομο, στην εργασία του, στον κοινωνικό του κύκλο, σε δημόσιες υπηρεσίες καθώς και να τον κυβερνούν τοξικοί άνθρωποι.

Και αν απορείς πως είναι δυνατόν να σε κυβερνούν τοξικοί άνθρωποι ή, να το θέσουμε αλλιώς, πως είναι δυνατόν τοξικοί άνθρωποι να ορίζουν την τύχη της χώρας στην οποία ζεις… θα σου φέρουμε ως παράδειγμα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, τους συνδικαλιστές της Ελλάδος και πάει λέγοντας.

Μα πως γνωρίζεις ότι είναι τοξικοί άνθρωποι, ίσως διερωτηθείς;

Διότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων είναι του ότι καταστρέφουν καθετί δημιουργικό ή οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει θετική εξέλιξη!

Και μιας και το θίξαμε, ας προχωρήσουμε να απαντήσουμε στο δεύτερο ερώτημα…

Ποια τα κύρια χαρακτηριστικά των Τοξικών Ανθρώπων και πως τους αναγνωρίζεις;

Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων είναι τα ακόλουθα: είναι εγωκεντρικοί, καταστροφικοί (πολλές φορές αυτοκαταστροφικοί) και ιδιοτελείς.

Με άλλα λόγια:

Εγωκεντρισμός: Θεωρούν ότι το σύμπαν και όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους. Για παράδειγμα, θεωρούν πως μόνο αυτοί αντιμετωπίζουν τα σοβαρά προβλήματα της ζωής ενώ τα δικά σου είναι τετριμμένα.

Καταστροφικοί: Οτιδήποτε ευεργετικό και δημιουργικό που δεν εξυπηρετεί τους ίδιους, το καταπολεμούν και το καταστρέφουν και όσο παράλογο και αν σου φανεί, θα τα καταπολεμήσουν και ας αυτό τους οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή τους. Γιατί; Διότι ο εγωκεντρισμός τους, δεν τους επιτρέπει να πράξουν διαφορετικά.

Ιδιοτελείς: Με άλλα λόγια είναι οι απόλυτοι συμφεροντολόγοι. Η κάθε πράξη τους, η κάθε σκέψη τους, η κάθε κουβέντα τους, η κάθε ενέργειά τους έχει ένα και μόνο γνώμονα: την ικανοποίηση των στόχων τους και του εγώ τους… και τις περισσότερες φορές, δεν θα διστάσουν σε τίποτε ώστε να το πετύχουν τούτο.

Ας δούμε τώρα τα χαρακτηρίστηκα των τοξικών ανθρώπων με περισσότερες λεπτομέρειες και επεξηγήσεις:

Ασκούν Συνεχώς Κριτική: Θα πρέπει να κατανοήσεις κάτι: υπάρχει ριζική διαφορά μεταξύ της εποικοδομητικής κριτικής και της (αρνητικής) κριτικής. Η εποικοδομητική κριτική έχει ως στόχο να σε βοηθήσει, να σε συμβουλέψει και να σε εξελίξει.

Παραδείγματος χάριν, λες σε κάποιον που δεν τα πήγε όπως αναμενόταν:

«Δεν πειράζει, διότι τα έχεις δώσει όλα. Αυτό που έχει σημασία είναι να πάρεις τα μαθήματά σου, να δουλέψεις πιο σκληρά ώστε να βελτιώσεις τα αδύνατα σημεία σου και να είσαι σίγουρος πως την επόμενη φορά θα τα πας ακόμα καλύτερα. Αυτό που μετράει είναι να σταθείς πάλι στα πόδια σου και να συνεχίσεις να κινείσαι προς τα μπρος…».

Το παραπάνω είναι ένα παράδειγμα θετικής προσέγγισης και μία μορφή εποικοδομητικής κριτικής. Δεν κόβεις τα φτερά του άλλου, αλλά απεναντίας προσπαθείς να τον παροτρύνεις να βελτιωθεί, να μην εγκαταλείψει το εγχείρημα και να προσπαθήσει πάλι.

Τώρα, το παρακάτω είναι ένα κλασσικό παράδειγμα (αρνητικής) κριτικής που επί το πλείστων εξασκούν οι τοξικοί άνθρωποι.

«Θα έπρεπε να ντρέπεσαι… Δεν αξίζεις μία με τέτοιες επιδώσεις… Σοβαρά πίστεψες ότι άξιζε να προσπαθήσεις;… Δεν κάνεις εσύ για τέτοια… άντε παράτησε τα και ασχολήσου με κάτι στα μέτρα σου…»

Τι διαφορά την πιάνεις;

Οι τοξικοί άνθρωποι εξασκούν συνεχώς κριτική που εκπορεύεται από το δεύτερο παράδειγμα… επιμελώς αγνοώντας πως όταν δείχνεις με το δάχτυλο σου κάποιον, τρία από τα δάχτυλα σου, δείχνουν εσένα.

Ο στόχος των τοξικών ανθρώπων είναι να σε μειώσουν, να σε κάνουν να νοιώσεις υποδεέστερος και να στρέφεσαι σε αυτούς για «συμβουλές». Με άλλα λόγια, θέλουν να σε κάνουν να εξαρτάσαι από αυτούς σε κάθε σου βήμα.


Σπαταλούν το Χρόνο σου:

Οι τοξικοί άνθρωποι συχνά αναζητούν την προσοχή όπου και αν βρίσκονται. Άλλοι μπορεί απλώς να υποτιμήσουν τον χρόνο σας. Αγνοώντας εντελώς το γεγονός ότι έχετε να κάνετε πράγματα. Και οι δύο ομάδες ανθρώπων είναι τοξικές. Οι άνθρωποι που σπαταλούν χρόνο για κανέναν άλλο σκοπό, παρά μόνο για να σπαταλούν απλά χρόνο, είναι τοξικοί.

Μην ξεχνάς, πως ο χρόνος σου είναι το πολυτιμότερο αγαθό σου. Οι τοξικοί άνθρωποι προσπαθούν να σου τον σπαταλήσουν με κάθε τρόπο.

Για να κατανοήσεις καλύτερα το βαρυσήμαντο θέμα του χρόνου, διάβασε το αντίστοιχο άρθρο μας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

" ΧΡΟΝΟΣ… Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ!"

Σας εκθέτουν και σας απογοητεύουν συνεχώς:

Οι τοξικοί άνθρωποι, λόγω του ότι είναι αφάνταστα εγωκεντρικοί, αδυνατούν να σκεφτούν με όρους «εμείς» και σκέφτονται μόνο με βάση του «εγώ» τους.

Αναπόφευκτα λοιπόν, είτε είσαστε οι δυο σας, ας πούμε κατά ανάγκη συνομιλείς μαζί με ένα τοξικό άτομο, είτε είσαστε σε παρέα, το τοξικό άτομο θα σε υποτιμήσει, θα σε προσβάλει ή ακόμα και θα κάνει σχόλια δίχως να λάβει υπόψη του, του αν σε προσβάλει ή όχι.

Επιπροσθέτως, οι τοξικοί άνθρωποι αδιαφορούν αν σε απογοητεύουν συνεχώς ή του αν εκθέτουν τις προσδοκίες σου. Ακόμα και αν εσύ κάνεις τα αδύνατα – δυνατά να τους βοηθήσεις, αν πρόκειται για δικό σου άτομο, αυτοί πάλι θα σε απογοητεύουν… αδιαφορώντας για τα συναισθήματά σου και την πίκρα που δημιουργούν μέσα σου.

Και αν τελικά πεις: «ως εδώ και μη παρέκει», θα σου ζητήσουν και τα ρέστα από πάνω!


Τα πάντα περιστρέφονται γύρω τους:

Οι τοξικοί άνθρωποι θεωρούν πως ολόκληρο το σύμπαν περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω τους.

Αδιαφορούν για την κατάστασή σου, αδιαφορούν για το τι είδος θέματα-προβλήματα αντιμετωπίζεις… τα πάντα είναι υποδεέστερα σε σχέση με το τι «αντιμετωπίζουν» αυτοί.

Αυτό το χαρακτηριστικό τους γίνεται ιδιαίτερα εμφανές σε μία σχέση ενός ζευγαριού.

Στη σχέση συνεχώς ζητάνε, συνεχώς απαιτούνε, συνεχώς προσπαθούν να περάσουν και να επιβάλλουν το δικό τους.

Αν τυχόν διαβάζεις αυτές τις γραμμές και βρίσκεσαι σε σχέση με ένα τέτοιο άτομο θα σου το πούμε ωμά και στα ίσια: Τερμάτισε τη σχέση σου άμεσα και δίχως δισταγμό. Αυτά τα άτομα δεν αλλάζουν με τίποτα, και για κανένα λόγο, και η ίδια η ψυχολογία σηκώνει τα χέρια ψηλά με δαύτους!

Και αν ακόμα, κάνοντας το, σου βάλει τα κλάματα και αρχίσει να σου λέει παπάντζες, με στόχο να σε κάνει να νοιώσεις ενοχές, μην ψαρώσεις μιας και τα τοξικά άτομα κυριολεκτικά αδυνατούν να νοιώσουν τέτοιας μορφής συναισθήματα. Αυτό που στην ουσία κάνεις είναι να τους «τσαλαπατάς» είναι το υπέρμετρο εγώ τους!

Και αν έκανες το λάθος να παντρευτείς ένα τέτοιο άτομο; Ε, τότε σου ευχόμαστε… καλά ξεμπερδέματα.


Είναι Αδιάφοροι:

Βάλε σε ένα καλάθι μέσα: τα συναισθήματά σου, το ενδιαφέρον σου για το άλλο άτομο (το οποίο είναι τοξικό), το χρόνο που του δίνεις, τις θυσίες που έχεις κάνει κτλ., ένα τοξικό άτομο απλά θα κλωτσήσει το καλάθι και θα σε κάνει σμπαράλια.

Οπότε αναρωτήσου: αξίζει; Αν συμπωματικά απαντήσεις με «ναι», ε… είσαι μαζόχας.

Ζηλόφθονοι:

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι υπέρμετρα ζηλόφθονοι. Ώστε να μην παρεξηγηθούμε: μέχρι ενός σημείου, μια μικρή δόση ζήλειας, κάποιος να τη θεωρήσει πως είναι υποφερτή και γλυκιά.

Το θέμα με τους τοξικούς ανθρώπους είναι ότι η ζηλοφθονία τους είναι αποπνικτική.

Αν σε σχέση, θεωρούν ότι «δικαιωματικά» τους ανήκετε και πως έχουν κάθε δικαίωμα να ελέγχουν το παραμικρό πάνω σας. Θεός βοηθός, δηλαδή…

Από την άλλη, τα τοξικά άτομα δεν αντέχουν να βλέπουν άλλους πιο πετυχημένους από αυτούς: είτε οικονομικά, είτε επαγγελματικά, είτε να σας βλέπουν ευτυχισμένους σε μία σχέση και πάει λέγοντας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα προσπαθήσουν να σπείρουν διχόνοιες ή αρνητικές σκέψεις, να σας επιτεθούν πισώπλατα, να σας υποτιμήσουν κτλ. Και να είστε σίγουροι πως θα χαρούν να σας δουν να καταστρέφεστε και ας να μην κερδίσουν τίποτα από αυτό (λόγω του εγωκεντρισμού τους – με άλλα λόγια, η φιλοσοφία τους είναι: να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα).


Αρνητικοί:

Οι άνθρωποι που συνοδεύονται από αυτή τη συμπεριφορά, φαίνονται πάντα αναστατωμένοι με κάτι ή με κάποιον. Αποπνέουν μια αίσθηση απαισιοδοξίας, ακόμη και αν είναι τελείως αδικαιολόγητη.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά δηλητηριώδεις, επειδή η αρνητική ενέργεια είναι ισχυρή και διαπεραστική. Είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξεις αρνητική κατάσταση πνεύματος, με την παρουσία τέτοιων ανθρώπων. Πρέπει να φύγεις μακριά τους.


«Παίζουν» συνεχώς το θύμα και τους αδικημένους (drama-queens):

Αρνούνται την ανάληψη ευθύνης. Συνεχώς διαμαρτύρονται με τους άλλους, κρατώντας τους κακία και μεταφέρουν την ευθύνη σε έναν αθώο άνθρωπο. Αυτές είναι όλες οι συνήθεις συμπεριφορές κάποιου με νοοτροπία θύματος.

Δεν είναι μόνο αυτός ένας προφανής δείκτης μιας ανώριμης νοοτροπίας, αλλά έχει επίσης τοξική επίδραση στους άλλους. Κανείς δεν θέλει να είναι κοντά σε κάποιον που αρνείται να πάρει την ευθύνη για τον εαυτό του.


Μιλούν περισσότερο από ότι ακούνε:

Αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Δεν νοιάζονται αληθινά για το πώς τα πας. Αν σε ρωτήσουν πως είσαι, το κάνουν επειδή θέλουν να τους ρωτήσεις κι εσύ το ίδιο, έτσι ώστε να συνεχίσουν να μιλούν για τον εαυτό τους.

Δεν κάνουν ποτέ λάθος:

Αυτοί οι άνθρωποι γρήγορα κρίνουν τους άλλους, αλλά δεν βλέπουν ποτέ τα λάθη στον εαυτό τους. Δεν μπορούν να παραδεχθούν πως έκαναν λάθος και δεν απολογούνται ποτέ. Δεν θα αποδεχθούν καν την χρήσιμη κριτική κι έτσι είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστείς μαζί τους.


Το δράμα τους ακολουθεί παντού (drama-queens Nr. 2):

Ίσως πουν πως δε θέλουν το δράμα, αλλά κάπως τους ακολουθεί παντού. Μπλέκονται σε καβγάδες (αν και δε θα παραδεχθούν πως έκαναν λάθος) και την τρίχα την κάνουν τριχιά.


Εξαναγκάζουν τις σχέσεις:

Δε θέλουν να είναι μόνοι τους και γι’ αυτό πάντα βρίσκουν κάποιον να δεσμευτούν. Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία η σύνδεση ή η αληθινή αγάπη. Απλώς θέλουν κάποιον με το μέρος τους που πάντα θα τους στηρίζει.


Η εμπειρία τους είναι το πρότυπο με το οποίο θα πρέπει να γίνονται όλα:

Δεν μπορούν να αποδεχθούν πως ο καθένας έχει τη δική του ζωή και διαφορετική οπτική γωνία. Για παράδειγμα, αν δεν τους αρέσουν η ταινίες τρόμου, δε θα αποδεχθούν πως σε σένα αρέσουν. Θα σε κοροϊδέψουν ή θα πουν πως τέτοιες ταινίες είναι χάσιμο χρόνου. Με κάποιο τρόπο θα σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα που σου αρέσουν τέτοιες ταινίες.


Λένε συχνά ψέματα:

Είναι μέρος της φύσης τους. Τείνουν να στρέφουν την αλήθεια προς όφελός τους, έτσι ώστε πάντα να φαίνονται καλοί και τίποτα να μην είναι δικό τους λάθος. Λένε ψέματα επίσης και για μικρά πράγματα, για το που ήταν ή για το τι έκαναν, έτσι ώστε να μην δεχθούν κριτική για οτιδήποτε πουν.


Τους λείπει η διακριτικότητα και η ευγένεια:

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν συμπονούν τους άλλους. Δεν έχουν ενσυναίσθηση και δεν θέλουν να τους βοηθήσουν. Για το μόνο που νοιάζονται είναι ο εαυτός τους και η ζωή τους.


Εμφανίζουν ελεγκτική συμπεριφορά:

Θέλουν να έχουν την αίσθηση πως έχουν τον έλεγχο κι έτσι αν κάτι γίνει χωρίς να το έχουν σχεδιάσει, φρικάρουν. Δεν τους αρέσει να τους λένε τι να κάνουν, θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στους άλλους κι έτσι είναι δύσκολο να συνεργαστείς, ή να συζήσεις, μαζί τους.

Λατρεύουν να μιλούν για τους άλλους ανθρώπους (Κουτσομπόληδες):

Τους αρέσει πολύ να κουτσομπολεύουν. Θέλουν να ξέρουν οτιδήποτε γίνεται στους άλλους. Προσπαθούν να μάθουν όλες τις στοιχειώδης λεπτομέρειες και αν δεν είναι αρκετές, τείνουν να δημιουργούν δικές τους για να ακουστεί πιο ενδιαφέρον. Τους αρέσει να ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση τους μειώνοντας τους άλλους.

Και αν σταθείς στο δρόμο τους ή είσαι πιο επιτυχημένους από δαύτους, τότε θα προσπαθήσουν να σε υπονομεύσουν μέσω κουτσομπολιών.

Αν χρειαστεί να αναμεταδώσει κάποια πληροφορία την διαστρεβλώνει προς το χειρότερο. Αναμεταδίδοντας κάποιο νέο πάντα το τροποποιεί προς το χειρότερο. Θα κρατήσει τα καλά στοιχεία και θα μεταδώσει τα άσχημα και μάλιστα αυξημένα.


Παραπονιούνται συνεχώς και (σχεδόν) ποτέ δεν προσφέρουν λύσεις:

Οι τοξικοί άνθρωποι παραπονιούνται και γκρινιάζουν συνεχώς. Γκρίνια, γκρίνια… γκρίνια, αλλά να πουν κάτι ουσιώδες και που θα πρόσφερε λύση είναι αδύνατον.

Αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να μεταδίδουν αρνητικότητα ασταμάτητα, κάνοντας σε να νοιώθεις συνέχεια το λάθος και να αυξάνουν τη δυστυχία σου.


Τα λόγια τους κόβουν σαν μαχαίρι:

Τα λόγια των τοξικών ανθρώπων έχουν ένα, και μόνο, ένα γνώμονα: να σε τσακίσουν.

Όπως λέει ένα ρητό: «Η πένα τσακίζει κόκκαλα».

Αν θέλεις να κάνεις ένα πείραμα με δαύτους: προκάλεσε τους σε μία κουβέντα και συνεχώς με επιχειρήματα, σταδιακά, αύξησε την συζήτηση και βγάλε τους «μαλάκες» (όχι προσβάλλοντας τους αλλά με επιχειρήματα βγάλε το σκεπτικό τους άκυρο). Αυτό που θα παρατηρήσεις είναι πως η ένταση, και τα λόγια που χρησιμοποιούν, θα γίνονται όλο και πιο κοφτερά και στο τέλος θα σου κάνουν προσωπική επίθεση… βγαίνοντας παντελώς εκτός θέματος!

Μεταφέρουν συνεχώς άγχος:

Ας σταθούμε λίγο περισσότερο σε αυτό το σημείο.

Τα λόγια τους, η συμπεριφορά τους, οι πράξεις τους μεταφέρουν συνεχώς άγχος.

Πρόσεξε όμως: υπάρχουν άτομα τα οποία δεν είναι τοξικά αλλά αγχώδεις. Αυτά τα άτομα, θα πρέπει να δουλέψουν πάνω στον εαυτό τους ώστε να αποβάλλουν από πάνω τους, όσο είναι δυνατόν, το άγχος διότι πέρα του ότι ζαλίζουν τους γύρω τους βλάπτουν και την υγεία τους…… Μιας και το άγχος πυροδοτεί χίλια δυο προβλήματα υγείας.Αυτά τα άτομα, παρόλο που εν μέρει έχουν τοξική συμπεριφορά, δεν είναι τοξικά άτομα.

Τα τοξικά άτομα από την άλλη μεταφέρουν το άγχος ασταμάτητα και πολλές φορές το κάνουν εσκεμμένα. Και χαλαρό να σε δούνε, θα προσπαθήσουν να σου δημιουργήσουν άγχος και να σου χαλάσουν το ζεν σου.

Πρόσεξε τώρα τις προεκτάσεις του όλου θέματος:

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συναναστροφή με τοξικούς ανθρώπους δεν σκοτώνει απλώς την καλή μας διάθεση και την ακμαία ψυχολογία μας. Άνθρωποι που γεννήθηκαν… θυμωμένοι, πικρόχολοι, εχθρικοί και κυνικοί δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχή, αλλά επί της ουσίας και την καλή υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

Σύμφωνα με μία έρευνα με τίτλο «Συναισθηματική επιμόλυνση και προεκτάσεις της στην υγεία», η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο σε συνεργασία με επιστημονικούς συμβούλους του Πανεπιστημίου της Χαβάης, η συστηματική έκθεση υγιών, εξωστρεφών ανθρώπων σε περιβάλλον στο οποίο ενυπάρχουν αγχώδεις, οργισμένες, εχθρικές προσωπικότητες, επιδρά με τέτοια ένταση που δεν επιβαρύνει μόνο τον ψυχισμό, αλλά και βασικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως η καρδιά.

Το ίδιο επιβλαβής θεωρείται από τους επιστήμονες και ο κυνισμός. Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε το 2014 και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology», οι κυνικοί αυτής της ζωής, αποδείχθηκαν και οι πιο εκτεθειμένοι στην άνοια, καθώς και στις καρδιακές παθήσεις.

Αν όλα αυτά δεν είναι ήδη τρομακτικά, ακριβώς επειδή περιγράφονται ως συνέπειες μετά από μερικά χρόνια, η Hatfield έχει κάτι ακόμη πιο τρομακτικό να προσθέσει.«Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με ανθρώπους γεμάτους αρνητισμό, τόσο τείνεται να τους μοιάζετε. Βάσει της εμπειρίας μας στις προσωπικές συνεντεύξεις, διαπιστώσαμε ότι υγιή άτομα, μετά από συστηματική συναναστροφή με τέτοιες προσωπικότητες εμφάνιζαν τις εξής αλλαγές: μιμούνταν τις γκριμάτσες των τοξικών φίλων τους, τη στάση του σώματος τους -επικριτική και φιλύποπτη, συνήθως- ακόμη και τον τόνο και τη χροιά της φωνής τους. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι σταδιακά υιοθετούσαν το μοτίβο συμπεριφοράς τους», τονίζει.Με άλλα λόγια η τοξικότητα των τοξικών ανθρώπων, αυτή η αρνητικότητα, είναι άκρος μεταδοτική.

Έχουν κακή ιδιοσυγκρασία, είναι υπερόπτες και είναι κακιάς ψυχής άνθρωποι:

Το γεγονός ότι έχουν κακιά ιδιοσυγκρασία, του ότι σέρνουν μία απίστευτη αρνητικότητα μαζί τους κτλ. είναι απόρροια της ζηλοφθονίας τους, του εγωκεντρισμού τους και της ιδιοτέλειας τους.

Από τη μία, μιας και «τα γνωρίζουν όλα ή του ότι μόνο αυτοί κατέχουν την μόνη αλήθεια», τους κάνει αλαζόνες και υπερόπτες ως προς τους άλλους.

Είναι άτομα τα οποία κανένας δεν τους θέλει δίπλα τους. Έχοντας επίγνωση αυτού του γεγονότος, οι τοξικοί άνθρωποι μάθανε να φορούνε μάσκες, και σαν χαμαιλέοντες, να παίζουν τους ρόλους που εξυπηρετούν αποκλειστικά τους στόχους τους. Πότε το παίζουν θύμα, πότε σύμβουλοι, πότε σε χτυπάνε μέσω τύψεων που δημιουργούν κτλ.

Με απλά λόγια: η ψυχή τους είναι διεφθαρμένη!

Ενεργειακά Βαμπίρ:

Το τελευταίο στοιχείο που τους χαρακτηρίζει και ίσως είναι και το πιο χαρακτηριστικό τους σημείο είναι πως απομυζούν-ρουφούν την ενέργεια σου (γνωστοί και ως ενεργειακά βαμπίρ)!

Οι τοξικοί άνθρωποι, μιας και έχουν έλλειψη «της ενέργειας της ζωής» (που εκφράζεται μέσω της θετικής ενέργειας), σαν βαμπίρ έχουν ανάγκη να τραφούν ενεργειακά. Και το κάνουν τούτο, κολλώντας σαν βδέλλες πάνω σου, και καθώς σου πασάρουν την αρνητικότητά τους (αρνητική ενέργεια), τρέφονται από τη δική σου θετική ενέργεια.

Και μπορείς να το καταλάβεις πολύ εύκολα. Αν καθίσεις μαζί με ένα τέτοιο άτομο, ενώ αρχικά θα νοιώθεις ενεργητικός, να σφύζεις με ενέργεια κτλ. στο τέλος δεν θα έχεις διάθεση για τίποτα, θα νοιώθεις κουρασμένος, πιθανώς και ζαλισμένος, και το μόνο που θα θελήσεις να κάνεις, θα είναι να ξεκουραστείς… δηλαδή, ενώ δεν θα έχεις κάνει τίποτα θα νοιώθεις ήδη εξαντλημένος!

Πως λειτουργούν και πράττουν οι τοξικοί άνθρωποι;

Αν και στην προηγούμενη ενότητα, που σου περιγράψαμε τα χαρακτηριστικά τους, σου δώσαμε κάποια στοιχεία όσον αφορά τη δράση τους, σε αυτή την ενότητα θα επεκτείνουμε το θέμα ώστε να αντιληφθείς στο πως ενεργούν οι τοξικοί άνθρωποι.


1) Ένας τοξικός άνθρωπος μιλάει μόνο για άσχημα νέα. Γενικά ασχολείται μόνο με άσχημες ειδήσεις, κριτική, εχθρικές παρατηρήσεις, υποτίμηση, έλεγχο, υποδούλωση. Δεν θα ακούσεις από ένα τέτοιο άνθρωπο ΠΟΤΕ κάτι καλό. Δεν θα σε επαινέσει για τίποτε ειδικά αν αυτό που θα πρέπει να επαινέσει είναι καλό. Θα σε επικρίνει πάντα και θα σε κάνει να ψάχνεις να βρεις τι δεν πάει καλά με σένα!!! Το μόνο που δεν πάει καλά με σένα είναι που τον έχεις στον δρόμο σου. Αυτό που λένε «κουτσομπόλα της γειτονιάς» είναι τοξικός άνθρωπος. Είναι αυτός που θα σε πείσει πως το καλύτερο φόρεμά σου ταιριάζει καλύτερα σε ένα σκιάχτρο παρά σε σένα. Είναι αυτή που παραπονιέται και σε λέει χοντρό ενώ φοράς το μικρότερο νούμερο κουστούμι. Αυτός που λέει τα χειρότερα στον διευθυντή για σένα, πάντα κρυφά και πάντα για “καλό”. Αν χρειαστεί να πει καλή κουβέντα, του είναι πολύ δύσκολο και πάντα την συνοδεύει με κάτι αρνητικό που μόνο αυτός έχει εντοπίσει. Με τα λόγια του θέλει να σε μειώσει, χαμηλώσει, εκμηδενίσει, υποτιμήσει, για να μπορεί να νοιώσει πιο πάνω από σένα και να έχει τον έλεγχο. Προτιμά να είναι κάποιος άρρωστος παρά καλά, γιατί οι άρρωστοι άνθρωποι, είναι λιγότερο επικίνδυνοι από τους υγιείς. Παρά τα μεγάλα λόγια που θα πει, κατά βάση είναι δειλός.


2) Μιλάει μόνο με γενικότητες και με ευρείες έννοιες. Αυτό είναι ένα από τα κύρια γνωρίσματα του. Χρησιμοποιεί ΠΑΝΤΑ αόριστες εκφράσεις όπως «Όλοι λένε πως είσαι …» ή «ο καθένας το ξέρει πως …» ή «ξέρεις όλοι στην εταιρία λένε πως δεν θα τα καταφέρεις στην θέση που μόλις πήρες …» ή «κάποιοι που λένε ότι …» αυτού του είδους οι γενικότητες είναι οι αγαπημένες των τοξικών ανθρώπων. Αν κάποιος τον ρωτήσει ποιοι είναι αυτοί οι «όλοι» να τους ονομάσει, δεν έχει να πει κανέναν γιατί οι «όλοι» είναι μόνο αυτός. Είναι φυσικό αφού για στους τοξικούς ανθρώπους όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι εχθροί τους και μια αόριστη, απειλή στραμμένη ειδικά εναντίον τους.

Υπάρχει ο εαυτός τους πάντα σε επίπεδο «εγώ» και όλοι οι υπόλοιποι που μόνιμα τους απειλούν. Είναι αυτοί που θα σου πουν «όλοι εδώ μέσα δεν συμφωνούν με αυτά που γράφεις» ή «Ο Καθένας ξέρει τι να κάνει, δεν περιμένουν από σένα να τους πεις …» ή «όλοι ξέρουν τι χαζός είσαι ειδικά τώρα που είσαι και άνεργος» ή «όλη η γειτονιά μιλάει για τα χάλια σου» κλπ. Απλά ένας τοξικός άνθρωπος είναι σε πλήρη λειτουργία γι’ αυτό που αποκαλεί «ΟΛΟΙ». Τα λόγια του έχουν μόνο δύο σκοπούς. Να ξεσπάσει το μεγαλύτερο δυνατό κακό πάνω στους άλλους και να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ασφάλεια για τον εαυτό του. Σε αυτή την κατάσταση χρησιμοποιούν φανταστικά ψέματα για να καλύψουν ψέματα, να κρύψουν άλλα ψέματα με ανύπαρκτους συμμάχους. Το ό,τι είναι ικανοί να κάνουν κάποια λογικά πράγματα, σε λογικά πλαίσια τους κάνει ακόμη πιο επικίνδυνους.

3) Αν χρειαστεί να αναμεταδώσει επικοινωνία την διαστρεβλώνει προς το χειρότερο. Αναμεταδίδοντας κάποιο νέο ΠΑΝΤΑ το τροποποιεί προς το χειρότερο. Θα κρατήσει τα καλά στοιχεία και θα μεταδώσει τα άσχημα και μάλιστα αυξημένα. Ένας τοξικός άνθρωπος προσποιείται ότι μεταβιβάζει «άσχημα νέα» που στην πραγματικότητα τα έχει επινοήσει μόνος του. Δεν θα πει καλή κουβέντα για τίποτε και για κανέναν παρά ΜΟΝΟ αν νοιώσει απειλή ή ανάγκη. Αν του πεις, να πει σε κάποιον κάτι καλό, θα το κρύψει αν μπορεί ή θα το διαστρεβλώσει σε κάτι που να ταιριάζει στην «Συρρίκνωση» δηλ. σε κάτι κακό.

Είναι αυτός που θα του πεις όλο χαρά: «Νίκο καλημέρα τα ‘μαθες ο Δημήτρης με την Ελένη παντρεύονται το Σάββατο, θα είμαστε όλοι καλεσμένοι στο πάρτι που κάνουν πες το και στην Δέσποινα. Α, ξέρεις η Ελένη είναι έγκυος. Τέλειο έτσι;» Ξέρεις τι αναμεταδίδει στην Δέσποινα ο τοξικός άνθρωπος; «Άστα Δέσποινα δεν τα έμαθες ενώ ΟΛΗ η εταιρία το ξέρει, ο Δημήτρης αναγκάζεται να παντρευτεί την Ελένη το Σάββατο γιατί την άφησε έγκυο. Κρίμα τον καημένο τον λυπάμαι, θα κάνουν και πάρτι για να καλύψουν τα στόματα». Καταλαβαίνεις την διαφορά έτσι;

Θέλεις να δεις αν έχεις να κάνεις με κάποιον τοξικό άνθρωπο; Δώσε του προσεκτικά να αναμεταδώσει μια επικοινωνία και παρακολούθησε την πορεία της. Θα εκπλαγείς. Μπορώ να πω με σιγουριά πως κάθε σύγκρουση σε μια οικογένεια, σχέση, φιλία, το θέμα έχει να κάνει με την ψευδή αναμετάδοση κάποιας άσχημα διαστρεβλωμένης επικοινωνίας. Κάπου εκεί αφανής αλλά σε δράση, βρίσκεται ένας ή πολλοί τοξικοί άνθρωποι.


4) Δεν δέχεται σε καμιά περίπτωση ο ίδιος αναμόρφωση ή καμιάς μορφής θεραπεία, αντιδρά άσχημα και φτάνει και μέχρι την αυτοκτονία αν νοιώσει πως απειλούνται τα πιστεύω του (σε ακραία περίπτωση βέβαια μιας και λόγο εγωκεντρισμού αγαπάει υπερβολικά τον εαυτό του). Έτσι και αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα γι’ αυτόν, δεν θα στο επιτρέψει, χώρια που θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του να σε αποτρέψει από το να κάνεις ΕΣΥ για σένα. Αν αποφασίσεις να κάνεις ή να διαβάσεις κάτι νέο που θα τον κάνει καλύτερο ή θα του δώσει λίγη Δύναμη να αντέξει σε κάτι δύσκολο, θα κάνει ότι μπορεί να το σταματήσει.

Είναι αυτός που ενώ βλέπεις πως κάτι δεν πάει καλά, λες από μέσα σου ή και απ’ έξω σου κάποιες φορές «Εγώ θα τον αλλάξω» ή το άλλο καταπληκτικό που ενώ ΕΣΥ πας σε ένα σεμινάριο, θα έρθει μαζί σου ΜΟΝΟ αν αναγκαστεί και για να μην αποκαλυφθούν οι κρυφοί και ύπουλοι σκοποί του. Πας λοιπόν και μαθαίνεις κάποια πρακτική που νοιώθεις πως του ταιριάζει για να πάψει να γκρινιάζει, γυρίζεις πίσω με χαρά και του λες «τέλος τα προβλήματα έμαθα πως θα κάνουμε μόνο καλές σκέψεις και όλα θα γίνουν όπως τα θέλουμε». Καλύτερα να τον σκοτώσεις παρά να του κάνεις κάτι τέτοιο. Εκτός που δεν θα ανταποκριθεί και δεν θα συμμεριστεί την χαρά σου για την Νέα Γνώση μπορεί να γίνει και απροκάλυπτα επικίνδυνος. Ζει σε έναν φανταστικό δικό του καταστροφικό κόσμο και σου επιβάλει έμμεσα ή άμεσα να ζεις κι εσύ εκεί.

5) Γύρω από έναν τοξικό άνθρωπο βρίσκουμε άρρωστους ανθρώπους, τρομαγμένους, γενικά αποτυχημένους, που ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι «ανάπηροι» στην πραγματικότητα είναι και μονίμως αποτυγχάνουν σε ότι κάνουν. Οι τοξικοί άνθρωποι δημιουργούν προβλήματα και δυσκολίες σε όλα τα περιβάλλοντα που έρχονται σε επαφή. Οι άνθρωποι γύρω τους είναι αποτυχημένοι και πολύ πιο κάτω από το πραγματικό στους Δυναμικό. Ένας άνθρωπος που έχει σύνδεση με έναν τοξικό άνθρωπο, όταν δεχτεί βοήθεια ή από κάποιο πρόγραμμα αυτοεπίγνωσης αποκτήσει μια μικρή πρόοδο υποτροπιάζει ξανά και ξαναπέφτει στο πρότερο επίπεδο αν δεν διακόψει την επαφή.

Είναι άσκοπο να προσφέρεις κάποια βοήθεια σε ένα άνθρωπο που βρίσκεται υπό την επήρεια ενός τοξικού ανθρώπου όταν παραμένει μέσα σε μια τέτοια σχέση. Αν δεν απεξαρτηθεί από την επιρροή του τοξικού ανθρώπου, ο άνθρωπος είναι συνεχώς άρρωστος και σωματικά και ψυχικά. Γι’ αυτό είσαι άρρωστος όταν βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιους ανθρώπους, και αντίθετα είσαι καλά, δημιουργικός και ευχάριστος όταν βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιους άλλους.

Ο τοξικός άνθρωπος είναι αυτός που θα σου πει με πολύ μελιστάλαχτη φωνή και ένα υπέροχο γλυκό χαμόγελο γιατί θα αποτύχεις και δεν υπάρχει λόγος να πας στην σχολή χορού. Αυτός που σου κρατάει το χέρι με τρυφερότητα όταν σε πηγαίνουν στο ψυχιατρείο και σου λέει με γλύκα πως θα είναι για πάντα κοντά σου. Αυτός που φέρνει πάντα στο σπίτι γλυκά ενώ ξέρει πως θέλεις να χάσεις λίγα κιλά για να σου πει μετά «Εγώ στα ‘λεγα είσαι αδύναμη δεν θα τα καταφέρεις, εμένα να με ακούς, πότε θα πεθάνω δεν ξέρω».


6) Διαλέγει λάθος στόχο για να ξεσπάσει. Αν το αμάξι το έριξε στην κολώνα ο ίδιος τα βάζει με τον σκύλο. Αν η προφανής αιτία είναι η Α, ο τοξικός άνθρωπος τα βάζει με τον Β ή τον Γ ή τον Δ. Αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Είναι ο τύπος που έχει χάλια σχέση σπίτι του και τα βάζει στην δουλειά του με το προσωπικό. Αυτός που πλήρωσε πρόστιμο στην εφορία και ξεσπάει στην γάτα. Αυτή που ενώ έσπασε το τζάμι η κόρη, φωνάζει στον γιό. Ο προϊστάμενος που ενώ το τμήμα μάρκετινγκ έχει κάνει οφθαλμοφανές λάθος τσακώνεται με την γραμματέα του. Χάνει η ομάδα του στο ποδόσφαιρο σήμερα και τσακώνεται με την γυναίκα του σπίτι για στους βαθμούς του παιδιού που πήρε πριν ένα μήνα.

Πέφτουν οι μετοχές στο χρηματιστήριο και τσακώνεται με τον καφετζή. Γενικά αυτοί που ενώ ο Α φταίει τα βάζουν με τον Β. ή τον Γ. Δεν διαφοροποιούν καταστάσεις και γεγονότα, με αποτέλεσμα να τα θεωρούν όλα ίδια. Το υψηλότερο επίπεδο λογικής σκέψης είναι η καλή διαφοροποίηση. Το χαμηλότερο η Ταύτιση. Στο χαμηλότερο επίπεδο υπάρχει παντελής έλλειψη Λογικής Σκέψης. Αντίθετα επικρατεί η ταύτιση όλων με όλα. Το πρόστιμο στη εφορία, η γάτα, η τροφή της, η οικονομική κατάσταση και τα άσχημα δικά του οικονομικά είναι όλα μαζί το ίδιο. Δεν μπορεί να διαφοροποιήσει, γιατί για να το κάνει χρειάζεται λογική σκέψη που απλά δεν διαθέτει. Στα χαμηλά επίπεδα Πνευματικότητας ένα άτομο δεν μπορεί να κατανοήσει πως άλλο είναι το πράγμα και άλλο το πως το ονομάζουμε. Ότι τα αντικείμενα είναι παρόμοια το ένα με το άλλο, ποτέ όμως ίδια.

Γιατί όλα αυτά; Διότι ο τοξικός άνθρωπος έχει ένα υπέρμετρο λανθασμένο-εγώ, ανύπαρκτη λογική και αυτοκαταστροφικές τάσεις.

7) Δεν καταφέρνει να τελειώσει κανένα έργο. Ξεκινάει, αλλά πολύ δύσκολα καταφέρνει να τελειώσει κάτι και μιλάμε για κάτι καταστροφικό, γιατί οτιδήποτε καλό ούτε που περνάει από το νου του να το πλησιάσει. Ακόμη χαρακτηρίζεται από μεγάλη αταξία ή υπερβολική τάξη, εκτός από τα λόγια και στον χρόνο και στον χώρο του. Δεν έχει σε τάξη τα πράγματα του ούτε στο γραφείο, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, ή αντίθετα υπάρχει τόσο μεγάλη τάξη που είναι κουραστική. Δεν τολμάς να καθίσεις πουθενά μην λερώσεις κάτι ή μήπως λερωθείς εσύ. Δύο ακραία φαινόμενα που είναι πολύ εύκολο να σε μπερδέψουν. Αλλά σίγουρα έχεις δει ανθρώπους και στις δυο περιπτώσεις. Δεν καταφέρνουν να τελειώσουν κάτι, ακόμη και τα πιάτα στο νεροχύτη είναι μόνιμα μισό πλυμένα ή δεν υπάρχει ποτέ πιάτο άπλυτο.

Οι δουλειές ποτέ δεν τελειώνουν. Γενικά ο χώρος τους είναι πολύ ακατάστατος και η ζωή τους χαώδης, ή σε υπερβολική τάξη. Αυτές οι δυο καταστάσεις κάνουν την σχέση με ένα τέτοιο ον ψυχοφθόρα και την διαδρομή προς το τρελάδικο επικίνδυνα κοντινή. Σε ένα λογικό επίπεδο, υπάρχει μια συνέχεια δράσης. Ξεκινώ, Αλλάζω, Σταματώ σε ισορροπία. Αυτός που είναι ικανός να ξεκινήσει, να αλλάξει την πορεία και να την σταματήσει είναι ένας υγιής άνθρωπος. Ένας τοξικός άνθρωπος μπορεί μόνο να σταματάει πράγματα, ειδικά τα επωφελή για την επιβίωση. Αυτός που θα κάνει το “κάτι” ένα “τίποτα”.


8) Δεν αναλαμβάνει ποτέ καμία ευθύνη. Πάντα φταίνε οι άλλοι για οτιδήποτε κι αν συμβαίνει. Κάθε πράξη του κάθε Ενέργεια του ελάχιστη σχέση έχει με την θέληση του. Τα πράγματα απλά έγιναν. ΠΟΤΕ δεν φταίει αυτός, για τίποτε. Αν πρόκειται ντε και καλά να φταίει κάποιος, φταίει ο θεός, οι συνθήκες, η βροχή, ο ήλιος, η τύχη, η παλιοζωή, το πουκάμισο που δεν ταίριαζε με τα παπούτσια, η οικονομική κρίση, η τηλεόραση, το χρηματιστήριο, ΠΟΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ. Δεν έχει καμία ευθύνη αλλά και καμιά ενοχή να σε κλέψει, να σε κακολογήσει να σου κάνει το χειρότερο κακό. Απλά δεν φταίει αυτός. Αυτό δείχνει γιατί οι εγκληματίες όταν τους πιάνουν να έχουν κάνει τα χειρότερα εγκλήματα -παιδόφιλοι, έμποροι ναρκωτικών, φονιάδες, πολιτικοί εγκληματίες- δεν ντρέπονται καθόλου και δεν διστάζουν να ομολογήσουν τα εγκλήματα τους χωρίς κανένα εμφανές ή αφανές ίχνος μεταμέλειας.

Δεν έχει ο τοξικός άνθρωπος την αίσθηση της Αιτίας και κατά συνέπεια δεν μπορεί να δεχτεί κανένα αποτέλεσμα. Αγαπημένη του φράση «ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ». Εδώ υπάρχει ο παραλογισμός πως "επέρχεται καταστροφή και μόνο η καταστροφή θα εμποδίσει την καταστροφή να συμβεί". Είναι θλιβερό αλλά αν δεν απομακρυνθούν οι τοξικοί άνθρωποι από την περιοχή, καμία καλή δημιουργία δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα.

9) Όλοι οι τοξικοί άνθρωποι αποδοκιμάζουν από τρόμο κάθε καλλιτεχνική προσπάθεια και την πολεμάνε ύπουλα, αντίθετα υποστηρίζουν κάθε ενέργεια καταστροφική. Αυτό εξηγεί γιατί οι καλλιτέχνες τραβάνε σαν την μέλισσα το μέλι όλους τους τοξικούς ανθρώπους. Ακόμη εξηγεί γιατί τόσοι χαρισματικοί καλλιτέχνες εξαφανίζονται, τρελαίνονται ή αυτοκτονούν. Υπάρχουν γύρω στους πολλοί τοξικοί άνθρωποι που ύπουλα και παριστάνοντας τους φίλους, τους οδηγούν στην καταστροφή και στο τρελάδικο. Είναι αυτοί που έστειλαν στον θάνατο την Μονρόε, τον Τζάκσον, τον Έλβις. Δείτε προσεκτικά τον περίγυρο τους και αναγνωρίστε κάποια από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Είναι τρομακτικά εμφανέστατα. Όλες οι καλλιτεχνικές ψυχές τραβάνε σαν μαγνήτης τους τοξικούς ανθρώπους, σαν την πεταλούδα που πάει γύρω γύρω από την λάμψη της φωτιάς, καίγονται.

Η Τέχνη σε κάθε της μορφή (και οι μπίζνες είναι μια μορφή τέχνης) αποτελεί για τους τοξικούς ανθρώπους πεδίο που με μανία πρέπει να καταστρέψει. Θα χρησιμοποιήσει με μαεστρία ύπουλες τεχνικές ενέργειας που μοναδικό σκοπό έχουν να αποδυναμώσουν, να μειώσουν και να εξαφανίσουν έναν καλλιτέχνη και κάθε δραστηριότητα του. Ο καλιτέχνης ας λάβει υπ’ όψιν του την αληθινή αξία αυτών των ψυχοπαθών, σε σχέση με την φαινομενική, προς την οικογένεια τους, τις ομάδες τους, την κοινωνία γενικότερα. Καλά θα κάνει λοιπόν να διαθέσει την ενέργεια του σε αυτούς που προσθέτουν στην ζωή πιο πολύ αξία.


10) Το να βοηθάς τους άλλους και γενικότερα το να προσφέρεις μπορεί να τους τρελάνει. Αλλά το να βοηθάς σε ότι μπορεί να καταστρέψει υποστηρίζεται έντονα και με πάθος. Δοκίμασε να προσφέρεις σε άλλους πράγματα που δεν χρειάζεσαι και θα κατανοήσεις την συμπεριφορά ενός τοξικού ανθρώπου. Αν προσφέρεις βοήθεια για να καταστρέψουν ένα πολιτισμό ή μια πόλη είναι πρώτοι, ειδικά αν δώσεις μια επίφαση «καλού». Αν προσφέρεις κάτι που μπορεί να κάνει καλό θα στραφεί εναντίον σου, αν όμως δώσεις κάτι που με αυτό θα γίνει καταστροφή, θα σπάσει θα ρημάξει, τότε με πολύ χαρά θα σε χειροκροτήσει. Αν αυτό δε, που προσφέρεις συνοδεύεται από αισθήματα αγάπης, σεβασμού, κατανόησης, ευγνωμοσύνης σε άλλα όντα τότε οι αντιδράσεις των τοξικών ανθρώπων είναι άκρως επικίνδυνες.

Αν περιμαζέψεις ένα αδέσποτο από τον δρόμο και του δώσεις τροφή και κατάλυμα θα του ρίξει κρυφά φόλα. Αν υπάρχουν δέντρα που φράζουν την βιτρίνα του μαγαζιού θα τους ρίξει δηλητήριο την νύχτα. Αν πάρεις παρ’ όλα αυτά ένα γατάκι σπίτι, θα του φερθεί τόσο απαίσια που θα ψάχνεις απεγνωσμένα που να το δώσεις. Αν πεις σε κάποιον τοξικό άνθρωπο να ποτίζει τα φυτά σου ενώ λείπεις θα τα «ξεχάσει» σκόπιμα ή θα φύγει και θα «ξεχάσει» να σε ενημερώσει για να καταστραφούν. Η βοήθεια που θα προθυμοποιηθεί να σου προφέρει με ύπουλο χαμόγελο, σκοπό έχει να καταστρέψει. Θα καταστρέψει και θα σου πει με ύπουλο δόλιο τρόπο «ότι στο είπε πως θα λείψει αλλά το ξέχασες», γιατί αυτός δεν φταίει ποτέ.

Αν γίνει κάποια συγκέντρωση για να καταστρέψει, να κάψει είναι πρωτοπόρος και με διαφορά. Είναι αυτοί που κάθε λίγο καίνε και έχουν φυσικά πολύ καλή δικαιολογία, «δεν φταίνε αυτοί αλλά φταίει το σύστημα». Θα βοηθήσει τον εξαρτημένο να πάρει την εξάρτηση του, παρά να τον πάει σε κάποια βοήθεια. Θα προσφερθεί να δώσει στοιχεία (φανταστικά συνήθως) για μια κλοπή στην εταιρία, παρά να συμμετάσχει σε μια έρευνα για την αύξηση των πωλήσεων. Αν τον βάλεις σπίτι σου θα κάνει ότι μπορεί για να σπείρει διχόνοια και να διαλύσει μια οικογένεια.Η προθυμία του για προσφορά είναι ανάλογη της καταστροφής που θα επιφέρει.Ο λογικός άνθρωπος συνήθως από αμέλεια, καλοσύνη και καλή διάθεση, παραβλέπει το εμφανές γεγονός πως οι τοξικοί άνθρωποι δεν έχουν πάρε δώσε με την λογική. Επιμένει να φέρεται λογικά με κατανόηση σε ανθρωποειδή που η λογική τους είναι απλά ακουστή σαν λέξη, δεν έχει κανένα νόημα γι’ αυτούς. Αυτό το πληρώνει με την καταστροφή της εταιρίας του, της οικογένειας του, των σχέσεων του, της κοινωνίας του, Αθόρυβα κι Αποτελεσματικότατα.

11) Δεν βγαίνει ΠΟΤΕ από τα συνηθισμένα, από την ρουτίνα, κάνει ΠΑΝΤΑ τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και κοροϊδεύει κάθε Νέα ανακάλυψη, κάθε Νέα εξέλιξη, κάθε Νέο επίτευγμα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει πως η γη είναι στρογγυλή, γι’ αυτόν είναι επίπεδη, αν δεν έχει συμφωνήσει από πριν όλη η ανθρωπότητα. Μην ξεχνάς πως τα ξέρει ΟΛΑ και όταν λέμε ΟΛΑ εννοούμε ΟΛΑ. Αγαπημένη του φράση; ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ. Αντιλαμβάνεσαι πως κάθε νέα ανακάλυψη, κάθε νέο επίτευγμα το πολεμάει με πάθος και δογματισμό. Φρόντισε να μην είσαι κοντά σε έναν τοξικό άνθρωπο όταν κάνεις την νέα ανακάλυψη του αιώνα. Αυτό εξηγεί και την «περίεργη αντιμετώπιση» όλων των αληθινά μεγάλων ανθρωπιστών. Φυσικά και είναι έτοιμοι να αλλάξουν τον κόσμο, αρκεί να μην αλλάξει ο δικός τους κόσμος, οι πεποιθήσεις και οι εμφυτεύσεις τους. Γιατί συμπεριφέρονται έτσι;

Μα ακόμη δεν κατάλαβες; «Για το καλό σου»!


12) Καμιά αίσθηση του χιούμορ. Ο τρόπος που εκλαμβάνει το χιούμορ και τα αστεία είναι ένας πολύ καλός και εύκολος τρόπος για να εντοπίσεις ένα τοξικό άνθρωπο. Εδώ έχεις να κάνεις με ένα ον που δέχεται κυριολεκτικά κάθε λέξη σαν απειλή και φυσικά για το Νου του, απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο σαν διαταγή. Με δεδομένο το ότι δεν μπορεί να διαφοροποιεί τα νοήματα και τις έννοιες των λέξεων που ακούει, τις εκλαμβάνει κυριολεκτικά, δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει μεταφορική έννοια μιας λέξης ή μιας πρότασης.

Ακόμη μην ξεχνάς πως πάντα έχει δίκιο, τα ξέρει όλα και δεν είναι δυνατόν να του δίνει κανένας διαταγές ή να του κάνει υποδείξεις τάχα μου λέγοντας του αστεία. Ένα αστείο όταν ειπωθεί σε μια παρέα, για το δικό του μυαλό, είναι ένα αστείο που λέγεται ειδικά γι’ αυτόν. Μια απειλή.

Στο επίπεδο των τοξικών ανθρώπων το χιούμορ έχει να κάνει με τον χλευασμό στις συμφορές των άλλων και πάντα με κυνικό ή και καλυμμένα επιθετικό τρόπο. Εδώ μιλάμε για το «χιούμορ» που γελοιοποιεί, υποτιμά και δεν έχει καμία πρόθεση να προκαλέσει γέλιο. Το γέλιο είναι μια πνευματικά ανώτερη κατάσταση και μόνο άτομα με πνευματικότητα μπορούν να έχουν την αίσθηση του χιούμορ, του αστείου, του γέλιου και της διαφοροποίησης, δηλ. της «Διαστολής».

Πως αν αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους;

Αν παρατήρησες, τόσο τα χαρακτηριστικά όσο και η συμπεριφορά των τοξικών ανθρώπων επικεντρώνονται σε ένα μόνο σημείο: τον συναισθηματικό σου κόσμο παίζοντας με το μυαλό σου. Συνεπώς, σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει και εσύ να επικεντρωθείς και να δουλέψεις πάω στον εαυτό σου.

Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα: πως αντιμετωπίζεις τους τοξικούς ανθρώπους μιας και τους συναντάς σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς σου;


1) Μάθε να μιλάς και να εκφράζεσαι. Αν σου πει κάτι που σε προσβάλει ή δεν σου αρέσει πες του στα ίσια, και δίχως περιστροφές, να μαζέψει τα λόγια του. Και να πάει να σου τα γυρίσει, τότε «χώσε του τα» δίχως να βρίζεις, ήρεμα… και κόψε την κουβέντα γρήγορα. Κοινός, θέσε όρια.

2) Μην πέφτεις στο επίπεδο του. Είναι όμοια περίπτωση με τους βλάκες… άπαξ και πέσεις στο επίπεδο τους, θα σε νικήσουν κατά κράτος. Δεν έχουν λογική, δεν έχουν συναισθήματα, δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ ή του τακτ… είναι οι απόλυτες βδέλλες. Αν είσαι αναγκασμένος να μείνεις στον ίδιο χώρο, ή κόψε κάθε επαφή και όταν βρεις την ευκαιρία φύγε. Αν παρόλο ταύτα προσπαθήσει να σου κάνει κρούση, ακολούθα το βήμα ένα και προχώρα στα επόμενα βήματα.

3) Μην κάνεις παρέα μαζί τους και γενικώς απέφυγε τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση: μακριά και, μη αγαπημένοι! Πίστεψε το, ξεκόβοντάς τους από τη ζωή σου θα νοιώθεις αφάνταστα ευτυχισμένος. Αν παρόλα ταύτα προσπαθήσει να «μπει» στο σπίτι σου, ας πούμε με τη μορφή κολλητής της συζύγου σου, στείλε την στον αγύριστο και μετά κάτσε και συζήτα ήρεμα με τη σύζυγο σου. Εξήγησε της ήρεμα τι συμβαίνει, γιατί αυτή η συμπεριφορά σου απέναντι στο τσόκαρο, και πες της πως νοιάζεσαι για το σπίτι και την οικογένειά σου. Αν πράγματι, η γυναίκα σου δεν είναι τοξικός άνθρωπος και μιλάτε μεταξύ σας, θα είσαι σε θέση να φέρεις και παραδείγματα από την ύπουλη συμπεριφορά του τσόκαρου… της τοξικής της φίλης.

4) Γίνε Poker Face. Με άλλα λόγια κρύψε τα συναισθήματά σου και να παραμένεις cool. Άπαξ και αντιληφθούν τα τοξικά άτομα τι είναι αυτό που σε εκνευρίζει, θα προσπαθήσουν να το εξερευνήσουν περισσότερο και να το στρέψουν εναντίον σου. Να θυμάσαι πάντα: όταν κάποιος είναι σε θέση να σε επηρεάζει συναισθηματικά τότε είναι σε θέση να ελέγξει και τις αντιδράσεις σου πάνω σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.

5) Μην νοιώθεις τύψεις. Ένα από τα κυριότερα όπλα των τοξικών ανθρώπων εναντίων σου είναι του να σου δημιουργήσουν τύψεις, συνήθως, παίζοντας με τις λέξεις. Εκεί θα πρέπει να μάθεις να τους γράφεις «οριζοντίως και καθέτως» και να μην νοιώθεις τύψεις. Πρόσεξε: σου λέμε να έχεις τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε τοξικά άτομα όχι σε φυσιολογικούς ανθρώπους, μιας και οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν θα λειτουργούσαν απέναντι σου υποχθόνια. Ότι και να σου πει ένα τοξικό άτομο για να σε μειώσει, πάτα delete στο μυαλό σου.

6) Πρόσεξε τη μετάδοση της αρνητικότητας. Η θετική και η αρνητική ενέργεια μπορούν να μεταδοθούν. Συνεπώς πρόσεξε μην σε μολύνουν με την αρνητικότητα τους. Πως; Αν είναι δυνατόν κόψε κάθε επαφή μαζί τους… αν πάλι όχι, δες τα αρχικά βήματα.

7) Βρες λύσεις. Ένα τοξικό άτομο θέλει να σπαταλά χρόνο κάνοντας αναδρομές στα λάθη και στα προβλήματα του παρελθόντος. Πρέπει να μείνετε συγκεντρωμένοι στις λύσεις και στα αποτελέσματα. Να θυμάσαι: «Διορθώστε το πρόβλημα, όχι την ευθύνη». Αυτή η μικρή φράση θα εξυπηρετήσει στην καλή σου διάθεση, στο να προχωρήσεις μπροστά και στο να μην κολλήσεις στις κακόβουλες συζητήσεις των τοξικών ατόμων που δεν οδηγούν πουθενά.

8) Κάντε τους μαλάκες. Αν ορισμένες φορές δεν μπορείς να τους αποφύγεις στον επαγγελματικό σου χώρο, γιατί από το σπίτι σου θα πρέπει να τους διώξεις, κάντε τους μαλάκες. Να θυμάσαι: τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους… εγωκεντρισμός, (αυτο)καταστροφικοί και ιδιοτέλεια (βέβαια έχε υπόψη σου και τα άλλα χαρακτηριστικά τους που αναφέραμε παραπάνω). Πάτα τα κουμπιά τους αναλόγως και οι τοξικοί άνθρωποι δεν θα αντέξουν, θα εκραγούν και θα συμπεριφερθούν απρεπέστατα. Ενώ εσύ παραμένεις ήρεμος, κάνεις το τοξικό άτομο μαλάκα μπροστά στα μάτια των συνεργατών σου… και κατ’ επέκταση τον αποκόβεις σταδιακά από τους υπόλοιπους.

9) Γράψτε τους στα παλιά σας τα παπούτσια. Αν ένα τοξικό άτομο προσπαθήσει να σου μιλήσει για κάποιο πρόβλημά του (ντε μεκ), στόχο έχει να σου κάνει μπάσιμο ώστε να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας μαζί σου και από εκεί και πέρα να αρχίσει να σε μολύνει. Μην το επιτρέψεις τούτο. Εντελώς στεγνά, και δίχως περιστροφές πες του πως δεν σε ενδιαφέρει και φύγε από κοντά του ή ασχολήσου με κάτι άλλο. Στους τοξικούς ανθρώπους μάθε να συμπεριφέρεσαι όπως στα τοξικά απόβλητα: τα πετάς στεγνά χάμω και φεύγεις.

10) Μην πέφτεις στην παγίδα τους. Πολλές φορές τα τοξικά οικογενειακά μέλη θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια διαφωνία μαζί σου και να σε θεωρήσουν υπεύθυνο για αυτή την αντιπαράθεση. Όλο αυτό είναι ένας τρόπος για να σε ρίξουν, όσο αυτοί ανεβαίνουν. Να ένα μικρό μυστικό: Ένα τοξικό άτομο έχει στην πραγματικότητα χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτό το κρύβει πίσω από ένα φουσκωμένο Εγώ. Απομακρύνσου από διαφωνίες και αγνοήσε το δράμα τους. Μπορεί να θυμώσουν για λίγο, αλλά σταδιακά θα καταλάβουν ότι δεν είσαι πρόθυμος να παίξεις άλλο το παιχνίδι τους.

11) Ποτέ μη χάσεις την αυτοεκτίμησή σου. Ένα τοξικό άτομο θα προσπαθήσει να σε μειώσει σαν να είσαι υπηρέτης του, οπαδός του ή αφοσιωμένος ακόλουθός του. Δεν είσαι προορισμένος για να περπατάς στην σκιά κάποιου άλλου. Στάσου έξω από το σκοτάδι ενός τοξικού ατόμου. Συνέχισε να λες στον εαυτό σου ότι αξίζεις πολλά, ότι αξίζεις να είσαι ευτυχισμένος. Εκείνοι είναι αυτοί που έχουν πρόβλημα.

12) Ρίξε μια ματιά μέσα σου. Βεβαιώσου ότι δεν έχεις και εσύ τοξικά χαρακτηριστικά. Το να είναι κάποιος τοξικός, είναι χάσιμο χρόνου και είναι επώδυνο για τους άλλους. Η αλλαγμένη συμπεριφορά είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσεις μια υγιεινή ζωή (με άλλα λόγια άλλαξε τον εαυτό σου προς το καλύτερο). Δε θέλω να μισείς τα τοξικά μέλη της οικογενείας σου. Δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτού του άρθρου. Αλλά μέχρι να αλλάξουν (πολύ δύσκολο βέβαια), ίσως χρειαστεί να μείνεις μακριά τους. Αν δεν μπορείς να μείνεις μακριά, τότε να είσαι δυνατός και κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις για να έχεις σώας τας φρένας. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, φροντίστε τον εαυτό σου.

13) Διάκριση, Έλεγχος, Πειθαρχία, Επιμονή και Χρονικότητα: Το λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν τους τοξικούς ανθρώπους είναι το να μην έχουν μια στρατηγική. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο μέσος άνθρωπος παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά, νομίζει πως τα ξέρει όλα και «ποιός ειν’ αυτός που θα μου κάνει εμένα τον … κλπ… κλπ.» πατώντας την μπανανόφλουδα μεγαλοπρεπέστατα. Οι ικανοί άνθρωποι από την άλλη μεριά, όχι μόνο έχουν μια καλά προετοιμασμένη στρατηγική, αλλά είναι απελευθερωμένοι κι από το ασήμαντο εγώ τους. Αυτό που συγκρατεί, χαλιναγωγεί κι ελέγχει το εγώ, είναι το ότι υπάρχει η Επίγνωση, πως η πραγματικότητα είναι μια ανθρώπινη ερμηνεία και τίποτε άλλο και μάλιστα ούτε καν δική τους. Αυτή η Επί-Γνώση είναι το πλεονέκτημα που έχει ο ικανός άνθρωπος απέναντι στον κοινό άνθρωπο και μπορείς να το αποκτήσεις κι εσύ αρκεί να βγάλεις από πρωταγωνιστή το Λερναιοκέφαλο Εγώ σου.

14) Μπορείς να χειριστείς πανεύκολα κάθε τοξικό άνθρωπο επειδή αυτός ζει και αναπνέει στον κόσμο του Εγώ, παίρνει πάρα πολύ σοβαρά τον εαυτό του κι επομένως είναι ένα πανεύκολα χειρίσιμο θύμα, μα μονάχα αν δεν παίρνεις εσύ τον εαυτό σου στα σοβαρά και μονάχα επίσης, αν σου είναι εύκολο να αποσυνδεθείς εντελώς. Ο κατάλληλος χρόνος (χρονικότητα) που διαλέγεις να κάνεις την πειθαρχημένα στρατηγική (πειθαρχία) κίνηση σου είναι επίσης σημαντικός και χρειάζεται να ξέρεις τι κάνεις και πότε το κάνεις.

15) Μείνε όσο μπορείς μακριά και από τον περίγυρο του τοξικού ανθρώπου. Αυτό διότι το άτομο, μπορεί να μην είναι τοξικό (ακόμα, μιας και σταδιακά θα μεταμορφωθεί σε τέτοιο), το μόνο που θα έχει να σου προσφέρει είναι να κλαίγεται για τη μοίρα του… μην ξεχνάς κιόλας, πως όσο αυτό το άτομο το συναναστρέφεσαι αφήνεις και την πίσω πόρτα ανοιχτή, στο κάθε αυτό, τοξικό άτομο. Τέλος, αυτό το άτομο, αν τυχαίνει να είναι φίλος σου, θα σου ρουφάει την ενέργεια σου σαν ένα ενεργειακό βαμπίρ.

Για να το καταλάβεις: το τοξικό άτομο ρουφάει την ζωτική ενέργεια από το φίλο σου, αυτός ύστερα ερχόμενος κοντά σου το μόνο που θα κάνει είναι να σου κλαίγεται, και τίποτε άλλο, και το «μιρ, μιρ, μιρ του» στην ουσία μετατρέπεται σε ένα μάντρα που θα αρχίσει να ρουφάει τη δική σου ζωτική ενέργεια. Στην ουσία πρόκειται για μία περίπτωση ενεργειακών συγκοινωνούντων δοχείων, όπου έρχεται κοντά σου ώστε να αναπληρώσει την χαμένη ενέργεια του με τη δική σου. Συνεπώς, κράτα και αυτόν μακριά σου.

Τέλος, θα σου πούμε να πράττεις στη ζωή σου αυτό που θα σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο και δεν αξίζει να σπαταλάς το χρόνο σου, και την ενέργεια σου, σε τοξικά και επιβλαβή για σένα άτομα. Ζήσε τη ζωή σου όμορφα και χαρούμενα, κυνήγα τα όνειρα σου, χρησιμοποίησε τις ενέργειές σου ώστε να δημιουργήσεις κάτι όμορφο σε αυτό τον κόσμο. Για όσο χρόνο θα βρίσκεσαι εδώ, σε αυτό το παιχνίδι που ονομάζουμε ζωή, γίνε ο πρωταγωνιστής της ίδιας σου της ζωής και γράψε τις σελίδες που εσύ θα ήθελες να υπάρχουν μέσα στο βιβλίο της ζωής σου.

Δικιά σου η ζωή, δικές σου οι αποφάσεις, δικές σου οι πράξεις και δικές σου οι συνέπειες με τα αποτελέσματά τους…. Όμως, ζήσε!
Τρία πράγματα ακόμα πριν κλείσουμε το σημερινό άρθρο μας:

1. Στηρίξτε την προσπάθεια μας και διαδώστε την ιστοσελίδα μας…

2. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε το άρθρο μας (ή τα άρθρα μας) μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα αλλά τηρώντας τον παρακάτω κανόνα:

Στην αναδημοσίευσή σας θα αναγράφεται τα παρακάτω και όχι λέξεις όπως: πηγή ή αλιευτικέ από…

Ιστοσελίδα: Ancient Greece Reloaded

Link: www.ancientgreecereloaded.com

Συγγραφείς: nikvas και η Ομάδα του Ancient Greece Reloaded

Ημερομηνία: (η ημερομηνία που τραβήξατε το άρθρο)

Αναρτήθηκε: 13/01/2018

3. Αν έχεις οποιαδήποτε ερώτηση μπες στο Φόρουμ μας και συνομίλησε μαζί μας εδώ:

"Φόρουμ"


Πήγαινε: στην Αρχή της ΣελίδαςΕπιπροσθετες Πηγες


Η Συγκινησιακή Πανούκλα, Wilhelm Reich

Η λειτουργία του Οργασμού, Wilhelm Reich

Παρασιτικός μιά εγκληματική ταυτότητα, Wilhelm Reich

Biss, R. K.; Hasher, L.; Thomas, R. C. (2010). "Positive mood is associated with the implicit use of distraction". Motivation & Emotion. 34 (1): 73–77.

Ekman, P., Levenson, R. W., & Friesen, W. V. (1993). American Psychologist. Facial Expression and Emotion. (384-391)

Schinnerer, J.L. 2007. Temperament, Mood, and Emotion. Changing Minds. April 30, 2012.

Sucală, M. L.; Tătar, A. (2010). "Optimism, pessimism and negative mood regulation expectancies in cancer patients". Journal of Cognitive and Behavioral Psychotherapies. 10 (1): 13–24.

Williams, L. J.; Anderson, S. E. (1994). "An alternative approach to method effects by using latent-variable models: Applications in organizational behavior research". Journal of Applied Psychology. 79: 323–331.

"Awakengr"

"Terrapapers"

"Huffingtonpost"

"Bovary"

"Psychografimata"

"Science of People"


Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"