TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




ΘΕΑΝΩ Η ΘΟΥΡΙΑ Ή ΚΡΟΤΩΝΙΑΤΙΔΑ




Η Θεανώ η Θουρία ήταν αρχαία Ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος. Καταγόταν από τους Θούριους της Κάτω Ιταλίας και άκμασε περί τον 6ο αιώνα π.Χ..


Βιογραφία

Η Θεανώ ήταν κόρη του ιατρού Βροντίνου. Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγός του κατά 30 χρόνια μεγαλύτερού της Πυθαγόρα. Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του συζύγου στη Σάμο. Επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με τα παιδιά της την Δαμώ, την Μύια, την Αριγνώτη τον Μνήσαρχο και τον Τηλαύγη που ανέλαβαν με τη σειρά τους και τη διοίκηση των Πυθαγορείων σχολών.

Δεύτερος σύζυγός της μετά το θάνατο του Πυθαγόρα έγινε ο επίσης στενός μαθητής του Αρίσταιος, ο οποίος και ανέλαβε για μια περίοδο το Ομακοείο και την Πυθαγόρεια κοινότητα.

Την Θεανώ την Θουρία αναφέρουν ο Αθηναίος, η Σούδα, ο Διογένης ο Λαέρτιος και ο Ιάμβλιχος. Θεωρείται η διασημότερη γυναίκα αστρονόμος και κοσμολόγος της αρχαιότητας.


Τα Έργα της είναι:

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΜΩΝ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΒΙΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ(το οποίο δεν σώζεται)

ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ (το οποίο αφιέρωσε στον μεγάλο πολεοδόμο και αρχιτέκτονα Ιπποδάμο)






Σύμφωνα με την Θεανώ το σύμπαν είναι κατασκευασμένο από αριθμούς και απλές αναλογίες. Αποτελείται από 10 σφαίρες που είναι ομόκεντρες και αντιστοιχούν στον ήλιο, σελήνη, Κρόνο, Δία, Άρη, Αφροδίτη, Ερμή, Γη, Αντιχθόνα (Αντιγή) και στους Αστέρες.

Οι πλανήτες κινούνται γύρω από «κεντρικό πύρ». Οι απλανείς αστέρες δεν κινούνται. Οι αποστάσεις μεταξύ των ομόκεντρων σφαιρών και του κεντρικού πυρός βρίσκονται στην ίδια αριθμητική αναλογία με τα διαστήματα της μουσικής κλίμακας.

Δεύτερος σύζυγός της μετά το θάνατο του Πυθαγόρα έγινε ο επίσης στενός μαθητής του Αρίσταιος, ο οποίος και ανέλαβε για μια περίοδο το Ομακοείο και την Πυθαγόρεια κοινότητα.


Οι Τελευταίες της Μέρες

Η σχολή του Πυθαγόρα υπήρξε για τουλάχιστον 200 χρόνια μετά το θάνατό του. Για αιώνες ιστορικοί ερευνητές υποτιμούσαν το ρόλο των γυναικών σε σχέση με τις αρχαίες επιστήμες. Συνήθως, τις έβλεπαν μέσω του πρίσματος «του να είναι υπό τη σκιά των συζύγων τους».

Όμως η ιστορία της Πυθαγόρειας σχολής έδειξε ότι οι γυναίκες ήταν, όχι μόνο μεγάλες επιστήμονες αλλά και αποτελούσαν έμπνευση για πολλούς άντρες στον τομέα της επιστήμης.

Η Θεανώ ήταν μία τέτοια γυναίκα και πέθανε γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ. Πιθανολογείτε ότι θάφτηκε κοντά στη σχολή.

Επίσης, πιθανολογείτε ότι τα έργα της, και οι έρευνές της, ήταν γνωστά (με την έννοια ότι μελετήθηκαν) τόσο από την Υπατία όσο και από άλλες γυναίκες οι οποίες ακολούθησαν το μονοπάτι των επιστημών κατά τους αρχαίους χρόνους.

Ευχόμαστε ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να βρεθούν και άλλα στοιχεία, για τη Θεανώ, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη βιογραφία της και να τοποθετηθεί το όνομά της εκεί που πραγματικά της αρμόζει: στο Πάνθεον των Αρχαίων Επιστημών.


Πηγες

[1] "Wikipedia"

[2] "ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ"

[3] "Βιβλιοθήκη της Φυσικής"






Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"