TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
ΚΡΕΟΥΣΑ
Κόρη του Πρίαμου και της Εκάβης, σύζυγος του Αινεία. Άλλοτε θεωρείται αιχμάλωτη Τρωαδίτισσα -την περιλαμβάνει στις απεικονισμένες αιχμάλωτες της Τροίας ο Πολύγνωτος στη Λέσχη των Δελφών - και άλλοτε ότι διέφυγε κατά την άλωση.

Στον Βιργίλιο οι θεοί παραχωρούν στον Αινεία το δικαίωμα να σώσει ό,τι θεωρεί πολυτιμότερο. Εκείνος επέλεξε να φορτωθεί τον πατέρα του και τους εφέστιους θεούς, με το κυρίαρχο στην αρχαιότητα, και όχι μόνο, σκεπτικό ότι γυναίκα και παιδιά μπορεί να αποκτήσει ξανά, όχι όμως πατέρα.

Η Κρέουσα, λοιπόν, απάγεται από την Αφροδίτη (ή/και την Κυβέλη), την ώρα που ακολουθούσε τον άνδρα της, καθώς αυτός έβγαινε από τα τείχη της πόλης κουβαλώντας τον παράλυτο πατέρα του και την εικόνα των Εφέστιων.

Η ενέργεια των θεαινών την έσωσε από την αιχμαλωσία στους Αχαιούς. Όταν ο Αινείας επέστρεψε στην πόλη για να τη βρει, η σκιά της, το φάντασμά της, μεγαλύτερο από το σχήμα ανθρώπου, του προείπε τα ταξίδια του προς τη Δύση σε αναζήτηση νέας πατρίδας. Ως σύζυγο του Αινεία ονομάζουν τα Κύπρια έπη μια Ευρυδίκη.


Το όνομα Κρέουσα στην Ελληνική Μυθολογία

Με το όνομα Κρέουσα αναφέρονται 4 διαφορετικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, τα παρακάτω:

Ναϊάδα Νύμφη από τη Θεσσαλία, κόρη της Γαίας. Μαζί με τον ποτάμιο θεό Πηνειό η Κρέουσα γέννησε στις χαράδρες της Πίνδου τον βασιλιά των Λαπιθών, τον Υψέα, και τη Στίλβη.

Κόρη του Ερεχθέως και της Πραξιθέας, σύζυγος του Ξούθου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ερεχθέα στη βασιλεία των Αθηνών. Σύμφωνα με την τραγωδία `Ιων του Ευριπίδη, στην οποία αποτελεί βασικό πρόσωπο, πριν από τον γάμο της η Κρέουσα είχε μείνει έγκυος από τον «Απόλλωνα Πατρώο» μέσα σε μια σπηλιά στους βόρειους πρόποδες της Ακροπόλεως. Εγκατέλειψε το βρέφος της, το οποίο παρέλαβε ο Ερμής και το πήγε στους Δελφούς, όπου το ανέθρεψε μία ιέρεια. Η Κρέουσα με τον Ξούθο όμως αργούσαν να αποκτήσουν παιδί, οπότε η Κρέουσα πήγε στους Δελφούς για να ρωτήσει τι θα έπρεπε να κάνει για να μείνει (και πάλι) έγκυος. Εκεί βρήκε και ανεγνώρισε τον γιο της, τον Ίωνα, που έμελλε να γίνει γενάρχης και επώνυμος ήρωας των Ιώνων. Στα επόμενα χρόνια, η Κρέουσα και ο Ξούθος έκαναν παιδιά, τον Δώρο και τον Αχαιό, που έγιναν οι γενάρχες και των άλλων ελληνικών φύλων, των Δωριέων και των Αχαιών. Ο Δώρος όμως σε άλλες εκδοχές είναι γιος του Έλληνα και της Ορσηίδας (όπως και ο Αίολος, ο γενάρχης των Αιολέων), ή του Απόλλωνα και της Φθίας. Αντιθέτως, ο συγγραφέας Υγίνος «πιστώνει» στην Κρέουσα ένα ακόμα παιδί, τον Κέφαλο, τον οποίο γέννησε από τον Ερμή.

Κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα. Αυτή η Κρέουσα είναι γνωστή και ως Γλαύκη (Απολλόδωρου). Στο ανάκτορο του Κρέοντα κατέφυγαν ο Ιάσονας και η Μήδεια. Με την πάροδο του χρόνου όμως (10 χρόνια) ο Ιάσονας άρχισε να βαριέται τη Μήδεια και να βλέπει την όμορφη και πολύ νεότερη Κρέουσα-Γλαύκη. Τελικώς τη μνηστεύθηκε (κατά μία εκδοχή και με την υποκίνηση του Κρέοντα). Η Μήδεια τότε, αφού μάταια προσπάθησε να πείσει τον Ιάσονα να της μείνει πιστός, θυμίζοντάς του τους όρκους πίστεως που της είχε δώσει και επικαλούμενη ως μάρτυρες τους ίδιους τους θεούς, εκδηλώθηκε ξανά ως μάγισσα: Απέστειλε ως γαμήλιο δώρο στην Κρέουσα ένα νυφικό χιτώνα, που μόλις τον φόρεσε πήρε φωτιά και την έκαψε ζωντανή. Το ίδιο έπαθε και ο πατέρας της, ο Κρέων, προσπαθώντας να τη βοηθήσει.

Κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου και της Εκάβης. Αυτή η Κρέουσα παντρεύτηκε τον δεύτερο εξάδελφό της Αινεία και απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Ασκάνιο. Κατά την άλωση και πυρπόληση της Τροίας από τον στρατό του Αγαμέμνονα, τη διέσωσε αρπάζοντάς την η Αφροδίτη ή η Κυβέλη. Η Κρέουσα απεικονιζόταν κατά τον Παυσανία στον πίνακα της Άλωση της Τροίας που βρίσκονταν στην «Λέσχη των Κνιδίων», στους Δελφούς.Πηγες


Homeric Hymn to Apollo, 3.209

Isyllus, Hymn to Asclepius

Pindar, Pythian Ode 3. 5

Ovid, Metamorphoses 2.536 & 596 ff (trans. Brookes More)

Pseudo-Hyginus, Astronomica 2. 40

Diodorus Siculus, Library of History 5. 64. 6

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3. 118

Pausanias, Description of Greece 2. 26. 1 - 7

"Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία"

Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"