TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Δηιδαμεια




Ο μυθικός βασιλιάς της Σκύρου Λυκομήδης, ο βασιλιάς του λαού των Δολόπων, ήταν πατέρας της Δηιδάμειας. Όταν κάποτε η Θέτιδα έκρυψε στο παλάτι του Λυκομήδη τον Αχιλλέα, αυτός ερωτεύτηκε τη Δηιδάμεια κι απέκτησε μαζί της το Νεοπτόλεμο.

Σε μια μετα-Ομηρική (αλλά δημοφιλή) εκδοχή του μύθου, ο μάντης Κάλχας δήλωσε ότι οι Έλληνες δε θα μπορούσαν να νικήσουν δίχως τη βοήθεια του Αχιλλέα, όμως η μητέρα του, η Θέτιδα, ήξερε ότι θα πέθαινε αν πήγαινε στην Τροία. Έτσι τον έκρυψε στην αυλή του Λυκομήδη στη Σκύρο, μεταμφιεσμένο σε κορίτσι.

Εκεί είχε ένα δεσμό με τη Δηιδάμεια με αποτέλεσμα ένα γιό, το Νεοπτόλεμο. Ανακαλύφθηκε, όμως, από τον Οδυσσέα, τον Αίαντα τον Τελαμώνιο και το Φοίνικα, που έφτασαν μεταμφιεσμένοι σε γυρολόγους με κοσμήματα και όπλα. Ο Αχιλλέας εντοπίστηκε από το γεγονός ότι κοιτούσε τα "λάθος" αγαθά.

Εναλλακτικά, εντοπίστηκε με τον ήχο μιας σάλπιγγας, όπου αντί να δειλιάσει, άρπαξε ένα δόρυ να απωθήσει τους εισβολείς. Από 'κει κα πέρα χρειάστηκε ελάχιστη πειθώ να πάει στην Τροία, συνοδευόμενος από τον εξάδελφό του και καλύτερό του φίλο Πάτροκλο και το δάσκαλό του, Φοίνικα (αυτός είναι ο ίδιος Φοίνικας που συνόδευσε τον Οδυσσέα στη Σκύρο σε μια αργότερη εκδοχή).

Κατά τη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου, ο Νεοπτόλεμος έδωσε τη μητέρα του ως σύζυγο στον Έλενο μετά την άλωση της Τροίας και τον θάνατο του Αχιλλέα. Αυτή η Δηιδάμεια αναφέρεται και ως Πύρρα.





Η Δηιδάμεια στην Ελληνική Μυθολογία

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα «Δηιδάμεια» αναφέρονται 4 διαφορετικά πρόσωπα, τα εξής:

Μία από τις επτά κόρες του βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη. Αναφέρεται ότι ο Νεοπτόλεμος ήταν καρπός του κρυφού έρωτα του Αχιλλέα με τη Δηιδάμεια, που αναπτύχθηκε την εποχή που τον Αχιλλέα τον είχε κρύψει στα ανάκτορα του Λυκομήδη η μητέρα του η Θέτις για να μη φύγει και πολεμήσει στον Τρωικό Πόλεμο, αφού γνώριζε ότι θα σκοτωνόταν εκεί. Σύμφωνα με μία παραλλαγή, ο Αχιλλέας και η Δηιδάμεια είχαν παντρευτεί. Κατά τη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου, ο Νεοπτόλεμος έδωσε τη μητέρα του ως σύζυγο στον Έλενο μετά την άλωση της Τροίας και τον θάνατο του Αχιλλέα. Αυτή η Δηιδάμεια αναφέρεται και ως Πύρρα.

Κόρη του Βελλεροφόντη, που πήρε ως σύζυγό της τον Εύανδρο και μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Σαρπηδόνα.

Σύζυγος του Πειρίθου, βασιλέα των Λαπιθών, που αναφέρεται συνήθως ως Ιπποδάμεια.

Κόρη του βασιλιά της Μεσσήνης Περιήρους. Αυτή η Δηιδάμεια παντρεύτηκε τον Θέσπιο και έγινε μητέρα της Λήδας, της Αλθαίας και του Ιφίκλου. Αυτή η Δηιδάμεια αναφέρεται συνήθως ως Ευρυθέμιδα.







Πηγες


Dictys Cretensis, Trojan War Chronicle 4.15

Statius, Achilleid 296

Hyginus, Fabulae 96

Bion of Smyrna, Poems 2

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.13.8

Epic Cycle Fragments, The Cypria fr. 1 as cited in Proclus, Chrestomathia 1

Euripides, Andromache

Quintus Smyrnaeus, Fall of Troy 7.186 ff

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca, Epitome of Book 4, 6.13

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca, Epitome of Book 4, 5.11

Ptolemy Hephaestion, New History, 3 as cited in Photius, Bibliotheca 190

Scholia on Apollonius Rhodius, Argonautica, 201

Apollodorus, Bibliotheca, 3. 13. 8

Diodorus Siculus, Library of History, 5. 79. 3

Pseudo-Clement, Recognitions 10.21

Homer, Iliad, 6. 197-205

Dictys Cretensis. Trojan War Chronicle, 2.11

Plutarch, Parallel lives: Theseus, 30. 3





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"