TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ




Ιπποκοων




ΙΠΠΟΚΟΩΝΤΑΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Ο Ιπποκόων ή Ιπποκόωντας ήταν πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, νόθος γιος του Οιβάλου, βασιλιά της Σπάρτης, και της νύμφης Βατείας (ή της βασίλισσας Γοργοφόνης, και άρα νόμιμος, κατ' άλλη εκδοχή).

Επομένως ο Ιπποκόων ήταν ετεροθαλής αδελφός του Ικαρίου και του Τυνδάρεω (πατέρας της ωραίας Ελένης). Το όνομα «Ιπποκόων» σημαίνει «αυτός που καταλαβαίνει τους ίππους».





Μεγαλύτερος στην ηλικία από τα αδέλφια του, ο Ιπποκόων, μόλις απεβίωσε ο πατέρας τους, τα έδιωξε από τη Σπάρτη και σφετερίσθηκε έτσι την εξουσία.

Είχε ήδη τότε 12 γιους, τους Ιπποκοωντίδες, που τον βοήθησαν στο άνομο αυτό έργο του. Στην Αινειάδα, αναφέρεται ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό τοξοβολίας στη μνήμη του Αγχίση. Γενικά, ο Ιπποκόωντας και οι γιοί του ήταν άνθρωποι βίαιοι και αδίστακτοι.

Μετά από χρόνια, κίνησαν την οργή του Ηρακλή, για κάποιον από τους εξής τρεις λόγους (ή συνδυασμό αυτών), σύμφωνα με ισάριθμες εκδοχές:

Συμμάχησαν με τον Νηλέα εναντίον του Ηρακλή.

Αρνήθηκαν να εξαγνίσουν τον Ηρακλή μετά τον φόνο του Ιφίτου.

Σκότωσαν τον Οιωνό, γιο του Λικυμνίου και εξάδελφο του Ηρακλή.

Τότε ο Ηρακλής εισέβαλε στη Λακεδαίμονα, αλλά τραυματίσθηκε και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη βάση του. Αφού πέρασε λίγος καιρός, ο Ηρακλής συμμάχησε με τον Κηφέα και τους γιους του, και επέστρεψε στη Λακωνία. Σε μάχη που επακολούθησε, ο Ιπποκόων και τα παιδιά του σκοτώθηκαν. Αμέσως μετά ο Ηρακλής αποκατέστησε τον Τυνδάρεω στον θρόνο του.

Αναφέρεται από τον Παυσανία (Γ΄ 15, 3) ότι στη Σπάρτη υπήρχε ιερό του Ηρακλέους με άγαλμα που παρίστανε τον ήρωα να κρατά όπλα, πράγμα που συμβόλιζε τον αγώνα του εναντίον του Ιπποκόωντα και υπέρ του Τυνδάρεω.


ΙΠΠΟΚΟΩΝΤΙΔΕΣ

Με το συγκεντρωτικό αυτό όνομα είναι γνωστοί οι γιοι του βασιλιά της Σπάρτης Ιπποκόωντα, μεγαλύτερου γιου του Οίβαλου, ετεροθαλή αδελφού του Τυνδάρεου και του Ικάριου, σφετεριστή με τη βοήθεια των παιδιών του της περιουσίας των αδελφών του και του θρόνου.

Ο αριθμός τους ποικίλει, από δώδεκα ως είκοσι, ενώ σταθερή παραμένει η πληροφορία για τη σκληρότητά τους. Τα ονόματα που δίνουν οι συγγραφείς σε αυτά τα παιδιά είναι:

Δορυκλέας ή Δορκέας, Σκαίος, Εναροφόρος ή Εναραιφόρος ή Εναρσφόρος, Ευτείχης, Βούκολος ή Βουκόλος, Λύκαιθος, Τέβρος ή Σερβός, Ιππόθοος, Εύρυτος, Ιπποκορυστής, Αλκίνοος, Άλκωνας, Άλκιμος, Λεύκιππος.

Βοήθησαν τον πατέρα τους να αρπάξει την περιουσία των αδελφών του και τον θρόνο.

Προκάλεσαν την οργή του Ηρακλή που κίνησε πόλεμο εναντίον τους είτε γιατί ήθελε να αποκαταστήσει στην εξουσία τους νόμιμους κληρονόμους του βασιλείου της Σπάρτης και να τιμωρήσει τους διώκτες τους είτε γιατί είχαν συμμαχήσει με τον Νηλέα, βασιλιά της Πύλου εναντίον του· ή ακόμη επειδή σκότωσαν τον γιο του Λικύμνιου, Οιωνό, με τα ρόπαλά τους, όταν ο νέος χτύπησε με πέτρα το σκυλί τους που του είχε επιτεθεί.

Με συμμάχους από την Αρκαδία ο Ηρακλής υπέταξε την πόλη, κατέσφαξε τον Ιπποκόωντα και τους Ιπποκοωντίδες, επανέφερε τον Τυνδάρεο από την εξορία και του παρέδωσε την εξουσία.


ΙΠΠΟΚΟΩΝΤΑΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ

Με το όνομα Ιπποκόων αναφέρεται στην Ιλιάδα (Κ 518) και ένας συγγενής και σύμμαχος του βασιλιά της Θράκης, του Ρήσου:


«... στων Τρώων το στρατόπεδο κι εσήκωσε απ' τον ύπνον / των Θρακών έναν αρχηγόν, εξάδελφον του Ρήσου, / τον μέγαν Ιπποκόωντα. Και ως εσηκώθη εκείνος / κι είδε των ίππων έρημον τον τόπον, και τους άνδρες / να σπαρταρούν στο αίμα τους, βοήν έσυρε πόνου / κι εφώναξε κατ' όνομα τον ποθητόν του φίλον.»
(Κ 517-522, μετάφραση Ι. Πολυλά)


Με απλά λόγια: κατά τον Τρωικό πόλεμο ο Οδυσσέας με τον Διομήδη είχαν εκτελέσει πάρα πολλές επιτυχημένες καταδρομές… κάποια στιγμή η αποστολή τους ήταν να χτυπήσουν το στρατόπεδο των Θρακών οι οποίοι είχαν συμμαχήσει με τους Τρώες. Ο θεός Απόλλωνας βοήθησε τον Ιπποκόων να ξυπνήσει και πρώτος αυτός είδε την ζημιά που είχαν κάνει στο στρατόπεδο τους ο Οδυσσέας με τον Διομήδη.







Πηγες


Homeric Hymn to Apollo, 3.209

Isyllus, Hymn to Asclepius

Pindar, Pythian Ode 3. 5

Ovid, Metamorphoses 2.536 & 596 ff (trans. Brookes More)

Pseudo-Hyginus, Astronomica 2. 40

Diodorus Siculus, Library of History 5. 64. 6

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3. 118

Pausanias, Description of Greece 2. 26. 1 - 7





Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"