TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
ΙΠΠΟΛΥΤΗΠΗΓΑΙΝΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ:

ΑΜΑΖΟΝΕΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ

ΘΗΣΕΑΣ
Η Ιππολύτη ήταν η βασίλισσα των Αμαζόνων, ενός πολεμικού λαού που κατοικούσε γύρω από τον μικρό αλλά πλατύ ποταμό Θερμόδοντα στον Εύξεινο Πόντο. Όπως όλες οι Αμαζόνες, ήταν κόρη του Άρη, αλλά ως μητέρα της αναφέρεται η Οτρηρή και όχι η Αρμονία. Αυτές γυμνάζονταν ώστε να είναι ανδρείες και αν ποτέ ενώνονταν με άντρα και γεννούσαν, ανέτρεφαν τα κορίτσια, στα οποία συνέθλιβαν τον δεξιό μαστό για να μην τους εμποδίζει στη ρίψη του ακοντίου, ενώ άφηναν τον αριστερό για να θηλάζουν.

Η Ιππολύτη είχε στην κατοχή της τη ζώνη του Άρη, σύμβολο της εξουσίας της στις υπόλοιπες Αμαζόνες. Σε αυτήν την Ιππολύτη αποδίδεται εκστρατεία εναντίον του Θησέα, θεωρείται μάλιστα μητέρα του Ιππόλυτου, αυτού που πολύ τον πόθησε η μητριά του Φαίδρα. Συνηθέστερη όμως είναι η παρακάτω εκδοχή:

Τη ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων επιθύμησε να έχει η κόρη του Ευρυσθέα Αδμήτη, και αυτός έστειλε τον Ηρακλή να τη φέρει, επιτελώντας έτσι τον ένατο άθλο του. Ο Ηρακλής απέπλευσε με ένα μόνο πλοίο, έχοντας μαζί του συντρόφους εθελοντές και προσορμίστηκε στο νησί της Πάρου. Στη συνέχεια, κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεμισκύρας, πρωτεύουσας των Αμαζόνων, στις εκβολές του Θερμόδοντα. Εκεί τον επισκέφθηκε η Ιππολύτη που, μαθαίνοντας τον σκοπό του ταξιδιού, υποσχέθηκε να του δώσει τη ζώνη.

Η Ήρα, όμως, εχθρός του Ηρακλή, που φρόντιζε να του προκαλεί συνέχεια δυσκολίες κυρίως εκεί όπου τα πράγματα εξελίσσονταν ήρεμα και ομαλά για εκείνον, πήρε τη μορφή Αμαζόνας και, κυκλοφορώντας ανάμεσα στο πλήθος, διέδιδε ότι οι ξένοι που είχαν έλθει άρπαζαν τη βασίλισσά τους. Και οι Αμαζόνες, πάνοπλες και έφιππες, κινήθηκαν επιθετικά προς το πλοίο. Ο Ηρακλής, επειδή υποψιάστηκε δόλο, σκότωσε την Ιππολύτη, της απέσπασε τη ζώνη και αφού πολέμησε με τις υπόλοιπες, απέπλευσε και προσορμίστηκε στην Τροία.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή (Διόδ. 4.16.2-4) η αιτία της σύγκρουσης ήταν το γεγονός ότι δεν του παρέδιδαν τη ζώνη για την οποία είχε εκστρατεύσει. Οι πιο επιφανείς Αμαζόνες παρατάχθηκαν απέναντι στον Ηρακλή και συνήψαν σκληρή μάχη. Πρώτη σκοτώθηκε η Άελλα που ονομάστηκε έτσι, δηλαδή ανεμοστρόβιλος, για την ταχύτητά της· ύστερα η Φιλιππίδα, η Προθόη, αφού πρώτα απέκρουσε επτά φορές τον αντίπαλό της που η ίδια είχε προκαλέσει, η Ερίβοια που καυχόταν ότι πολεμούσε τόσο γενναία που δεν είχε ανάγκη από βοηθό.

Έπειτα σκοτώθηκαν η Κελαινώ, η Ευρίβοια, η Φοίβη, η Δηιάνειρα, Αμαζόνες που κυνηγούσαν μαζί με την Άρτεμη και τα ακόντιά τους εύρισκαν πάντα τον στόχο τους· όχι όμως αυτή τη φορά. Ύστερα ο Ηρακλής κατέβαλε την Αστερία, τη Μάρπη, την Τέκμησσα, την ορκισμένη παρθένα Αλκίππη. Και η Μελανίππη, που θαυμαζόταν ιδιαίτερα για την ανδρεία της, έχασε την αρχιστρατηγία που είχε στις Αμαζόνες. Έτσι χάθηκαν οι πιο ονομαστές από τις Αμαζόνες, ενώ τις υπόλοιπες ο Ηρακλής τις διασκόρπισε μέχρι που η φυλή τους εξοντώθηκε τελείως.

Την αιχμάλωτη Αντιόπη τη δώρισε στον Θησέα που συμμετείχε στην εκστρατεία ενώ απελευθέρωσε, σύμφωνα με μια εκδοχή, τη Μελανίππη, αδελφή της Ιππολύτης, με αντάλλαγμα τη ζώνη.

Άλλες Εκδοχές

Γνωστότεροι είναι οι μύθοι που συνδέουν την Ιππολύτη με τους δύο κορυφαίους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, τον Ηρακλή και τον Θησέα: Ο Ηρακλής πήγε και πήρε τη Ζώνη της Ιππολύτης (αντικείμενο θεϊκό, από τον πατέρα της) ως ένα από τους άθλους του. Ο Θησέας κατά μία παράδοση άρπαξε την ίδια την Ιππολύτη ή την Αντιόπη την ίδια εποχή. Κι όταν ο Θησέας έκανε το γάμο του με τη Φαίδρα, η Ιππολύτη οργίσθηκε με την απιστία του και εμφανίσθηκε με ολόκληρη διμοιρία Αμαζόνων απειλώντας να σκοτώσει τους προσκεκλημένους.

Επακολούθησε μάχη, κατά την οποία η Πενθεσίλεια σκότωσε από λάθος την Ιππολύτη. Ωστόσο δεν αποκλείεται να τη σκότωσε και ο Θησέας ή ένας από τους συντρόφους του. Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή, αιτία της εκστρατείας της Ιππολύτης στην Αθήνα ήταν η απελευθέρωση της αδελφής της Αντιόπης, γιατί εκείνη είχε αρπάξει ο Θησέας. Αλλά όταν οι Αθηναίοι νίκησαν τις Αμαζόνες, η Ιππολύτη κατέφυγε στα Μέγαρα, όπου και πέθανε από τη λύπη της για την αποτυχία της.

Ο Παυσανίας αναφέρει (Α΄ 41, 7) ότι οι Μεγαρείς έθαψαν την Ιππολύτη σε μνήμα που είχε το σχήμα ασπίδας των Αμαζόνων. Μία άλλη παράδοση αναφέρει ότι ο ακούσιος φόνος της Ιππολύτης έγινε σε κυνήγι. Στην τραγωδία Φαίδρα, η Ιππολύτη έχει αποκτήσει με τον Θησέα ένα γιο, τον Ιππόλυτο. Στον μύθο του Ηρακλή η Ιππολύτη βασιλεύει στη Θεμίσκυρα.Πηγες


Homer, Iliad 2. 649 ff (trans. Murray) (Greek epic C8th BC):

Euripides, Heracles Mad, 408 ff (trans. Coleridge) (Greek tragedy C5th BC)

Euripides, Ion, 1143 ff (trans. Way) (Greek tragedy C5th BC)

Euripides, Heracleidae, 214 ff (trans. Coleridge) (Greek tragedy C5th BC)

Herodotus, Herodotus 4. 9-10 (trans. Godley) (Greek historian C5th BC)

Herodotus, Herodotus 4. 82

Apollonius Rhodius, The Argonautica 2. 750 ff (trans. Coleridge) (Greek epic C3rd BC)

Apollonius Rhodius, The Argonautica 2. 777 ff

Apollonius Rhodius, The Argonautica 2. 966 ff

Lycophron, Alexandria 1327 ff, (trans. Mair) (Greek epic C3rd BC)

Diodorus Siculus, Library of History 2. 46. 3-4 (trans. Oldfather) (Greek historian C1st BC)

Diodorus Siculus, Library of History 4. 16. 1-4 (trans. Oldfather) (Greek historian C1st BC)

Seneca, Agamemnon 848 ff (trans. Miller) (Roman tragedy C1st AD)

Seneca, Hercules Furens 245 ff (trans. Miller) (Roman tragedy C1st AD)

Seneca, Hercules Furens 542 ff

Seneca, Hercules Oetaeus 21 ff (trans. Miller) (Roman tragedy C1st AD)

Seneca, Hercules Oetaeus 1183 ff

Seneca, Hercules Oetaeus 1450 ff

Seneca, Hercules Oetaeus 1894 ff

Plutarch, Theseus 26 ff (trans. Perrin) (Greek historian C1st to C2nd AD)

Pseudo-Apollodorus, The Library 2. 5. 9 (trans. Frazer) (Greek mythographer C2nd AD)

Pausanias, Description of Greece 5. 10. 9 (trans. Jones) (Greek travelogue C2nd AD)

Pseudo-Hyginus, Fabulae 30 (trans. Grant) (Roman mythographer C2nd AD)

Quintus Smyrnaeus, Fall of Troy 6. 240 ff (trans. Way) (Greek epic C4th AD)

Nonnus, Dionysiaca 25. 148 ff (trans. Rouse) (Greek epic C5th AD)

Tzetzes, Chiliades or Book of Histories 2. 309 ff (trans.Untila et. al.) (Byzantinian historian C12 AD)

Tzetzes, Chiliades or Book of Histories 2. 497 ff

Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"