TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
Λυκομηδης
Στην ελληνική μυθολογία ο Λυκομήδης (αναφερόμενος κάποιες φορές και ως Λυκούργος) ήταν βασιλιάς των Δολόπων στη νήσο Σκύρο, που είχε πολλές κόρες.

Ο άδοξος θάνατος του Θησέα από το χέρι του Λυκομήδη (μια κυρίαρχη μορφή της Σκυριανής μυθολογίας), σε έναν γκρεμό της Σκύρου ενώνει το νησί της Σκύρου με τη μυθολογία.

Συγκεκριμένα, όταν ο Θησέας ήταν πενήντα χρονών μαζί με τον φίλο του, Πειρίθοο, αποφάσισαν να παντρευτούν κόρες θεών. Έτσι, πήγαν στη Σπάρτη και άρπαξαν την όμορφη Ελένη (κατά μία άλλη εκδοχή είδαν την ωραία Ελένη την ώρα που θυσίαζε στην Άρτεμη και πάθανε «κοκομπλόκο» με την απίστευτη ομορφιά της... Για περισσότερες λεπτομέρειες δες εδώ: "ΕΛΕΝΗ").

Έπειτα κατέβηκαν στον Κάτω Κόσμο για να κλέψουν την Περσεφόνη. Ο Άδης όμως τους ξεγέλασε και τους έβαλε στον θρόνο της Λήθης, απ’ όπου δεν μπορούσαν να σηκωθούν. Όταν ο Ηρακλής κατέβηκε στον Άδη, κατάφερε να ελευθερώσει τον Θησέα, όχι όμως και τον φίλο του.

Μετά την απελευθέρωσή του, επέστρεψε στην Αθήνα αλλά βρήκε στον θρόνο του τον Μενεσθέα, απόγονο του Ερεχθέα και παλιό του πολιτικό αντίπαλο, οπότε αποφάσισε να αυτοεξοριστεί στη Σκύρο, όπου είχε κτήματα από τον πατέρα του, Αιγέα.

Ο τότε βασιλιάς της Σκύρου, Λυκομήδης, που ο Θησέας τον πίστευε για φίλο του, τον έσπρωξε σ’ ένα γκρεμό από το Κάστρο και τον σκότωσε.

Από τότε η Σκύρος αποκαλούνταν από τους Αθηναίους «τόπος εξορίας». Η μεγαλύτερη ποινή τότε στην κλασική Αθήνα ήταν η εξορία από την πόλη. Έτσι, όποιος είχε κτήματα στη Σκύρο, οι δικαστές τον απάλλασσαν από την εξορία μιας και θεωρούσαν τη διαμονή του στο νησί το χειρότερο μαρτύριο.


Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τον Αχιλλέα, μια από τις πιο μεγάλες μορφές της ελληνικής μυθολογίας, που η μητέρα του, Θέτιδα, τον έκρυψε στο νησί, γιατί γνώριζε από πριν ότι ήταν γραφτό να σκοτωθεί, όταν έρθει η ώρα να φύγει για την Τροία.

Εκείνη τον έντυσε με γυναικεία ρούχα και τον παρέδωσε για κορίτσι με το όνομα Πύρρα, γιατί ήταν ξανθός-πυρρός, στον βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη. Εκείνος, καθώς μεγάλωνε στην αυλή του, ερωτεύθηκε την κόρη του βασιλιά, Δηιδάμεια, από την οποία γεννήθηκε ο γιος του Πύρρος (ο Όμηρος τον αποκαλεί Νεοπτόλεμο - δες παρακάτω γιατί), γιατί και αυτός ήταν ξανθός σαν τον πατέρα του.

(Σε μια μετα-Ομηρική (αλλά δημοφιλή) εκδοχή του μύθου, ο μάντης Κάλχας δήλωσε ότι οι Έλληνες δε θα μπορούσαν να νικήσουν δίχως τη βοήθεια του Αχιλλέα.)

Επειδή όμως η Τροία δεν έπεφτε χωρίς τον Αχιλλέα, ο πολυμήχανος Οδυσσέας εμφανίστηκε στην αυλή του παλατιού σαν έμπορος, πλην όμως δεν μπορούσε να τον ξεχωρίσει μέσα στις κόρες του βασιλιά και πονηρεύτηκε το γνωστό τέχνασμα. Έβαλε μέσα σε ένα πανέρι γυναικεία ρούχα και καλλυντικά, μέσα στα οποία έκρυψε ένα σπαθί και μια μικρή ασπίδα.

Όπως ήταν φυσικό ο Αχιλλέας πήρε τα όπλα από το πανέρι και αφού πια αναγνωρίστηκε ότι ήταν άντρας, τον αρπάζει ο Οδυσσέας λέγοντάς του:

«Βρε, Αχιλλέα, με το να κάθεσαι εσύ εδώ να ξαίνεις μαλλιά, ενώ εμείς χανόμαστε, καταδέχεσαι εσύ να γίνεις αφορμή να σβήσει το λαμπρό φως της ένδοξης φυλής των Ελλήνων, εσύ, ο οποίος κατάγεσαι από έναν εξέχοντα και λαμπρό πατέρα και που ξεχωρίζει ανάμεσα στους Έλληνες;».

Αμέσως μετά φύγαν μαζί για την Τροία από ένα λιμάνι της Σκύρου, που γι’ αυτό, κατά την παράδοση λέγεται και σήμερα ακόμα Αχίλλι.

Ο Νεοπτόλεμος είναι το μυθικό πρόσωπο που έχει πολύ μεγάλη σχέση με τη Σκύρο, αφού είναι γιος του Αχιλλέα και της Σκυριανής Δηιδάμειας, κόρης του βασιλιά Λυκομήδη. Ο Όμηρος σ’ όλα τα ποιήματά του τον ονομάζει Νεοπτόλεμο, γιατί πήγε πολύ αργά στην Τροία, νεόφερτος στον πόλεμο.

Μετά τον θάνατο του Αχιλλέα πήγε πάλι ο Οδυσσέας να φέρει από τη Σκύρο τον Νεοπτόλεμο. Εκείνος, θυμωμένος με τον παππού του και τη μητέρα του που δεν του έδιναν την άδεια να πάει στην Τροία, έφυγε από το παλάτι και έβοσκε μοναχός του τα κοπάδια του.

Όταν έφτασε ο Οδυσσέας στο νησί, έγινε η αναγνώριση. Γέννημα και θρέμμα της Σκύρου του λέει:

«Εγώ γεννήθηκα στο νησί της θαλασσόβρεχτης Σκύρου και γυρίζω στο σπίτι μου. Ονομάζομαι Νεοπτόλεμος και είμαι γιος του Αχιλλέα. Όλα τώρα τα ξέρεις…»

Στη συνέχεια με υπερηφάνεια εύχεται:

«Μακάρι να δώσει ο Θεός να έρθει η μέρα να βγάλω το άχτι της ψυχής μου για να μάθουν οι Μυκήνες και η Σπάρτη ότι η Σκύρος είναι η μητέρα γενναίων ανδρών».

Ο Νεοπτόλεμος είναι ένας από τους μεγάλους ήρωες του Τρωικού πολέμου, ο οποίος μπήκε μέσα στον Δούρειο Ίππο και σκότωσε τον βασιλιά της Τροίας, Πρίαμο.


Επίσης

Υπάρχει ακόμα ένας άλλος Λυκομήδης που πολέμησε στην Τροία ο οποίος μεταξύ άλλων σκότωσε τον Απισάων, έναν (ηρωικό) Τρωαδίτη πολεμιστή.Πηγες


Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca, 3.13.8

Plutarch, Life of Theseus, 35. 3.

Pausanias, Description of Greece, 1. 17. 6

Tzetzes on Lycophron, 1324

Homer, Iliad, 9. 84

Pausanias, Description of Greece, 10. 25. 6

Pausanias, Description of Greece, 7. 4. 1

Hesiod in Scholia on Iliad, 19. 240

Homer, Iliad 9.84

Homer, Iliad 12.366

Homer, Iliad 17.345 ff

Homer, Iliad 19.240

Pausanias, Graeciae Descriptio 10.25.6

Epic Cycles, The Little Iliad fr. 7.12

"Επιμόρφωση β' Επιπέδου 2014, ΠΕ 70"

Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"