TheDome

ANCIENT GREECE RELOADED

ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
Αρχαιολογικο Μουσειο Χιου

Ιστορικο

Το κτίριο του Μουσείου Χίου χτίστηκε το 1971 σε οικοπεδική έκταση που παραχώρησε ο Δήμος Χίου την δεκαετία του 1960, στη θέση Μεζάρια, όπου ήταν το τούρκικο νεκροταφείο. Σχεδιάστηκε από το ζεύγος Αντωνακάκη και είναι αντιπροσωπευτικό της αισθητικής και των μουσειολογικών αντιλήψεων της παραπάνω δεκαετίας.

Τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης έγιναν μετά τη μεταπολίτευση το 1977. Η έκθεση περιλάμβανε τότε δύο αίθουσες και δύο ημιυπαίθριους χώρους, ενώ το χεχωριστό κτίριο στην είσοδο του Μουσείου έμελλε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος περιοδικών εκθέσεων.

Το προβληματικό υπέδαφος, στο οποίο ήταν θεμελιωμένο το κτίριο του Μουσείου και το υπόγειο "ποτάμι" που περνούσε κάτω από τη θεμελίωση δημιούργησαν σοβαρά στατικά προβλήματα με αποτέλεσμα την επικίνδυνη "μετακίνηση" του κτιρίου ήδη από το 1980. Από το 1987 το ΥΠ.ΠΟ αναγκάστηκε να κλείσει το Μουσείογια το κοινό, και μόλις το 1990 κατέστη δυνατόν να χορηγηθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αντικατάσταση του στατικού προβλήματος.

Μετά την ολοκλήρωση των στερεώσεων του κτιρίου, η Κ΄ΕΠΚΑ εκπόνησε νέα μελέτη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου σύμφωνα με τις νέες μουσειολογικές αντιλήψεις, αποβλέποντας στην προβολή του ιδιαίτερου χιακού πολιτισμού και στην ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε η Χίος κατά την αρχαιότητα.

Με την συγχρηματοδότηση του ΥΠ.ΠΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 1998 άρχισε να υλοποιείται το κτιριολογικό πρόγραμμα, το οποίο εκπονήθηκε από την Κ΄ΕΠΚΑ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ. Ένα χρόνο αργότερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης με τίτλο " Χίος τ΄έναλος πόλις Οινοπίωνος" καθώς και η περιοδική με τίτλο "Τα ψαρά στην αρχαιότητα".

Από το 1999 το Μουσείο λειτουργεί παράλληλα και ως εκθεσιακός χώρος αλλά και ως χώρος δημιουργίας πολιτισμού με εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις.

Περιγραφη

Το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, εμβαδού 5.084 τ.μ., είναι χτισμένο σε τρεις ορόφους. Με το συνδυασμό του εμφανούς σκυροδέματος (μπετόν) και των υαλοπινάκων στους τοίχους, καθώς και με την στέγη σε επίπεδο δώμα, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '60 στην Ελλάδα.

Στο κεντρικό κτίριο, εκτός από τις αίθουσες όπου φιλοξενούνται τα εκθέματα, υπάρχουν επίσης το φυλάκειο, ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών, η αίθουσα του control, γραφεία, το W.C, ο χώρος του εργαστηρίου καθώς και οι αποθήκες (α' όροφος). Οι τρεις όροφοι του κεντρικού κτιρίου επικοινωνούν μεταξύ τους με ανελκυστήρα και με μαρμάρινες κλίμακες. Τα πατώματα στους εκθεσιακούς χώρους και στο μεγαλύτερο τμήμα του συγκεκριμένου κτιρίου είναι από μάρμαρο ενώ στις αποθήκες και στο χώρο του εργαστηρίου έχουμε μωσαϊκό.

Στο δεύτερο κτίριο, το οποίο βρίσκεται ανατολικά του κεντρικού, οδηγεί από την αυλή μαρμάρινη κλίμακα. Εκεί βρίσκονται το κυλικείο και δυο αίθουσες για διαλέξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αντίστοιχα. Τα πατώματα είναι μαρμάρινα.

Στον αύλειο χώρο υπάρχει μικρό αμφιθέατρο για εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το δάπεδο της αυλής καλύπτεται με βοτσαλωτό.

Η μόνιμη επανέκθεση, που καταλαμβάνει χώρους με εμβαδόν 1.200 τ.μ., έχει τον τίτλο "Χίος τ' έναλος πόλις Οινοπίωνος". Το κτιριολογικό πρόγραμμα προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της έκθεσης και στις νέες μουσειολογικές αντιλήψεις, τόσο για την παρουσίαση των πολιτισμικών αγαθών όσο και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, χωρίς να θιγεί κατ'ουδένα τρόπον η αρχιτεκτονική του κτηρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης και της καθημερινής ζωής στο νησί από την Τελική Νεολιθική περίοδο ως και την ύστερη Ρωμαιοκρατία.

Τους εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι στεγάζονται σε τρεις ορόφους, αποτελούν πέντε αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση και μία για την περιοδική. Στον πρώτο όροφο, ο οποίος περιλαμβάνει τρείς αίθουσες φιλοξενούνται: α) εκθέματα της προϊστορικής Χίου από την Τελική Νεολιθική Εποχή ως την μυκηναϊκή περίοδο β) δείγματα κοροπλαστικής και γλυπτά (αγάλματα, πορτραίτα, ανάγλυφα) από τον 8ο αι. π.χ ως και τη ρωμαϊκή περίοδο και γ) επιτύμβιες στήλες και επιγραφές.

Στον δεύτερο όροφο, ο οποίος περιλαμβάνει δύο αίθουσες, φιλοξενούνται δείγματα κεραμικής και μεταλλοτεχνίας από την αρχαϊκή ως και τη ρωμαϊκή περίοδο και τα σημαντικότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής.

Τέλος στον αύλειο χώρο του Μουσείου έγινε αναστήλωση "μακεδονικού τύπου" τάφου και τοποθετήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν σποραδικά σε όλο το νησί της Χίου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων καθώς και σεμινάρια, διαλέξεις και ομιλίες.

Συντάκτης
Αγλαϊα Αρχοντίδου - Αργύρη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων

Πληροφοριες και Επικοινωνια:

Μιχάλων 10, Τ.Κ. 82 132,

Χίος (Νομός Χίου),

Τηλέφωνο: +30 22710 44239

email: [email protected]

Ιστοσελιδα και Χαρτης


Η εφαρμογη μας για το κινητο σου

Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"