ANCIENT GREECE RELOADED
ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ
ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΑΚΑΡΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ (ΜΕΡΟΣ 2)!
Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ
ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (Dark-Web) ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
VIVA LA HACKING
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ – ΓΙΑΤΙ;
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ PROXY (-IES)
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΑΚΑΡΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ (ΜΕΡΟΣ 1)!
ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ: "ΨΑΓΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ"
Το σημερινό άρθρο απαρτίζει τη συνέχεια του πρώτου μέρους που φέρει τον τίτλο «ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΑΚΑΡΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ (ΜΕΡΟΣ 1)!». Το σύνδεσμο για το πρώτο μέρος θα τον βρεις λίγο πιο πάνω στην οθόνη σου.
ΟΚ… περί τίνος πρόκειται να μιλήσουμε…
Στο σημερινό άρθρο θα σε πάρουμε μαζί μας ώστε να πραγματοποιήσεις μία βουτιά στην αθέατη πλευρά του διαδικτύου. Με άλλα λόγια θα σε οδηγήσουμε στην πίσω πλευρά της κουρτίνας.
Ας το θέσουμε διαφορετικά…
Αν δεν έχεις οποιαδήποτε εμπειρία με προγραμματισμό ή οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει την αθέατη πλευρά του διαδικτύου τότε όλα σου τα χρόνια τα περνούσες απλά ως χρήστης (end-user) οποιουδήποτε προγράμματος, εφαρμογής ή μηχανής αναζήτησης.
Ενώ στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τη δομή, το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική της τεχνολογίας σήμερα θα σε πάμε ένα βήμα παραπέρα ώστε να σου δείξουμε τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά… η οποία είναι και η πραγματική όψη της τεχνολογίας.
Να σου προσφέρουμε και μία αντιπαράθεση:
Όταν χρησιμοποιείς ένα πρόγραμμα, μία εφαρμογή, μία μηχανή αναζήτησης, ένα κοινωνικό δίκτυο ή όταν παίζεις κάποιο online-παιχνίδι, αυτό που εσύ βλέπεις είναι όλα τα όμορφα «μπιχλιμπίδια» που σου πασάρουν οι προγραμματιστές.
Οι προγραμματιστές από την άλλη βλέπουν τους κώδικες (source-codes)… και κοιτάζοντας τους μπορούν να αντιληφθούν πολύ καλά τι είναι αυτό που εσύ βλέπεις ή τι επρόκειτο να κάνεις (έτσι τα έχουν σχεδιάσει ώστε να σε οδηγούν προς συγκεκριμένες επιλογές).
Δηλαδή, οι προγραμματιστές βλέπουν κάτι αντίστοιχο με την ακόλουθη φωτογραφία:
Αν έχεις δει την ταινία Matrix: στην αρχή ο Neo έβλεπε τη γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα… ο προγραμματιστείς πίσω στο σκάφος έβλεπε τους κώδικες στις οθόνες του… και διαβάζοντας τους κώδικες ήξερε τι έπραττε και τι έβλεπε ο πρωταγωνιστής της ταινίας.
Πάμε τώρα στο ζουμί του σημερινού μας άρθρου…
Πήγαινε: στην Αρχή της Σελίδας
ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ (Dark-Web) ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ώστε να κάνουν τις αναζητήσεις τους, τις αγορές τους, να μπουν στα κοινωνικά δίκτυά τους, να ενημερωθούν, να ερευνήσουν, να κάνουν τις δουλειές τους κτλ. χρησιμοποιώντας το κλασσικό διαδίκτυο (το γνωστό ως surface-internet).
Και όλοι σας θα έχετε διαπιστώσει ότι είναι αχανές και ατελείωτο…
Όμως… !!!
Αυτό το διαδίκτυο που βλέπεις και χρησιμοποιείς δεν είναι τίποτε περισσότερο από την κορυφή του παγόβουνου και στην ουσία απαρτίζει το 5% περίπου του συνολικού διαδικτύου!
Τι;! Θα αναρωτηθείς… όλο αυτό το ατελείωτο «πράμα» απαρτίζει μόνο το 5% περίπου του συνόλου;
Και απάντηση είναι: ΝΑΙ… !!!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
Το «αόρατο» κομμάτι πήρε το όνομα του ως «Σκοτεινό Διαδίκτυο ή «Σκοτεινό Δίκτυο», κατά βάση, για δύο λόγους:
1. Διότι παραμένει «αόρατο» προς το ευρύ κοινό, και
2. Διότι όλο το μεγάλο παιχνίδι παίζεται από εκεί μέσα (θα πούμε περισσότερα για αυτό το θέμα... λίγο παρακάτω στο άρθρο μας)…
Το επόμενο ερώτημα, που ενδεχομένως να σου έρθει στο μυαλό, είναι αν μπορείς και εσύ να μπεις εκεί μέσα…
Και απάντηση είναι: ΝΑΙ…
Όμως για να τα καταφέρεις, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ορισμένες «πύλες» που θα σου επιτρέψουν να μπεις στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου… διότι, οι mainstream browsers (Google, Mozilla, Opera, Explorer κτλ.) δεν σου το επιτρέπουν να μπεις.
Μία από αυτές τις πύλες, και ίσως η πιο γνωστή, είναι το γνωστό «κρεμμύδι» που φέρει το όνομα “Tor”. Πάνε στο Google, γράψε Tor, χτύπα αναζήτηση και θα πρέπει να σου το βγάλει πρώτο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Όσο πιο βαθιά «βουτάς» στο σκοτεινό διαδίκτυο (δηλαδή, όσα επίπεδα κατεβαίνεις από το Deep-Web προς το Dark Web), πέρα του Tor, τόσα περισσότερα Proxies θα πρέπει να χρησιμοποιείς ώστε να καλύψεις τα νώτα σου!
Αν δεν κατάλαβες τίποτα από όσα μόλις είπαμε καλό θα ήτανε να απέφευγες να έμπαινες εκεί μέσα…
Αλλά επειδή δεν είμαστε γουρούνια, χοχοχο… σου παραθέσαμε ένα βίντεο στο τέλος του άρθρου ώστε να πάρεις μία εικόνα περί τίνος πρόκειται όταν μιλάμε για Proxies …
Πριν συνεχίσουμε…
Μία ενδεχόμενη ερώτηση που θα έπρεπε, σε αυτό το σημείο, να ξεπηδήσει στο μυαλό σου είναι:
«Μισό λεπτό ρε παιδιά, δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι οι μεγάλες εταιρίες επιτρέπουν στον καθένα να έχει πρόσβαση στη Σκοτεινή Πλευρά του Διαδικτύου;»…
Ναι, το επιτρέπουν… αλλά δεν το διαδίδουν!
Και υπάρχει λόγος για το πρώτο σκέλος της απάντησης.
Ο λόγος είναι, ότι σε διάφορες χώρες, το σύστημα παρακολουθεί τους αντισυμβατικούς του (πολιτικού) συστήματος (πχ. Κίνα, Ρωσία, Μέση Ανατολή κτλ.).
Υπόψη, μιλάμε για τους πραγματικούς αντισυμβατικούς και όχι τους «αντισυμβατικούς του γλυκού νερού» που έχουμε στην Ελλάδα…
Οπότε χρησιμοποιώντας αυτές τις πύλες είναι σε θέση, από τη μία, να διοχετεύουν «ευαίσθητες» πληροφορίες και, από την άλλη, να καταπολεμούν το τοπικό σύστημα. Αυτό συμφέρει τους μεγάλους παίχτες της παγκόσμιας σκακιέρας εξ ου και το επιτρέπουν.
Οπότε, εύλογα ίσως αναρωτηθείς:
«ΟΚ, και ας μην διαδίδουν τις πύλες, νωρίτερα – αργότερα ο κόσμος θα τις μάθει… δεν θα μπορούσαν τότε να χρησιμοποιούν όλοι τους (δηλαδή, το ευρύ κοινό) αυτές τις πύλες»;
Λίγο δύσκολο και θα σου το εξηγήσουμε.
Πρώτον, μην υποτιμάς τη δύναμη της συνήθειας!
Το σκοτεινό διαδίκτυο λειτουργεί με τελείως διαφορετικούς κανόνες και τρόπους. Συνεπώς, θα πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι τα πράγματα τελείως διαφορετικά.
Δεύτερον, μην υποτιμάς τη δύναμη του φόβου!
Στο σκοτεινό διαδίκτυο, αν δεν γνωρίζεις να κινείσαι, είσαι στην ουσία εκτεθειμένος στους πραγματικούς «καρχαρίες»… συνεπώς, είναι και θέμα ασφάλειας. Το ρίσκο, δικό σου.
Ας προχωρήσουμε τώρα να σου δώσουμε μία γενική εικόνα του τι γίνεται στη σκοτεινή πλευρά…
Πρώτα πρώτα, ας σου πούμε ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις κλασσικές μηχανές αναζήτησης αλλά τα αποτελέσματα που θα σου βγάζουν θα είναι λίγο διαφορετικά από τα γνωστά σου.
Κατά δεύτερον, πολλές σελίδες και κοινωνικά δίκτυα θα προσπαθούν να σε μπλοκάρουν μιας και δεν μπορούν εύκολα (έως αδύνατο σε ορισμένες περιπτώσεις) να σε εντοπίσουν. Οπότε χρειάζεται να κάνεις τα πράγματα κάπως διαφορετικά εκεί πέρα.
Αλλά αν είναι να μπεις εκεί μέσα, μόνο και μόνο ώστε να κάνεις ότι προαναφέραμε, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να το κάνεις αυτό... από την "επίσημη" πλευρά.
Ας πάμε τώρα στην πραγματική του έκταση.
Καταρχάς, τι μπορείς να βρεις, και να κάνεις, εκεί μέσα.
Επιγραμματικά:
Να βρεις Χάκερς για όλες τις δουλειές (οι μεγάλοι παίχτες εδώ παίζουν…).
Να αγοράσεις- πουλήσεις ναρκωτικά.
Να αγοράσεις- πουλήσεις όπλα.
Να χακάρεις τους πάντες ή να σε χακάρουν οι πάντες.
Να κάνεις (παράνομες) οικονομικές συναλλαγές.
Δεδομένα (records) σε παράνομα ιατρικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν (και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται) πάνω σε άστεγους.
Να ζητήσεις να εκτελεστούν συμβόλαια θανάτου για χάρη σου εναντίον κάποιον (καλά διαβάζεις... και, δεν θα αναφέρουμε τα ονόματα των "προγραμμάτων" (εκτέλεσης) για ευνόητους λόγους).
Να έχεις πρόσβαση σε πράγματα που ούτε να διανοηθείς δεν μπορείς.
… Και η λίστα είναι κυριολεκτικά ατελείωτη…
«Μισό λεπτό ρε παιδιά, δηλαδή τι, παραγγέλνω ένα όπλο, μου το πακετάρουν και μου το αποστέλλουν έτσι απλά;», θα αναρωτηθεί κάποιος.
Αν μόλις έθεσες ένα τέτοιο ερώτημα, ή κάτι το παρεμφερές, προφανώς και δεν γνωρίζεις τι γίνεται στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου.
Πρώτον, δεν σου το αποστέλλουν σε ένα, ενιαίο, κομμάτι.
Δεύτερον, υπάρχει και «customer-service» στο πώς να «ενώσεις» το πάζλ.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν θα δώσουμε για ευνόητους λόγους…
Πέρα τούτου, στο πραγματικό σκοτεινό διαδίκτυο δεν υπάρχουν οι κλασσικές, και γνώριμες, αναζητήσεις ούτε οι κλασσικές ιστοσελίδες.
Δηλαδή: πες ότι ψάχνεσαι για κάτι που θα σε «ανεβάσει»… και στο ψάξιμο σου βρεις κάτι του στυλ «space-pie.com»… Αν, λέμε αν, βρεις κάτι τέτοιο… ήδη βρωμάει «μούφα» το πράμα!
Στη σκοτεινή πλευρά:
1. Οι «ιστοσελίδες» εντοπίζονται τελείως διαφορετικά,
2. Οι «ιστοσελίδες» (καθώς και τα “domains”) δεν έχουν διάρκεια 1, 2 ή περισσότερα χρόνια και αυτό για ευνόητους λόγους (εκτός από κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις). Έχουν διάρκεια από μερικές ώρες έως μερικές εβδομάδες – αναλόγως το «service» τους… Από εκεί και πέρα εξαφανίζονται και το «μαγαζί» στήνεται αλλού.
3. Αν, παρόλο ταύτα, δεις «ιστοσελίδες» μακράς διάρκειας, γνώριζε ότι πρόκειται για παγίδα (… δεν θα πούμε περισσότερα σε αυτό το σημείο).
Ένα άλλο πράγμα που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι τις πιστωτικές κάρτες δεν τις αποδέχονται εκεί μέσα… υποθέτοντας ότι θες να αγοράσεις κάποιες υπηρεσίες.
Γιατί;
Προφανώς διότι εντοπίζονται οι συναλλαγές, άρα ένας πραγματικός χάκερ θα σου πει «άντε γεια».
Τα «νομίσματα» συναλλαγών που χρησιμοποιούνται είναι τα λεγόμενα bitcoin (και τα συναφή του) ή οι λεγόμενες «σκιώδεις» τραπεζικές συναλλαγές.
Τι, κάνουν οι τράπεζες τέτοιου τύπου συναλλαγές;
Όχι όλες, αλλά… ΝΑΙ !!!
Αν συμπτωματικά σου συμβούν ένα από τα ακόλουθα δύο πράγματα, τότε πρόσεξε:
Αν σου ζητήσουν να πληρώσεις με πιστωτική κάρτα, ή σου πουν ότι την αποδέχονται, τότε βρίσκεσαι ένα βήμα πριν σε χακάρουν!
Αν σε ακούσουν (ή δουν, για να είμαστε πιο ακριβείς στα γραφόμενα μας) να λες κάτι του στυλ: «ΟΚ, που πληρώνω με την πιστωτική μου», θα καταλάβουν αμέσως ότι είσαι ένα γατάκι, έτοιμο να σε κατασπαράξουν.
Τώρα, για να προμηθευτείς bitcoin (ή τα παρόμοια νομίσματα), καθώς και πώς να κάνεις αυτού του τύπου τις συναλλαγές, ψάξε το λίγο… δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα.
Πάμε παρακάτω…
Πήγαινε: στην Αρχή της Σελίδας
VIVA LA HACKING
Σε αντίθεση με το τι πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου, του να χακάρει κανείς κάποιον είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση (βέβαια χρειάζεται να μάθεις κάποια πράγματα πρώτα).
Τώρα, ώστε να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις, υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας καθώς και διάφορα επίπεδα από χάκερς.
Σε τούτο το σημείο θα πρέπει να τεθεί το εξής ερώτημα:
«Υπάρχει απόλυτη άμυνα εναντίον το Hacking (κρατικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου); »
Η απάντηση είναι: Όχι…!!!
Τα πάντα μπορούν να χακαριστούν!
«Δηλαδή, ακόμη και αν έχω βάλει ως password στο Facebook ένα ολόκληρο «μακρινάρι», μπορεί να μου το χακάρει κάποιος;»
Ναι…!!!
«Πώς;»
Κοίτα… δεν θα σου πούμε ούτε τους τρόπους, ούτε τα προγράμματα, ούτε κώδικες, που χρησιμοποιούνται για κάτι τέτοιο… για ευνόητους λόγους…
Αλλά θα σου φέρουμε το εξής παράδειγμα (σε οικονομικούς όρους) ώστε να το καταλάβεις καλύτερα:
Μπαίνεις στο Σκοτεινό Διαδίκτυο, ξέρεις να ψάχνεσαι και βρίσκεις τους αντίστοιχους χάκερς για αυτές τις δουλειές. Οπότε επικεντρώνεσαι στο ζήτημα της προσφοράς – ζήτησης, μα κυρίως στην τιμή για αυτή την υπηρεσία.
Αυτό που θα σε εκπλήξει είναι το πόσο φθηνή είναι η συγκεκριμένη υπηρεσία!
Και από εκεί, και μόνο, μπορείς να αντιληφθείς του πόσο εύκολο είναι να συμβεί μια τέτοια μορφή χακαρίσματος στο Facebook (… και όχι μόνο)!
Επίσης, υπάρχουν προγράμματα χακαρίσματος (εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια) που με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί ο χάκερ να σου τραβήξει κυριολεκτικά όλα τα «ευαίσθητα» δεδομένα (passwords, usernames, emails, κωδικούς πιστωτικών καρτών κτλ.) από τον υπολογιστή σου ή το κινητό σου, πλέον.
Για παράδειγμα, πίνεις καφέ σε μία μεγάλη καφετέρια… προς όλους τους πελάτες η καφετέρια παραχωρεί ελεύθερη σύνδεση/πρόσβαση στο διαδίκτυο. Κάπου, σε κάποια γωνιά, κάθεται ένας τύπος που δεν τραβάει ούτε τα βλέμματα. Και καθώς σερφάρει στο internet, ανοίγει παράλληλα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το τρέχει, και σε λιγότερο από ένα με δύο λεπτά το πολύ ( σημασία, για όσους γνωρίζουν, έχουν και οι χρόνοι που αναφέραμε) έχει «ξεβρακώσει» όλους τους πελάτες του μαγαζιού… και οι πελάτες δεν έχουν πάρει είδηση τι τους έχει χτυπήσει.
Τόσο προχωρημένα είναι πλέον τα πράγματα…
Από ποια πλευρά του διαδικτύου μπορεί να σε χακάρει κάποιος;
Από και τις δύο, δηλαδή, και από το επίσημο και από το σκοτεινό διαδίκτυο.
Συνεπώς, το πρωταρχικό ερώτημα που τίθεται είναι τι τύπου χακάρισμα σκοπεύεις να κάνεις.
Από ποια πλευρά γίνονται τα ισχυρότερα χακαρίσματα (πόλεμος κρατών εναντίων κρατών, εταιριών εναντίον εταιριών, τράπεζες εναντίον τράπεζες, τοπ χάκερς εναντίον τοπ χάκερς και πάει λέγοντας…);
Επί το πλείστον, από τι σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου!
Anti-Virus vs Hacking
Τα Anti-Virus σε προστατεύουν από τυχόν χακαρίσματα;
Έως ένα σημείο… από εκεί και πέρα όχι.
Εν ολίγοις:
Όπως προαναφέραμε σε προηγούμενο σημείο του άρθρου μας, υπάρχουν διάφορα επίπεδα χάκερς και διάφορα επίπεδα χακαρίσματος.
Από ένα επίπεδο-σημείο και πάνω δεν σε βοηθάνε σε τίποτα!
Βέβαια, μειώνεις τις πιθανότητες αν δεν μπαίνεις σε «περίεργα» σημεία αλλά… μιλάμε για πιθανότητες και τίποτε περισσότερο.
Προφανώς και υπάρχουν τρόποι που σου επιτρέπουν να προφυλαχτείς, από τα βασικά, αλλά δεν θα τους αναφέρουμε εδώ μιας και αν κάνεις ορισμένες αναζητήσεις θα μπορέσεις να τους βρεις.
ΙΡ διεύθυνση και VPN… Τι είναι τούτα πάλι – και τι ισχύει τελικά;
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τεχνικά ζητήματα, και με πολύ απλά λόγια, η ΙΡ διεύθυνση στην ουσία είναι η προσωπική σου (η μοναδική σου) ταυτότητα με την οποία μπαίνεις στο διαδίκτυο και μπορεί κάποιος να σε αναγνωρίσει.
Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.
Ας το πούμε πιο απλά στο πως δουλεύει το πράμα:
Για να εισέρθεις στο διαδίκτυο, κατά βάση, περνάς δύο κόμβους:
Ο πρώτος κόμβος είναι αυτός του σπιτιού σου (μέσω του modem ή του router – αναλόγως με το τι παίζεις) ενώ ο δεύτερος είναι μέσω του κόμβου της εταιρίας με την οποία είσαι πελάτης (πχ. ΟΤΕ, Vodafone κτλ).
Όμως, όταν χτυπάς να δεις την ΙΡ διεύθυνσή σου (πχ μέσω ΙΡ lookup) αυτό που διαπιστώνεις είναι ότι σου βγάζει το δεύτερο κόμβο (της εταιρίας) και όχι το δικό σου!
Οπότε, ξεπροβάλουν κάποια ερωτήματα:
Πρώτο ερώτημα:
Πως είναι δυνατόν, ας πούμε για παράδειγμα η Google, να προσαρμόζει την αναζήτηση της πάνω σε εσένα προσωπικά;
Μέσω των επιπρόσθετων σημείων που χρησιμοποιεί (για αυτό το θέμα μιλήσαμε στο πρώτο μέρος του άρθρου μας… σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες, αυτό είναι το δεύτερο μέρος που διαβάζεις τόση ώρα).
Δεύτερο ερώτημα:
Αν έτσι, τότε πως μπορούν να εντοπίσουν την προσωπική μου ΙΡ διεύθυνση οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι.
Ένας τρόπος είναι να επικοινωνήσουν με την εταιρία στην οποία είσαι συνδρομητής και μέσω «τριγωνισμού» να σε βρουν (αυτό βέβαια το κάνουν μόνο όταν θέλουν να δημιουργήσουν μία «νομική ιστορία» ώστε να σε σχίσουν αργότερα στα δικαστήρια).
Ένας άλλος τρόπος είναι μέσω του λεγόμενου ΙΡ back- tracing … (δηλαδή πράγματι να σε βρούνε μέσω της καθεαυτού ΙΡ διεύθυνσής σου. Διότι παρακάμπτουν τον κόμβο της εταιρίας και εντοπίζουν τον αρχικό, το δικό σου, κόμβο δηλαδή, την καθεαυτού μοναδική διεύθυνσή σου… και μετά έρχονται οι αρχές και σου χτυπάν την πόρτα).
Ένας άλλος τρόπος είναι να συνδυάσουν την ΙΡ σου και τα σημεία «κατασκοπίας» που διαθέτουν τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιείς, ή οι μηχανές αναζήτησης, και να σε βρουν.
Λάβε υπόψη σου ότι: έχουν παραχωρηθεί στις διάφορες υπηρεσίες, ελεύθερες προσβάσεις σε όλα, μέσω των λεγόμενων backdoors.
Από εκεί και πέρα οι τρόποι εντοπισμού σου αρχίζουν και γίνονται ακόμη πιο εξεζητημένοι αλλά δεν έχει νόημα να τους παραθέσουμε εδώ μιας και γίνονται πολύ ιδιαίτεροι.
ΕΡ: Υπάρχει τρόπος να κρύψεις την ΙΡ διεύθυνση σου;
ΑΠ: Μέχρι ενός σημείου ναι…
Ας τους δούμε λίγο:
Ο ένας είναι μέσω του λεγόμενου VPN.
Αυτό που στην ουσία κάνει το VPN είναι να κρύβει την πραγματική σου διεύθυνση μέσω μιας άλλης, ή περισσότερων ΙΡ διευθύνσεων.
Οπότε κινείσαι με ένα σχετικό βαθμό ανωνυμίας. Παρόλα ταύτα δεν είναι πανάκεια!
Ο άλλος τρόπος είναι μέσω του σκοτεινού δικτύου. Σε αυτό το σημείο, και έχοντας λάβει τα ανάλογα μέτρα κάλυψης σου (πχ. Tor, multiple proxies etc.), μπορείς να κινείσαι σε μεγάλο βαθμό «αόρατος».
Όμως…!!!
Το ερώτημα που τίθεται είναι προς ποιες κατευθύνσεις προχωράς από εκεί και πέρα…
Αν πχ. πας να χακάρεις τη NASA, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος του να σε εντοπίσουν. Το πόσο γρήγορα θα συμβεί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με το πόσο καλός είσαι και τι μέτρα προστασίας έχεις λάβει εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου.
… Θα σταματήσουμε σε αυτό το σημείο όσον αφορά το hacking και δεν θα προχωρήσουμε σε θέματα encryption, Cryptography και Algorithms μιας και θα γίνει υπερβολικά εξειδικευμένο το άρθρο, και δεν έχει νόημα στην παρούσα φάση…
Πήγαινε: στην Αρχή της Σελίδας
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ – ΓΙΑΤΙ;
Ο κύριος σκοπός τόσο των μηχανών αναζήτησης όσο και των κοινωνικών δικτύων είναι η περισυλλογή δεδομένων (γνωστό ως: data-mining).
Πριν όμως μιλήσουμε γιατί συμβαίνει όλο αυτό και τι μέλλον μας επιφυλάσσεται, θα στρέψουμε το βλέμμα μας στον (αόρατο) πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ των tech-εταιριών, των κυβερνήσεων και των (μυστικών) υπηρεσιών.
Για την ακρίβεια πριν κλείσουμε το άρθρο θα απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα:
1. Τι στο καλό συμβαίνει με τον πόλεμο μεταξύ κυβερνήσεων, εταιριών κτλ.;
2. Γιατί η περισυλλογή δεδομένων (γνωστό ως: data-mining) είναι ο απώτερος σκοπός τους;
3. Πως διαγράφεται το μέλλον της ανθρωπότητας (με τα τωρινά δεδομένα);
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
Κάποιες δεκαετίες πίσω, όταν μία κρατική (μυστική) υπηρεσία ήθελε να παρακολουθήσει κάποιους ανθρώπους, ή καταστάσεις, αμολούσε αμέτρητους πράκτορες να κάνουν τη δουλειά όπως: παρακολούθηση, περισυλλογή δεδομένων, ανάλυση αυτών, αναφορά στους ανωτέρους του, εξακρίβωση και επαλήθευση των δεδομένων (το λεγόμενο, follow up) και πάει λέγοντας.
Όλη αυτή η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, κόστιζε και το ανθρώπινο δυναμικό (οι κατάσκοποι δηλαδή) έπρεπε να εκπαιδευτούν πρώτα. Συνυπολόγιζε και τον κίνδυνο της διαρροής ή να τους πιάσουν, και τα πράγματα περιπλέκονταν ακόμα περισσότερο.
Επίσης, ποιος σώφρον και νοήμον άνθρωπος θα έδινε οικιοθελώς τα προσωπικά του δεδομένα σε κάποιον και για οποιονδήποτε λόγο (άρα, ήταν και νομικά θέματα που εγείρονταν κατά την όλη διαδικασία);
Μέχρι που έκαναν την εμφάνισή τους οι μηχανές αναζήτησης, τα social media, οι διάφορες «αθώες» ιστοσελίδες, τα κινητά καθώς και η παραχώρηση του mainstream διαδικτύου προς το κοινό.
Και για τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και τον high-tech εταιριών, «άνοιξαν» οι ουρανοί υπέρ τους. Πλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκόπων, και λοιπόν, κάθονται πίσω από μία οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε παρακολουθούν με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης.
Υπερβολές… θα αναρωτηθείς… και πως θα μπορούσαν να είναι 100% σίγουροι ότι μπορούν να αναλύσουν κάποιον;
Δυστυχώς για σένα, σε γνωρίζουν καλύτερα από ότι εσύ τον ίδιο σου τον εαυτό.
Να σου δώσουμε ένα παράδειγμα και θα το καταλάβεις καλύτερα.
Πες, ότι κάποια υπηρεσία ήθελε να σε παρακολουθήσει για τον Χ λόγο...
Ορισμένα από τα βασικά τους βήματα θα ήταν:
Συγκέντρωση όλων των στοιχείων σου από τα social media (στα οποία έχουν πρόσβαση τύπου administrator rights).
Συγκέντρωση όλου του ιστορικού σου από τις μηχανές αναζήτησης (στις οποίες έχουν πρόσβαση τύπου administrator rights)…
Συγκέντρωση όλων των μηνυμάτων σου και των συνομιλιών σου (από το κινητά σου, Skype, Viber, WhatsUp κτλ.)!
Συγκέντρωση του βιογραφικού σου, των αιτήσεων σου για εργασία κτλ. (τύπου LinkedIn).
Συγκέντρωση των φωτογραφιών σου κτλ. τις οποίες ΕΣΥ ο ίδιος έχεις ανεβάσει στο διαδίκτυο και τα social media (σε αυτό το σημείο είναι σε θέση να κάνουν ήδη ενός τύπου “cold reading” πάνω σου όπως και facial reading).
Συγκέντρωση των video σου καθώς και όλων των media files σου (Youtube, Vimeo etc. σε αυτό το σημείο είναι σε θέση να κάνουν ήδη ενός τύπου “ hot reading” πάνω σου)
Ανάγοντας αυτή τη διαδικασία σε «ομαδικό επίπεδο» είναι σε θέση να κάνουν ακόμη και ψυχογραφήματα κοινωνικών ομάδων και πάει λέγοντας.
Επίσης λάβε υπόψη σου πως και να έχεις διαγράψει τις φωτογραφίες σου, ή οποιουδήποτε ιστορικού σου… αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν… αρκεί να ξέρει κανείς που και πως να κοιτάξει!
Και επειδή τις περισσότερες φορές οι επιλογές σου στο διαδίκτυο ενεργοποιούνται σε υποσυνείδητο επίπεδο (δες το πρώτο μέρος του άρθρου), ψυχολογώντας όλες σου τις κινήσεις σου, είναι σε θέση να σε γνωρίζουν ακόμη καλύτερα από ότι εσύ τον ίδιο σου τον εαυτό.
Σημείωση:
Πάντως ότι καλύτερο υπάρχει πάνω σε θέματα ψυχογραφίας κτλ. έχει γραφτεί 2500 χρόνια πριν… από τον Αριστοτέλη (ψάξε το και θα μας θυμηθείς)!
Πάμε παρακάτω…
Και ενώ πολλοί νομίζουν ότι αυτό είναι προς το καλό σου (πχ. εξατομικευμένες υπηρεσίες) στην ουσία σε εμπαίζουν και σε καθοδηγούν σαν ένα κλασσικό και άβουλο μπουμπάκι.
Να θυμάσαι:
Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι διαφημίσεις είναι ένα by-product που τους βγήκε και (σαφώς) τους φέρνει πολλά χρήματα… Με την περισυλλογή δεδομένων (data-mining) είναι που σε ελέγχουν!
Όπως και:
Η τέχνη του μάρκετινγκ είναι να σου δημιουργεί ανάγκες… η πώληση είναι το δεύτερο βήμα της διαδικασίας…
Συνεπώς, μέσω του μάρκετινγκ (προπαγάνδα) πυροδοτούν στο μυαλό σου (ή σωστότερα: ενεργοποιούν στο μυαλό σου συγκεκριμένες συνάψεις) ενέργειες που θα σε οδηγήσουν σε:
1. Συγκεκριμένες Σκέψεις
2. Οι σκέψεις γεννάνε συναισθήματα
3. Τα συναισθήματα γεννάνε πεποιθήσεις-ανάγκες
4. Οι πεποιθήσεις, σε συνδυασμό με τη συναισθηματική φόρτιση, σε οδηγούν σε (συγκεκριμένες και καθοδηγούμενες) πράξεις
Συνεπώς, η μεγαλύτερη απάτη είναι να σε κάνουν να πιστεύεις ότι εσύ αποφασίζεις μόνος σου και ελεύθερα ενώ στην ουσία είσαι ένα καθοδηγούμενο και άβουλο «μιμίδιο».
Και τούτο μας οδηγεί στον πόλεμο που μαίνεται και έχουμε αναφέρει παραπάνω…
Διότι στην όλη διαδικασία υπάρχει ένα «πρόβλημα» το οποίο ακούει στο όνομα: data-storage (δηλαδή που αποθηκεύονται όλα αυτά τα δεδομένα)…
Προφανώς όλα αυτά τα αμέτρητα δεδομένα αποθηκεύονται κάπου… και σημασία έχει το που βρίσκονται, από γεωγραφικής άποψης, αυτές οι «αποθήκες»…
Διότι στη χώρα που βρίσκονται οι αποθήκες, οι (μυστικές) υπηρεσίες της συγκεκριμένης χώρας έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα σου. Εξ ου και το Facebook δεν μπορεί να μπει ακόμα σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ρωσία διότι λένε στους Αμερικάνους ότι τα δεδομένα των κατοίκων τους θα είναι προσβάσιμα μόνο από τις υπηρεσίες της χώρας τους και μόνο!
Και σε αυτό το σημείο χαλάει η σούπα…
Αν δεις ποτέ σου το Facebook να μπαίνει σε αυτές τις χώρες τότε έχει δεχτεί τη συμφωνία…
Ομοίως και με το LinkedIn, τη Google, eBay, Alibaba, Paypal, τις τράπεζες κτλ.
Επιπροσθέτως, θυμήσου τι είχε συμβεί με το “Pokemon Go” και με την τεράστια επιτυχία που σημείωσε… δεν ξίνισαν οι υπηρεσίες, και οι κυβερνήσεις με τα δις που αυξήθηκε η μετοχή της εταιρίας, αλλά το ερώτημα που θέσανε ήτανε: «τι θα τα κάνετε όλα αυτά τα δεδομένα»!
Με τις κάμερες των κινητών ενεργοποιημένες, ώστε να κυνηγάς σαν το χαζό τα Pokemon, στην ουσία κατασκόπευες τον εαυτό σου, και τον περίγυρο σου, σε ζωντανό χρόνο. Μιλάμε για την επιτομή της απόλυτης κατασκοπίας…
Και όλα αυτά;
Όλα αυτά τα κάνεις μόνος σου και με τη θέλησή σου οικειοθελώς!
Πήγαινε: στην Αρχή της Σελίδας
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Συνήθως αποφεύγουμε να μιλάμε δημόσια για το ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας μιας και τα πάντα μπορούν να συμβούν ή να αλλάξουν.
Αλλά για τις «ανάγκες» του άρθρου ας κάνουμε μία προσπάθεια.
Με το βιολί που πάμε το μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο σε αρκετά σημεία.
Το πρώτο και το βασικότερο είναι ότι ο άνθρωπος γίνεται όλο και περισσότερο ηλίθιος.
Τι;! Γιατί το λέτε αυτό ρε παιδιά;
Όταν έκανε την εμφάνιση του το διαδίκτυο αρχικά, η χρήση του ήταν αρκετά πιο ποιοτική, και ώριμη, από ότι είναι σήμερα. Επίσης, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου μας σιγά – σιγά τροποποιούνται με τον τρόπο που χειριζόμαστε το διαδίκτυο.
Πλέον, πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να διαβάσουν βιβλία, να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τα βαθύτερα νοήματα των γραπτών κειμένων καθώς και δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους όπως παλαιότερα. Το διαδίκτυο, και όλα τα «σκουπίδια» που φέρνει μαζί του έχουν σαν αποτέλεσμα ο μέσος άνθρωπος να διαβάζει τα πράγματα επιφανειακά, τα κείμενα να είναι πολύ μικρού μήκους καθώς και να στερούνται ουσίας.
Με άλλα λόγια: η παιδεία μετατρέπεται πλέον σε εκπαίδευση, η εκπαίδευση οδηγεί σε πολτοποίηση της προσωπικότητας (με άλλα λόγια χάνεται η μοναδικότητα μας), και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει την ανθρωπότητα να μετατραπεί σε μία μονόχνοτη, και βαρετή (στην καλύτερη των περιπτώσεων), «γκρίζα φυλή».
Πλέον βλέπεις τους πάντες να μην μπορούν να ξεκολλήσουν από το διαδίκτυο... ακόμα και όταν κάθονται μαζί να πιούνε τον καφέ τους… πάλι το κινητό τους θα κοιτάνε.
Με άλλα λόγια, καταπατήθηκαν ήδη οι δύο, από τις τρεις, βασικότερες Δελφικές εντολές: ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ (πράγμα που δεν συμβαίνει πλέον στον κόσμο) και ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ (η ισορροπία έχει χαθεί ήδη εδώ και χρόνια).
Πέρα τούτου, τα πάντα αργά, αλλά σταθερά, θα ενωθούν μεταξύ τους μέσω του λεγόμενου Internet of Things. Παραδείγματος χάριν: Θα είσαι στη δουλειά σου και μέσω του κινητού σου θα μπορείς να ελέγχεις όλες τις λειτουργίες του σπιτιού σου, να βλέπεις μέσω κάμερες τι γίνεται, να σου στέλνει μήνυμα το ψυγείο σου τι ψώνια θα πρέπει να κάνεις και πάει λέγοντας.
Επίσης, πολλοί πλέον, και με μεγάλη χαρά, εμφυτεύουν τα λεγόμενα Chips (η Αποκάλυψη επιβεβαιώνεται;;; )… εκ πρώτης όψεως, παραχωρείτε στους κατόχους ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων όμως (!!!)… οι δυνατότητες της περισυλλογής των δεδομένων (data-mining) εκτοξεύεται στη στρατόσφαιρα (για να μην πούμε σε άλλες διαστάσεις)!!!
Αρχίζεις τώρα να καταλαβαίνεις γιατί εξ αρχής σου λέγαμε ότι αυτό είναι (δηλαδή, το data-mining) το ιερό δισκοπότηρο τους και ο κατεξοχήν σκοπός τους;
Φαντάσου για μια στιγμή, αυτός ή αυτοί, που θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν, να αναλύουν, να ελέγχουν, να επηρεάζουν ή να αλλοιώνουν κατά το δοκούν, όλα αυτά τα δεδομένα (και τις πληροφορίες) σε πραγματικό χρόνο… τι δύναμη θα έχουν στα χέρια τους;
Κατά μία έννοια θα είναι οι παντοκράτορες της ζωής σου!
Και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα… το επόμενο βήμα θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) με την Εικονική Πραγματικότητα (Virtual reality).
Με το που διεισδύσουν και αυτά στις ζωές μας (δίχως να μπούμε σε περεταίρω λεπτομέρειες) τότε ο έλεγχος πάνω στο μυαλό του ανθρώπου θα είναι απόλυτος!
… Και όποιος ελέγχει το μυαλό σου, ελέγχει και την πραγματικότητά σου… Και όποιος ελέγχει την πραγματικότητά σου, ελέγχει και τον κόσμο σου (τις ιδέες σου, τα πιστεύω σου, τα συναισθήματά σου, τα όνειρα σου, τις δράσεις και τις αντιδράσεις σου κτλ)… Και όποιος ελέγχει τον κόσμο σου, ελέγχει και εσένα!
Πήγαινε: στην Αρχή της Σελίδας
ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ PROXY (-IES)
Το παρακάτω βίντεο θα σου δώσει μία πρώτη καλή εικόνα του τι είναι τα λεγόμενα proxy(-ies), πως χρησιμοποιούνται και σε τι χρησιμεύουν. Λάβε υπόψη σου ότι σου δίνει μία πρώτη καλή εικόνα και τίποτε περισσότερο... αν μας πιάνεις...
Πήγαινε: στην Αρχή της Σελίδας
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΑΚΑΡΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ (ΜΕΡΟΣ 1)!
Δύο πράγματα ακόμα πριν κλείσουμε το σημερινό άρθρο μας:
1. Στηρίξτε την προσπάθεια μας και διαδώστε την ιστοσελίδα μας…
2. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε το άρθρο μας (ή τα άρθρα μας) μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα αλλά τηρώντας τον παρακάτω κανόνα:
Στην αναδημοσίευσή σας θα αναγράφεται τα παρακάτω και όχι λέξεις όπως: πηγή ή αλιευτικέ από…
Ιστοσελίδα: Ancient Greece Reloaded
Link: www.ancientgreecereloaded.com
Συγγραφείς: nikvas και η Ομάδα του Ancient Greece Reloaded
Ημερομηνία: (η ημερομηνία που τραβήξατε το άρθρο)
Πηγες
Wayne Weiten; Margaret A. Lloyd; Dana S. Dunn; Elizabeth Yost Hammer (2008). Psychology Applied to Modern Life: Adjustment in the 21st Century
Johann-Christoph Woltag, 'Coded Communications (Encryption)' in Rüdiger Wolfrum (ed) Max Planck Encyclopedia of Public International Law (Oxford University Press 2009).
Stallings, William (March 2013). Cryptography and Network Security: Principles and Practice (6th ed.). Prentice Hall.
Jonathan Arbib & John Dwyer, Discrete Mathematics for Cryptography, 1st Edition
Burshteyn, Mike (2016-12-22). "What does ‘Active Defense’ mean?". CryptoMove.
The Padding Oracle Attack - why crypto is terrifying". Robert Heaton.
Toch, Hans (1988). "Psychology of Crowds Revisited". Contemporary Psychology. 33 (11): 954.
Momboisse, Raymond. Riots, Revolts, and Insurrection. Springfield, Ill. Charles Thomas. 1967.
Berlonghi, Alexander E. "Understanding and planning for different spectator crowds". Safety Science. Volume 18, Number 4, February 1995, pp. 239–247
McPhail, C. (1991). The myth of the madding crowd. New York: Aldine de Gruyter.
Gordo-López, J. & Parker, I. (1999). Cyberpsychology. New York: Routledge.
Wallace, P. M. (1998). The Psychology of the Internet. Cambridge: Cambridge University Press.
Whittle, D. B. (1997). Cyberspace: The human dimension. New York: W.H. Freeman.
Η εφαρμογη μας για το κινητο σου
Κατέβασε και εσύ την εφαρμογή μας για το κινητό σου "Ancient Greece Reloaded"